Budsjett

Det beste du kan gjøre for å få oversikt over økonomien og sikre deg mot å bruke mer penger enn det du har, er å sette opp et budsjett. Når du setter opp et budsjett, så kan du lettere balansere inntekter og utgifter, slik at du alltid har penger til uforutsette utgifter.

Inntekt

Månedlig
Årlig

Bolig

Månedlig
Årlig

Transportere

Månedlig
Årlig

Forsikring

Månedlig
Årlig

Barn

Månedlig
Årlig

Andre utgifter

Månedlig
Årlig
Månedlig tilgjengelig beløp
Årlig tilgjengelig beløp

Lett å sette opp et budsjett med Matchbanker

Det er viktig å ha oversikt over den økonomiske situasjonen sin, slik at man hele tiden vet hva man har å rutte med. Her er et budsjett utvilsomt et viktig redskap som kan være nyttig i de fleste økonomiske situasjoner, som blant annet hvis du gjerne vil undersøke mulighetene for å låne penger, sette til side til ferier eller hva du har til overs til uforutsette utgifter. 

Det er nok mange som er overbevist om at det er komplisert, kjedelig og tidkrevende å sette opp et budsjett. Slik behøver det heldigvis ikke å være. Her hos Matchbanker har vi nemlig utviklet et budsjettverktøy hvor du enkelt kan taste inn inntekter og utgifter og dermed få en god oversikt over privatøkonomien eller familieøkonomien på måneds- og årsbasis. 

Nedenfor kan du blant annet lese nærmere om:

  1. Hva et budsjett er
  2. Hvordan du kan bruke vårt elektroniske budsjettverktøy. 
  3. Hvordan du setter opp et godt budsjett
Slik setter man opp et budsjett

Hva er et budsjett?

I følge Store norske leksikon, så er definisjonen på budsjett, en “oppstilt plan, overslag eller prognose over fremtidige påregnelige inntekter og utgifter(…)”. Sagt på en annen måte, så er et budsjett en oversikt over inntektene og utgiftene dine hver måned. Inntekten din kan være alt fra lønn og pensjon, til lån og stipend fra Lånekassen og trygd, mens utgiftene dine er alle pengene du bruker på mat, husleie, forsikring, forskjellige abonnementer, avdrag på lån, bensin osv.

Et budsjett er med andre ord en oversikt over din personlige økonomi, og det kan gi deg svaret på hvor du bruker for mye penger og hvor mye du har råd til å bruke på utgifter og fornøyelser hver måned. Hvis du ikke har satt opp et budsjett ennå, så er det på tide å gjøre det – jo fortere, desto bedre.

Et budsjett er et godt redskap til å få overblikk over hva du bruker penger på, og hvor mye du har å rutte med.

Ved å lage en oversikt over forventede inntekter og utgifter for en bestemt periode, kan man ikke bare få et godt overblikk over den aktuelle økonomien på nåværende tidspunkt, men også forutsi dens fremtid.

Hva skal jeg bruke et budsjett til?

Det kan være mange gode grunner til å sette opp et budsjett, spesielt hvis du ikke føler du helt har oversikten over hva du bruker pengene på, og hvis du alltid er helt blakk på slutten av måneden. Et budsjett kan også være en god idé hvis du bekymrer deg om økonomien, slik at du lettere kan se hva du skal forholde deg til.  

Et budsjett holder vanligvis ikke i så mange år av gangen, men når man først har satt opp et budsjett, så er det lett å justere det underveis. Det er en god ide å justere eller sette opp et nytt budsjett hvis livssituasjonen din endres, hvis for eksempel:

  • Inntekten din endres
  • Du flytter hjemmefra
  • Du flytter sammen med noen
  • Du går på pensjon
  • Du får nye større, faste utgifter som kjæledyr, avdrag på et bolig- eller billån osv.
  • Du får barn

Du kan sette opp budsjett og spare penger

Når du setter opp et budsjett, så får du automatisk oversikt over hvor store utgifter du har på forskjellige ting. Hvis du har flere lån du betaler avdrag på, kan dette fort bli dyrt, siden du betaler renter og avgifter på flere forskjellige lån. Hvis dette er tilfellet, kan det være en god idé å søke om en refinansiering av lånene dine, slik at du kan få samlet de ulike lånene dine til ett større lån. På den måten får du bedre oversikt over gjelden din, samtidig som du slipper å betale dyre avgifter og renter på flere forskjellige lån. En refinansiering innebærer dessuten ofte en lavere rente på lånet, noe som gjør det hele enda bedre. 

