Lånekalkulator

Skal du ut og låne penger, uansett til hva, så er det veldig smart å benytte seg av en lånekalkulator. Ikke bare kan du bruke den til å sjekke hva et lån kan komme til å koste, men du kan også bruke den til å sjekke hvor raskt til vil kunne innfri lånet ditt om du betaler høyere avdrag eller om du forkorter nedbetalingstiden.

Les mer
Alt
500 000 kr
Alt
80 år

av Michael - oppdatert

En lånekalkulator er et svært nyttig verktøy for alle som har lån eller ønsker å søke om et lån.

Vi i Matchanker har derfor utarbeidet en lånekalkulator slik at du enkelt kan regne ut akkurat hvor mye lånet vil koste deg. Alt du behøver å gjøre er å fylle ut lånebeløp, effektiv rente og løpetiden på lånet. (OBS! Det er viktig at du bruker den effektive renten fremfor den nominelle renten, den nominelle renten vil gi deg et feil bilde av kostnadene du kan forvente). På en-to-tre får du oversikt over hvor mye lånet vil koste deg hver måned.

I denne artikkelen skal vi ta for oss lånekalkulatoren og de ulike lånene du kan bruke den til, slik at du står godt rustet når du skal ut på lånemarkedet. Dette er temaene vi skal gå gjennom:

 • Boliglån
 • Billån
 • Forbrukslån
 • Serielån
 • Båtlån
 • MC-lån

Det er viktig å ha en oversikt over hvor mye lånet faktisk kommer til å kreve av deg hver måned. Innen du tar et lån bør du være helt sikker på at du kommer til å klare å betjene lånet hver måned.

Mange får for seg at jo lenger løpetid de velger, desto billigere blir lånet. Dette stemmer ikke helt. Lånekalkulatoren vil vise deg at lengre løpetid vil gi lavere månedlige innbetalinger, men totalt et høyere beløp å betale. Dermed er det alltid lurt å velge så høye månedlige nedbetalinger som økonomien tillater deg.

Ting å tenke på før du skal søke om lån

Før du skal søke om lån, er det viktig å vite nøyaktig hva du skal bruke de pengene du skal låne til. Er du på boligjakt, eller ønsker du ny bil eller skal du kjøpe nye hvitevarer? Grunnen til at det er viktig å ha dette klart på forhånd er at det kan være store forskjeller når det kommer til lånevilkårene for de forskjellige lånetypene.

Et lån med sikkerhet i bolig eller bil har, for eksempel, lavere rente enn et lån uten sikkerhet. I tillegg er det ikke alltid du kan låne 100 % av kjøpesummen.

Heldigvis kan du uansett lånetype bruke en lånekalkulator til å beregne hva lånet vil kunne koste deg.

Viktige begreper

Når du skal søke om lån og bruker en lånekalkulator for å beregne utgiftene, vil du komme bort i en del begreper som det er viktig at du forstår betydningen av.

Løpetid eller nedbetalingstid er den tiden du og långiver avtaler at du skal bruke på å betale lånet tilbake. Nominell rente er selve rentekostnaden for lånet, mens effektiv rente består av den nominelle renten pluss de ulike gebyrene som medfølger.

Det er altså dette siste rentebegrepet som viser hva lånet ditt egentlig koster deg per år.

De to vanligste gebyrene er etableringsgebyret og termingebyret. Det første er en administrasjonskostnad du kun betaler en gang og det siste er et gebyr som legges til hver gang du betaler inn avdraget ditt.

Benytt en sammenligningstjeneste som Matchbanker

Uavhengig av hva du trenger å låne penger til, er det viktig å finne det lånet som er best for deg. Å låne penger er dyrt nok, og for å slippe å betale mer enn nødvendig bør du sammenligne lånetilbud.

Dette gjør du best ved å benytte deg av tjenestene til en sammenligningstjeneste, som Matchbanker.

Matchbanker er en nettjeneste som jobber for å gjøre lån og prosessen rundt det å låne oversiktlig og enkel!

I tillegg lager de lister over norske banker og de beste tilbudene, og sørger for at listen hele tiden er oppdatert.

Med Matchbanker kan du på en enkel måte finne de tilbudene som er best for deg, og dermed sparer du deg for både tid og penger. Tjenestene til Matchbanker er helt gratis.

Regn nøye før du låner og sett opp budsjett

Dersom du tar opp et lån du ikke klarer å betjene, tar det ikke lang tid før du står i dypt vann. Derfor anbefales det alltid at du regner nøye på om du faktisk har råd til å ta opp lånet eller ikke. Dette hjelper lånekalkulatoren deg med.

Videre kan du sette opp et budsjett, med hjelp av oversikten du får opp med kalkulatoren. På den måten kan du sikre deg billigst mulig lån for deg selv.

