Strømstøtteordningen kan bli redningen

Stromstotteordningen kan bli redningen_matchbanker

Strømprisen har siden andre halvdel i 2021 vært uvanlig høy, og mange har ikke økonomi til å betale strømregningen. Dessverre er det ingen bedring i sikte, for strømprisen vil trolig bli enda høyere denne vinteren. Det er ikke uten grunn at det er kaotiske tilstander i strømmarkedet, og at det i Norge planlegges for strømrasjonering. At de fleste strømselskaper i tillegg har sluttet å tilby fastprisavtaler gjør ikke saken noe bedre, og panikken blant folk flest brer seg kjappere enn noen gang tidligere. Strømstøtteordningen kan derfor bli redningen fremover. 

En merkbar endring i prisen

Fra høsten 2021 fikk vi en merkbar endring i prisen på strøm, og deretter har det stort sett bare gått nedover. Noen av årsakene til dette er:

  • Uvanlig lite nedbør i andre halvdel av 2021 
  • En kald vinter som førte til et høyere forbruk og som drev prisene opp
  • Russlands invasjon av Ukraina som gir reduserte gassleveranser til Europa

Krigen i Ukraina har hatt en rekke innvirkninger på resten av verden med tanke på økonomi, og sanksjonene mot Russland kan føre til at Russland stenger gassforsyningen til Tyskland, noe som vil medføre fatale konsekvenser for strømprisene. En Russisk gassnekt vil sende strømprisene til nye høyder, og dermed er vi enda mer avhengige av strømstøtten som staten tilbyr. 

Se prisendringene i prosent i tabellen under. 

HusholdningerFørste kvartal 2022Endring i prosent
Øre/kWhSiste 3 mnd / Siste 12 mnd
Totalpris for kraft, nettleie og avgifter188,81,2 / 57,3

Vanskelig å kutte på strømbruken

Det har vært vanskelig å skulle prøve å få kontroll over økonomien ettersom det meste har steget i pris, mens inntekten har forblitt den samme. Spesielt når det kommer til strøm. For det er relativt enkelt å skulle kutte ned på utgifter når det kommer til for eksempel matvarer, mens strøm er vi jo ganske avhengige av å bruke. 

Prisen pa strom er et problem for mange_matchbanker

En familie på 5 er kanskje helt avhengige av å bruke strøm på:

  1. Matlaging
  2. Dusjing
  3. Vasking av klær
  4. Oppvarming av hus

Blant mye annet, hvor det er vanskelig å regulere bruken på samme måte som med andre ting.

Den store redningen

Strømstøtteordningen som kom i desember 2021 var en sårt tiltrengt venn, og blir sannsynligvis redningen i tiden fremover. I dag er strømstøtten på 80 prosent av prisen over 87,5 øre pr kWh, inkludert mva. I oktober, november og desember ventes det at strømstøtten skal heves til 90 prosent. Nettleia kommer utenom.

Prisen på strøm har ikke vært noe stort problem for oss på mange år, helt til det nå plutselig er det største problemet for mange. 

Selv om dette ikke høres ut som den redningen du kanskje hadde håpet på, vil du i tabellen under se at jo større kostnaden på strøm blir, jo mer vil strømstøtten gagne deg. Lurer du på hvor mye dette har å gjøre for deg, kan du sjekke strømstøttekalkulatoren som vil vise deg hva dette har å si for deg og din økonomi. 

Strømpris80 prosent støttesats

90 prosent støttesats
Din pris
20 kr/kWh1530 øre470 øre
1721,25 øre278,75 øre
30 kr/kWh2330 øre670 øre
2621,65 øre378,75 øre
40 kr/kWh3130 øre870 øre
3521,25 øre478,75 øre

Som du kan se i tabellen over, vil den hevede strømstøtten spare deg for ganske mye, og dermed være avgjørende for din fremtidige økonomi. Det er klart at enkelttimer med meget høy strømpris vil trekke opp gjennomsnittsprisen, og det kan derfor være lurt å planlegge for når på døgnet man velger å bruke mest strøm. Det vil alltid lønne seg å følge nøye med på strømprisene, og deretter legge en plan. 

Heldigvis har vi som regel de verste ekstremprisene kun i korte perioder, slik at det blir enkelt å planlegge rundt disse for å unngå den verste smellen.

Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Strømstøtteordningen kan bli redningen