av Michaeloppdatert

Når du sammenligner forbrukslån, kredittkort eller refinansiering, er renten den beste pekepinnen for sammenligning.

Det finnes flere forskjellige typer renter, og for mange kan dette være litt forvirrende.

For å gjøre det enklere for deg å skille mellom de forskjellig typene, så får du en enkel oversikt her.

Effektiv rente vs nominell rente

Før du undertegner en låneavtale er det viktig at du setter deg inn i forskjellen på effektiv og nominell rente.

Hvilken rente du ser på kan gjøre stor forskjell på hva lånet faktisk vil koste deg. Det er lett å gå på en bom, og tro at lånet vil koste deg mindre enn det det faktisk gjør.

Her kan du lese om hva nominell rente er, hva effektiv rente er og hva du må tenke på før du bestemmer deg for et lån.

Hva er nominell rente?

En nominell rente er den årlige renten som en långiver gir tilbud om når de låner ut penger. Det vil si at det er rentesatsen på lånet før eventuelle gebyrer.

Det er viktig å merke seg at nominell rente kun er rentene, og inkluderer ikke ekstra kostnader.

Hva er effektiv rente?

I kontrast har vi effektiv rente. Effektiv rente inkluderer alt det du skal betale i renter, sammen andre utgifter som kommer med et lån. Derfor er det alltid lurt å se på både nominell rente og effektiv rente når du skal ta opp et lån.

Når du sammenligner lån ser du ofte både nominell rente og effektiv rente, og det er sjeldent at disse tallene er like. Forskjellen er at den effektive renten inkluderer alle kostnader og avgifter som vil komme i løpet av året.

Den effektive renten forteller deg derfor hva du faktisk kommer til å betale for lånet.

Denne prosentsatsen er enkel å sammenligne, og blir derfor et nøkkeltall man bruker når man skal velge mellom forskjellige lån.

Finn din effektive rente

Sammendrag av effektiv og nominell rente

Det kan noen ganger være stor forskjell på effektiv og nominell rente på et lån.

Den nominelle renten viser kun rentene, mens den effektive renten også inkluderer gebyrer og andre kostnader som følger lånet.

Effektiv rente inkluderer gebyrer som kommer sammen med lånet og forteller deg hva lånet faktisk kommer til å koste deg. Den fungerer som en guide som kan vise deg hvilket lån som er det beste for deg.

Men husk at effektiv rente kun kan brukes til å sammenligne samme type lån, den kan ikke brukes til å sammenligne for eksempel smålån med refinansieringslån.

Hvordan bestemmes renten?

Når du låner penger, kan det oppstå mange forskjellige kostnader. Gebyrer som etableringsgebyr og termingebyr er veldig vanlige tilleggskostnader som kommer med et lån.

Renten regnes i prosent av lånebeløpet og bestemmes av långiver, gjerne etter en individuell vurdering av din personlige økonomi. Der vurderer de deres egen risiko for å låne bort penger til deg. Jo høyere risiko de vurderer deg til å være, desto høyere effektiv rente vil du bli tilbudt.

Under kredittsjekken ser de blant annet på din årlige inntekt, om du har betalingsanmerkninger og om du stiller eiendeler til sikkerhet eller ikke. De ser også på alder og arbeidssituasjon.

Dersom løpetiden på lånet ditt er på minst ett år, pleier det ikke å være særlig stor forskjell på nominell og effektiv rente. Men med et lån med bare noen få måneders nedbetalingstid, kan forskjellen være stor.

Nominell rente på slike lån, regnes ut etter løpetiden til lånet. I motsetning, regnes den effektive renten alltid ut etter hele året.

Dermed kan derfor den effektive renten til og med overstige hundre prosent. Av den grunn, er det ikke alltid at den effektive renten vises på slike små lån. Da vises det i stedet bare hele beløpet som skal betales.

Lurer du på hvilke rente bankene kan tilby deg?

Kom i gang her

Andre viktige renter

Innskuddsrente

Innskuddsrenten er pengene du får av penger du oppbevarer i banken. Den blir som regel beregnet per år og også utbetalt en gang i året.

Denne renten kan ses på som leieprisen banken betaler oss for å ha pengene våre oppbevart hos seg.

Når man låner penger til banken i form av innskudd på en bankkonto, mottar man innskuddsrenter fra banken. Hvis man derimot låner penger av banken, må man i stedet selv betale renter.

Før i tiden var det forskjellen mellom utlånsrente og innskuddsrente som var bankens hovedinntekt.

Styringsrente

En styringsrente er den renten som banker må forholde seg til når de låner ut eller setter inn penger i Norges Bank.

Styringsrenten blir satt av Norges Bank avhengig det norske og det internasjonale markedet, og den blir fastsatt omtrent hver sjette uke.

Alle banker, lånetilbydere og andre finansieringsforetak justerer renten i forhold til styringsrenten. Dette skyldes at Norges Bank er gjerne bankenes bank, fordi mange banker låner penger fra Norges Bank.

Når rentene blir lavere så vil også privatpersoner og bedrifter forenklet sagt, ønsker å låne mer penger.

Flytende rente

Flytende rente, også kalt variabel rente, er den renten som blir styrt av svingninger i markedet. Den flytende renten er altså basert på renten som Norges Bank fastsetter, dvs. styringsrenten.

Hvis du velger flytende vil terminbeløpet varierer fra termin til termin. En rente som er flytende er med andre ord litt uforutsigbart. Derfor binder mange renten for å forhindre f.eks. rentestigning.

Det kan være heldig å innfri deler eller hele lånet når den flytende renten blir lav. Da kan du spare mye penger.

Likevel passer ikke flytende rente for alle. Om en flytende rente passer deg er helt avhengig av din personlige økonomi og ikke minst type lån du tar.

Fast rente

I motsetning til flytende rente har vi også fast rente. Med fast rente inngår du en bindene avtale i en viss periode, for eksempel 3, 5 eller 10 år.

I motsetning til variable rente, er fast rente mindre fleksibelt ettersom du blir bundet til en fast rente og nedbetalingsplan.

Dersom du innfrir lånet eller nedbetaler utover det som var planlagt kan det blir beregnet overkurs eller underkurs.

Felles for renter på forbrukslån

Rente er det du må betale hvis du låner penger og det du får betalt hvis du låner bort penger.

For eksempel får du renter dersom du plasserer pengene dine på en bankkonto og mottar innskuddsrente. Og du må betale renter dersom du for eksempel har boliglån.

Rente oppgis normalt som prosent per år av beløpet. Rente kan bestå av opptil tre deler:

  1. Godtgjørelse for å stille penger til disposisjon.
  2. Godtgjørelse til utlåner for å ta på seg risiko.
  3. Godtgjørelse for inflasjon.

Når man låner penger får man tilgang på kapital som man vanligvis ikke ville hatt. Det vil si at du kan fremskynde forbruk og renten er prisen på dette.

Finn din rente