Du kan derfor fort bli glad for at du satte opp et budsjett her hos Matchbanker. Hvis du finner flere slike hull og sluk, så gjelder det å tette de fortest mulig. 

Hvordan sette opp et budsjett

Hvordan sette opp et budsjett?

Hvis du aldri har satt et budsjett før – eller hvis det er lenge siden sist du gjorde det – kan det være vanskelig å komme i gang fordi man tenker det kommer til å ta lang tid. Det behøver det heldigvis ikke å gjøre med vårt budsjettverktøy. Her er det lett å taste inn de forskjellige summene i feltene, og budsjettverktøyet regner det hele ut for deg til sist. Det er bare viktig at du taster inn de riktige tallene, og har funnet frem alle de viktigste opplysningene før du setter i gang. Sett deg ned med en kopp kaffe, og få det hele gjort på en gang!

Hvordan lage budsjett?

Et budsjett handler i prinsippet bare om å legge til og trekke fra. Det er med andre ord egentlig ganske simpelt, men det er allikevel fort gjort å få summer og beløp som egentlig ikke stemmer overens med virkeligheten. Årsaken til dette er vanligvis at man ikke har husket alle utgifts- og inntektspostene som bør være med i budsjettet. Derfor har vi laget en liten oversikt over hvordan du setter opp et budsjett nedenfor, hvor vi tar deg gjennom de viktigste punktene og postene skritt for skritt.

Finn inntektene dine først

Den viktigste posten i budsjettet er uten tvil inntekten din – du må ha en eller annen form for inntekt for å kunne betale alle regningene dine, og i tillegg kunne ha litt ekstra du kan kose deg med.

Inntekten din består hovedsakelig av lønn, pensjon, dagpenger eller annen offentlig stønad. Hvis du har varierende månedslønn fordi du er timelønnet eller selvstendig, så er det en god idé å justere budsjettet fortløpende. Dette er ikke noe problem etter at du først har tastet inn alle de andre opplysningene en gang i budsjettet vårt hos Matcbanker. 

Du finner inntektene dine i e-boks eller i nettbanken din. Når du har funnet dem, plotter du dem bare i de riktige rutene i budsjettskjemaet vårt på hjemmesiden.

Finn deretter dine faste utgifter

Etter at du har skrevet inn inntektene dine, skal du nå skrive inn de faste utgiftene dine, som er utgiftene du betaler regelmessig.

De faste utgiftene dine består av for eksempel husleie, forsikring, abonnement, utgifter til bilen din og internett – vi har tatt med de fleste typer faste utgifter i budsjettskjemaet, slik at du ikke går glipp av noen.

Du kan vanligvis finne alle de faste utgiftene dine ved å gå inn på kontoutskriften din på nettbanken. Du bør huske å gå et helt år tilbake i tid siden det er viktig at du inkluderer alle utgiftene dine – også de som du bare betaler en gang i året.

Utgifter du ikke betaler hver måned

Noen av de faste utgiftene betales ikke hver måned, og derfor kan det være litt vanskelig å holde rede på dem hvis de for eksempel bare må betales en gang i året. Derfor bør du fordele utgiftene slik at du legger penger til side hver måned – på den måten er det lettere å holde oversikt over utgiftene. Bare skriv inn den årlige utgiften i budsjettmalen, så konverteres beløpet automatisk til det månedlige beløpet.

Hvis du betaler av et lån, bør du ta med avdrag og renter i budsjettskjemaet ditt under faste utgifter – på den måten er du sikker på at du har satt av penger til å betale det.

Hva er de variable utgiftene?

Nå har du funnet ut av både inntektene og utgiftene dine, og kan dermed se hvor mange penger du har igjen etter at alle utgiftene dine er betalt. Dette kalles rådighetsbeløpet, og skal blant annet dekke de variable utgiftene dine. Variable utgifter er – som ordet tilsier – variable, og størrelsen på disse utgiftene kan derfor svinge hver måned. Dine variable utgifter består vanligvis av utgiftsposter som:

  • Café-/ pub-/restaurantbesøk
  • Mat 
  • Klær
  • Kinobilletter
  • Gaver m.m.

Når du skal taste inn de variable utgiftene i budsjettet ditt, bør du gå tilbake til kontoutskriften og kategorisere de variable utgiftene basert på kategoriene som står i budsjettet ditt. Gå gjerne et år tilbake og legg sammen de forskjellige summene, slik at du kan se hvor mye du bruker på et år. 

Vær ærlig!