Eksempel på hvordan lånekalkulatoren kan brukes

Ola Nordmann ønsker å ta opp et lån på 70 000 kroner. Han blir tilbudt en effektiv rente på 14% og en løpetid på 2 år. Ved hjelp av kalkulatoren kan Ola se at de månedlige nedbetalingene vil ligge på 3360,90 kroner og at han totalt kommer til å betale 10 661,64 kroner i renter. Totalt å betale vil dermed bli 80 661,64 kroner.

Men Ola Nordmann får også et tilbud om et lån med 12 måneders løpetid. Med dette lånet vil de månedlige betalingene bli vesentlig høyere, på 6 285,10 kroner. Dermot vil total rente synke kraftig, helt ned til 5 421,18 kroner. Totalt å betale vil bli 75 421,18 kroner.

Det Ola Nordmann lærer ut av det er at dersom han velger en kortere løpetid vil det lønne seg i det lange løp. Men det er kun dersom han klarer å holde seg til de månedlige nedbetalingene. Videre vil dermed Ola sette opp et budsjett for å se om han faktisk har mulighet til å betale over 6 000 kroner ned på lånet i måneden. Dersom budsjettet viser at økonomien hans strekker til, vil lånet med den kortere løpetiden være det desidert beste tilbudet for Ola Nordmann.

Lånekalkulator – bolig

Å låne penger til bolig kjennes både viktig og alvorlig. Et boliglån er normalt det største lånet du tar opp, og nedbetalingstiden vil også være på mange år.

Det er mye å forholde seg til når du skal ut og kjøpe bolig, og noe av det første du må sørge for er å ha et finansieringsbevis.

Dette viser eventuelle selgere at du er en seriøs interessent som har fått tilsagn om lån i en bank. Du søker om finansieringsbevis på samme måte som du søker om lån.

Det er også viktig å huske på at du ikke kan låne hele beløpet.

Du må nemlig ha minst 15 % av kjøpesummen i egenkapital. Videre kan du kun låne fem ganger din egen årsinntekt.

Det er derfor veldig smart å bruke en lånekalkulator for bolig. Her kan du nemlig legge inn hva boligene du ser på koster og hva du kan betale i avdrag.

På denne måten kan du justere deg opp eller ned til du finner det lånebeløpet som passer med din økonomiske situasjon.

Når du vet hvor mye penger du kan låne, blir det enklere å søke om det boliglånet som er riktig for deg.

Lånekalkulator til bil

Enkelte blant oss er veldig miljøvennlige og bruker buss, tog eller sykkel, mens for andre er bilen en nødvendighet.

Det er lurt å bruke en lånekalkulator til bil før du sender inn din søknad til en eller flere banker. Kalkulatoren vil fortelle deg hvor mye du kan låne og hva det vil koste.

I lånekalkulatoren til bil legger du inn hvor mye du ønsker å bruke på en bil, hvor mye du har i egenkapital og hvor lang tid du kan tenke deg å bruke på nedbetalingen. Dermed får du et greit overblikk over kostnaden.

Siden verdien på bilen synker relativt fort på kort tid, vil lånerenten her være noe høyere enn den er på et boliglån. Vær klar over at om du har bolig er det fullt mulig å låne penger til bil og bruke boligen som sikkerhet. Da vil renten også bli lavere.

Her er de ulike måtene du kan finansiere en ny bil på:

 • Egenkapital
 • Billån med kaskoforsikring
 • Billån uten kaskoforsikring
 • Forbrukslån
 • Rammelån

Lånekalkulator for forbrukslån

Forbrukslån er lån uten sikkerhet, der långiveren ikke spør deg om hva du skal bruke pengene til. Vanligvis søker man om et slik lån for å dekke:

 • Uforutsette utgifter
 • Refinansiering av gammel gjeld
 • Oppussing
 • Ferie

Et forbrukslån skal normalt betales ned i løpet av fem år, noen har dog kortere eller lengre nedbetalingstid, og du søker om lånet direkte på nettet.

Bruker du en lånekalkulator får du en øyeblikkelig oversikt over hvor store avdragene kan bli per måned. Dersom du har laget deg et budsjett på forhånd, så vet du hvor mye penger du har til nedbetaling av lån.

Med disse to midlene kan du så se hvordan ulike lånebeløp og nedbetalingstid samt rente vil slå ut.

Dersom du ønsker å låne 100 000 som skal betales ned på fem år, bør du bruke en lånekalkulator der du kan legge inn tre ulike rentenivåer, for eksempel 12, 18 og 25 %. Har du høy inntekt og liten gjeld vil du få tilbud om en lav rente. De fleste av oss havner midt på treet.

Med en rente på 12 % vil lånet koste deg totalt 2 224 kr per måned. Med en rente på 25 % vil det koste deg 2 935 kr per måned. Lånekalkulatoren viser deg hvor stor forskjell det kan være. De 700 kr blir til hele 8 400 kr per år. Det er ganske mange penger.

Tips:
Når du har sett hvor mye økonomien din tåler å låne, bør du bruke en sammenligningstjeneste til å finne de långiverne som vil gi deg det beste tilbudet.

