Våre beste tips til å opprettholde en sunn økonomi i år

Våre beste tips til å opprettholde en sunn økonomi i år

For noen mennesker er personlig økonomistyring en lidenskapelig hobby, mens for andre er det en skremmende og uoverskuelig oppgave. For mange kan privatøkonomien være forbundet med bekymringer, både slik privatøkonomien ser ut i dag og hvordan den kan endre seg i fremtiden. Mens noen slett ikke tenker på privatøkonomien. 

Uansett hvilken type du er, vil økonomisk planlegging – inkludert budsjettering, sporing av forbruk og sparing – være avgjørende hvis du ønsker å ha god kontroll på økonomien og opprettholde en sunn økonomi. Kanskje har du gjeld på et spesifikt lån som du ønsker å komme deg ut av, eller har du kanskje noen økonomiske mål som du ønsker å nå? Eller vil du bare sikre deg en stabil økonomi nå som inflasjonen er høy og livet har blitt dyrere på alle plan? Her vil vi se på hva som kreves når det kommer til personlig økonomistyring, og tips for å opprettholde en sunn økonomi

Personlig økonomistyring er en viktig del av å administrere din daglige økonomi, men også når det kommer til planleggingen av din økonomiske fremtid. Jo raskere du får styr på privatøkonomien, jo bedre vil dine økonomiske utsikter bli. 

Hva er målet for privatøkonomien? 

Når man snakker om sunn økonomi, er det nødvendig å danne seg en oversikt over hva slags økonomi man ønsker, samt å ha en økonomiplan klar. En sunn økonomi handler ikke kun om å begrense forbruket, men også om å kunne planlegge noen utgifter som gjør at man ikke overforbruker eller kommer i en lite gunstig økonomisk posisjon. Derfor er det viktig å planlegge hva man ønsker å bruke pengene sine på, for da kan man lettere forberede økonomien på de kommende utgiftene. 

Hva er målet for privatøkonomien? 

Kanskje ønsker du å spare til en ferie i sommer? eller er et av målene å komme seg ut av gjeld, slik at gjelden ikke tynger økonomien og oppleves som et økonomisk problem? Kanskje planlegger man å spare til egenkapital for å kjøpe bolig, eller er ønsket å legge vekk litt ekstra til pensjon slik at du kan slippe økonomiske bekymringer når den tid kommer? Dette er eksempler på kortsiktige, mellomlangsiktige og langsiktige økonomiske mål. I det du går i gang med å sette en plan for økonomien bør du sette deg et mål fra hver kategori. Hvis du ikke har noen langsiktige mål, kan du for eksempel sette deg et sparemål som du ønsker å forplikte deg til hver måned, slik at du går i gang med å lage en solid oppsparing. 

Ved å sette deg økonomiske mål vil du lettere bli motivert til å budsjettere, automatisere sparingen og holde deg unna behovet for å ta opp lån. En planlagt økonomi vil også holde økonomien stabil og la deg håndtere uforutsette utgifter på en lettere måte.

Få oversikt over økonomiske prioriteringer 

Selv om man sitter med gjeld og ikke har kommet seg ut av gjelden enda, betyr det ikke at man ikke skal innføre gode vaner for privatøkonomien. Når man sitter i en økonomisk situasjon hvor man har for mye gjeld, er det viktig å fokusere på å nedbetale gjelden. Få deg oversikt over hvor mye gjeld du har, det kan være f.eks. enten på Mastercard eller på de forskjellige lånene som du har. Deretter må du sette opp en betalingsplan som vil la deg nedbetale gjelden og få mer kontroll over økonomien. Har du andre utgifter som må prioriteres er det nødvendig at man betaler disse, ofte vil dette dreie seg om faste utgifter. Når du begynner med budsjettering vil du fort oppdage at man kanskje har noen unødvendige utgifter som man kan eliminere og unngå eller kvitte seg med, og dermed spare penger.  

Innfør gode økonomiske vaner 

For å få en sunn økonomi er planlegging som nevnt viktig. Deretter handler det om å innføre gode økonomiske vaner. Har man gode økonomiske vaner som man kommer i rutine med, vil sannsynligheten minske for at man blir tvungen til å ta opp forbrukslån for å finansiere utgifter eller at man står i en situasjon hvor økonomien ikke strekker til. Et forbrukslån vil man lett kunne få fatt i dersom man er i økonomisk krise, men denne typen lån uten sikkerhet kan på grunn av høye renter ofte bli svært dyrt. Noen gode økonomiske vaner innebærer blant annet: 

  • Automatiser sparingen: Et budsjett vil kartlegge hvor mange penger man kan legge til sparing. Når man har kartlagt summen, bør man sette på at beløpet automatisk overføres fra brukskonto til sparekonto. 
  • Sjekk nettbanken jevnlig: Få deg som vane å sjekke gjennom nettbanken jevnlig. Holder man hele tiden øye på forbruket sitt vil man lettere kunne justere pengebruken underveis. 
  • Planlegg handleturer: Ved å planlegge hva man skal handle, vil man sannsynligvis ikke kjøpe for mye og bruke mer penger enn nødvendig. Sjekk tilbudsaviser og hold øye med kilopris når du handler. 
  • Sett til side ekstra inntekter: Får du igjen på skatten, eller får du noen uventede inntekter, bør du sette disse pengene til generell sparing eller legge de til side til en kommende utgift som du vet kommer. 
  • Kutt ned på underholdning: Ved å innføre noen utgiftskutt her og der vil det ha en stor betydning i det lange løp, og vil med tiden kunne spare deg for mange penger. 
Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Våre beste tips til å opprettholde en sunn økonomi i år