6 Smarte og enkle Økonomiske tiltak man kan gjøre for å hjelpe Privatøkonomien

6 Smarte og enkle Økonomiske tiltak man kan gjøre for å hjelpe Privatøkonomien

De fleste av oss ønsker å ha en sikker økonomi og vite hvordan vi skal administrere pengene våre. Det å vite at man har nok penger for å finansiere både nødvendige og andre utgifter, er en måte å føle seg økonomisk trygg på. Det er også en av grunnene til hvorfor man sparer og investerer penger. Noen ganger er det imidlertid ikke så lett å holde styr på økonomien, men vi hjelper deg med å få kontroll på økonomien med disse seks enkle rådene som vil hjelpe deg med å spare og unngå brister i økonomien, som i verste fall kan føre til at man blir tvunget til å låne penger for at privatøkonomien skal gå rundt.  

1. Gjør enkle sparetiltak i hjemmet 

En måte å redusere utgiftene på er å redusere strømregningene. Dette kan enkelt gjøres ved å huske å slukke alle lys man ikke bruker, ikke la vannet renne når man ikke aktivt bruker det, ta kortere dusjer, slå av apparater på hvilemodus som bruker strøm, slik som bl.a. TV, datamaskin, mikrobølgeovn og andre apparater som er tilkoblet strøm uten egentlig å være i bruk. En god idé er å installere energieffektive apparater og skifte til LED-lyspærer. Man bør også tette/redusere eventuelle luftlekkasjer slik at man ikke «fyrer for kråka». 

2. Planlegg innkjøp og måltider 

Planlegger man måltider og innkjøp på forhånd, vil man lettere unngå impulskjøp, matsvinn og å spise ute. Se gjennom tilbudsaviser og gjør storinnkjøp av dagligvarer én gang i uken for å unngå å bruke mer penger enn planlagt. Av og til er det gode tilbud på noe man kan bruke i lengre tid fremover, men se det opp mot holdbarheten. 

3. Reduser daglige kostnader 

Til tross for inflasjon og en økning i levekostnader, holder nordmenn forbruket oppe. Når man skal forbedre økonomien, er det viktig at man ikke bruker av sparepengene sine og at man tar sparing på alvor. Identifiser derfor områder hvor du kan spare, for eksempel på mobil- og kabel-TV-abonnementet ditt, ubrukte treningsabonnementer eller andre kostnader som for eksempel underholdning eller innkjøp av klær eller andre varer. 

Lag et budsjett
Noe av det viktigste du kan gjøre for å forbedre økonomien din, er å lage et budsjett. Et budsjett vil hjelpe deg med å holde oversikt over inntekter og utgifter, og lar deg identifisere områder hvor du kan kutte ned på utgiftene.

4. Sett klare mål for sparingen og spar i forveien 

Skriv ned alle tingene du sparer til, og finn ut hvor mye penger du trenger å sette av hver måned for å nå målene dine innen den tidsrammen du ønsker. Overfør dette beløpet til sparing hver måned, akkurat som om det skulle ha vært en regning. 

Gjør enkle sparetiltak i hjemmet 

5. Senk bilutgiftene 

Det er dyrt å eie en bil. Hvis man eier en bil bruker man årlig gjerne flere tusen kroner på billån, forsikring, avgifter, diverse bilutgifter, uventede reparasjoner, drivstoff og rutinemessig vedlikehold. Se om du kan bytte til et billigere forsikringsselskap eller la bilen stå når du kan, slik at du sparer på strøm eller drivstoff. 

6. Refinansier gjeld 

Vurder å refinansiere gjeld for å forbedre sin økonomiske situasjon. Ved å refinansiere flere lån får du muligheten til å ta opp et nytt lån for å betale ned på eksisterende lån. Hovedmålet med å refinansiere gjeld er å få bedre vilkår på lånet, slik som for eksempel lavere rente, lengre tilbakebetalingstid eller lavere månedlige avdrag. Andre fordeler innebærer at man får: 

  • Bedre lånebetingelser 
  • En reduksjon i månedlige betalinger 
  • Muligheten til å forbedre sin økonomiske situasjon 
Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > 6 Smarte og enkle Økonomiske tiltak man kan gjøre for å hjelpe Privatøkonomien