Lånekalkulator ved serielån

Er du i prosessen for å kjøpe deg egen bolig, har du garantert kommet borti uttrykk som serielån og annuitetslån. Dette er rett og slett to ulike former for boliglån.

Annuitetslån er den lånevarianten der avdraget ditt har samme størrelse hver eneste måned. Serielån fungerer på den måten at du betaler store avdrag til å begynne med, og deretter blir det lavere og lavere. Det er rentens andel av avdraget som blir mindre over tid.

De fleste som kjøper bolig for aller første gang velger annuitetslån, da det legger mindre press på økonomien fra starten av. Eldre boligkjøpere, som selger en bolig for å kjøpe en annen eller skal kjøpe en ekstra bolig, velger gjerne serielån da de har bedre økonomi.

Enkelte lånekalkulatorer lar deg velge mellom annuitetslån og serielån, slik at du kan se nøyaktig hvordan avdragene vil falle ut i henhold til beløpets størrelse, rente, lånetype og nedbetalingstid. Med en lånekalkulator for serielån får du bedre oversikt og en god start på boligjakten.

På denne måten vil det bli lettere for deg å bestemme hvilken type lån som passer best med din økonomi. Ikke glem å ta høyde for at renten kan stige. Du skal ha råd til det også.

Lånekalkulator – båt

I Norge er det mange mennesker med båt og mange som ønsker båt. Dersom du skal kjøpe båt som er mer enn sju meter lang, kan du ta opp båtlån med pant i båten. Det er flere fordeler med dette.

Det ene er lavere renter, takket være pantet, og det andre er at du kan få en nedbetalingstid på opptil femten år. Ulempen er at du må ha 20 % av kjøpesummen selv.

Dersom du skal kjøpe en båt som er mindre, kan du selvfølgelig benytte deg av et forbrukslån. Det er dog viktig å huske å sjekke båten for eventuelle heftelser før du kjøper.

Uansett hvor stor båt du er på jakt etter, så må du først og fremst vite hvor mye penger du kan låne. Dette gjør du igjen aller enklest ved hjelp av en lånekalkulator til båt.

Legg inn ønsket lånebeløp og nedbetalingstid, men husk å ta høyde for at renten som brukes i kalkulatoren er en eksempelrente. Du kan altså risikere at du får tilbud om en høyere rente.

Lånekalkulator for MC

Å suse av sted på to hjul er drømmen for mange. Gjelder dette for deg også er det bare å finne frem til lånekalkulatoren på nett og se hva det vil koste å oppfylle drømmen om å innta landeveien på to hjul.

Hos enkelte banker kan du låne opptil 100 % av kjøpesummen. Dog stilles det visse krav til sykkelens alder. Sykkelen bør helst være nedbetalt før du eventuelt skal selge den og noen krever også at sykkelen ikke har blitt eldre enn 14 år før du har innfridd lånet ditt.

Ved hjelp av lånekalkulatoren for MC legger du inn ønsket lånebeløp, eventuell egenkapital og nedbetalingstid. Deretter vil du kunne få frem kostnadene per måned, og justere frem og tilbake til du ser hva som passer best med din personlige økonomi.

På denne måten vet du hvor mye du har råd til å søke om.

Lånekalkulator – Hvor mye kan jeg låne

En lånekalkulator er, som du sikkert skjønner nå, en effektiv måte å få et inntrykk av hva et lån vil koste deg. Dette gjelder enten du skal bruke pengene til å kjøpe bolig, bil, båt eller noe helt annet.

Det å få en slik oversikt gir deg bedre kontroll over din egen økonomi. I tillegg så slipper du å søke om å låne høyere beløp enn det du vil få godkjent. Det er tross alt ganske slitsomt å søke på lån bare for å få nei.

Ved hjelp av lånekalkulatoren vet du hva du kan søke om, og det gjør hele opplevelsen enklere og tryggere.

Det er dog enkelte ting du må være klar over. Veldig mange lånekalkulatorer bruker nominell rente i stedet for effektiv.

Dermed kan du tro at lånet du ønsker deg er billigere enn det faktisk er. Sjekk at lånekalkulatoren bruker effektiv rente og at du kan justere denne selv. Vær også oppmerksom på at det kan forekomme variasjoner mellom de tallene lånekalkulatoren gir og det du får tilbud om.

Det er fordi den effektive renten til syvende og sist blir fastsatt individuelt etter at långiveren har foretatt en kredittvurdering av deg.

Ved siden av å lage et budsjett og benytte deg av en lånekalkulator bør du også sammenligne lån hos flere banker, slik at du kan velge den långiveren som tilbyr deg den laveste renten.

Kom i gang du og

Kom i gang i dag du også. Så fort du har fått tilbud fra forskjellige långiver kan du sette i gang med lånekalkulatoren som første steg.

Se hvor mye lånet du er tilbudt vil koste deg og sett opp et budsjett. Først etter dette er gjort kan du ta et fornuftig valg om du skal godta tilbudet eller ikke.

Finn ditt neste lån på Matchbanker