Hele poenget med å sette opp et budsjett, er å få et bedre overblikk over den aktuelle økonomiske situasjonen din. Det er derfor alfa og omega å være helt ærlig med deg selv i forhold til hvor mange penger du bruker på hva. Hvis du synes det er pinlig at du bruker så mange penger på cola, potetgull, klær eller andre ting, så er det bedre at du reelt slutter å bruke så mange penger, i stedet for å lyve om det på budsjettet.

Lav et budsjett

Hvorfor bruke det elektroniske budsjettet fra Matchbanker?

Det er aldri for sent å få oversikten over økonomien sin. God økonomisk oversikt gjør det lettere å holde hverdagens utgifter nede, samt vite hvor mye du behøver å spare eller låne til fremtidige prosjekter. Hos Matchbanker finner du også en brukervennlig lånekalkulator som kan være enda et hjelpemiddel for deg som er på utkikk etter et lån.

For å optimere mulighetene dine for et større økonomisk råderom, samt færre bekymringer om penger og gjeld, er det viktig å benytte seg av alle de beste verktøyene som er på markedet. Hos Matchbanker får du nå muligheten til å gjøre nettopp dette – helt gratis!

En av de aller største fordelene med vårt budsjettverktøy, er at det hjelper deg med å dele opp utgiftene dine i forskjellige kategorier, slik at du tydeligere kan se og forstå hvor du bruker mest penger hver måned. På den måten står du bedre rustet til å ta økonomiske avgjørelser, slik at du kan redusere utgiftene og heve rådighetsbeløpet. Noen ganger kan dette bety at du må begrense cafébesøkene dine, eller kanskje kjøpe litt mindre klær for å optimalisere ressursene dine. Uansett hvilke valg du foretar deg, så hjelper budsjettet deg til å ta avgjørelser på riktig grunnlag. 

En annen god grunn til å benytte seg av budsjettverktøyet vårt, er at du kan laste det ned på datamaskinen din. På den måten behøver du ikke å være tilkoblet internett hver eneste gang du skal sjekke budsjettet, og du kan enkelt sammenligne budsjettene fra måned til måned, eller år til år.

Hvorfor ikke lage et budsjett i Excel?

Alle som ønsker å bruke budsjettverktøyet som er tilgjengelig på Matchbanker, kan bruke det når som helst! Det er intuitivt og enkelt å bruke, og passer til alle som gjerne vil ha en bedre oversikt over økonomien. Hvis du for eksempel gjerne vil søke om et smålån eller lignende, er verktøyet et fremragende hjelpemiddel for å se hvor store eller små avdrag du har råd til.

Siden verktøyet er tilgjengelig på nettet, bestemmer du selv når du vil sette deg ned for å sette opp privat- eller familiebudsjettet ditt. Dessuten kan du laste budsjettet ned på datamaskinen slik at du alltid har budsjettet tilgjengelig. Det er med andre ord ikke nødvendig å rote med et budsjett i Excel eller andre kompliserte programmer.

FAQ om budsjett

Hvem kan se opplysningene mine?

Lov om behandling av personopplysninger er veldig streng i Norge, og stiller store krav til oss som internettvirksomhet. Vi overholder alle de norske og internasjonale kravene, og du kan derfor være sikker på at ingen andre kan se opplysningene dine enn deg. Når du setter opp et budsjett her hos Matchbanker, benytter du deg av et gratis verktøy som kun har til hensikt å hjelpe deg med å få bedre oversikt over økonomien.

Kan et budsjett hjelpe meg med å søke om lån?

Hvis du skal søke om et forbrukslån, billån eller en annen type lån, så er det viktig at du har oversikt over økonomien. Ved å benytte deg av budsjettverktøyet vårt, får du full kontroll med en gang du har tastet inn opplysningene i rubrikkene. Ved hjelp av både tall og en enkel plansje, kan du enkelt se hvor stort rådighetsbeløpet ditt er, og om du har råd til å betale avdragene på lånet.

Hva er forskjellen på et budsjett til familie og et personlig budsjett?

Forskjellen på et budsjett for familie og et personlig budsjett, er at du (som regel) skal forholde deg til inntekter og utgifter fra flere personer i stedet for kun deg selv. Hvis dere for eksempel er en familie på fire med mor, far og to barn, skal begge foreldrenes inntekter og utgifter legges sammen, i tillegg til alle de utgiftene dere har på barna, og som de selv har.

Kan jeg sette opp et budsjett for hånd?

Ja. Vi har utviklet verktøyet til alle som gjerne vil sette opp et budsjett så lettvint som mulig. Den moderne teknologien gjør det i dag mulig for alle å få full oversikt over økonomien sin her hos Matchbanker.



Finn ditt neste lån på Matchbanker


Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Budsjett

Siste nytt