5 steg for å få kontroll over økonomien

5 steg for å få kontroll over økonomien_matchbanker

Føler du noen gang at du ikke har helt oversikt eller kontroll over økonomien? Er du usikker på det månedlige forbruket ditt eller sitter du fast i en uheldig økonomisk syklus hvor de månedlige utgiftene øker, mens inntektene forblir de samme? Uansett om du bare ønsker å opprettholde en solid økonomi, sitte igjen med et overskudd på slutten av måneden, eller om du ønsker å spare til et større økonomisk mål, kan det være at du trenger hjelp til å få kontroll over økonomien. 

I tider hvor de økonomiske utgiftene er store, mens inntekten forblir den samme er det viktig å kartlegge økonomien og gjøre noen små, tilsiktede endringer som vil hjelpe deg til å ta kontroll over økonomien. Disse tipsene vil hjelpe deg på vei.   

Steg 1: Få oversikt over forbruket 

Det absolutt viktigste for å få kontroll over økonomien er å først å kartlegge inntektene, og deretter å få oversikt over forbruket. På den måten vil man lettere kunne se hvor pengene går. Man kan ikke forvente å ha kontroll over økonomien uten at man har oversikt over hvor pengene er på vei. Dette er kanskje det viktigste ansvaret vi har for å sikre oss en stabil finansiell situasjon. Kartlegg alle faste utgifter, slik som faste regninger til blant annet strøm, telefon og bredbånd, samt eksisterende boliglån som utgjør en vesentlig del av det økonomiske bildet, eller andre typer av forbrukslån og nedbetalinger. Deretter er det viktig å sette opp en oversikt over alle andre aktuelle utgifter, slik at du får en idé om hvor pengene går, og hvor du eventuelt må kutte ned. 

Steg 2: Nedbetal aktuell gjeld 

For å få kontroll over økonomien er det nødvendig å nedbetale aktuell gjeld. Har du kommet bakpå med gjelden kan det medføre negative konsekvenser for økonomien og gjøre det vanskelig å komme seg ovenpå økonomisk. Når du har satt opp en oversikt over inntekter, forbruk og utgifter, er det nødvendig å sette opp en nedbetalingsplan for å nedbetale gjelden. Følg disse strategiene for å nedbetale gjelden på en effektiv måte:

  • Fokuser på å nedbetale den minste gjelden din først. På denne måten når du å spare opp til de større beløpene. 
  • Når du får kontroll på økonomien kan du nedbetale mer hver måned. Slik kan du få bukt med gjelden fortere. 
  • Har du flere smålån kan refinansiering være en god idé. Det vil gjøre at du får bedre lånevilkår, noe som kan være gunstig for økonomien. 

Steg 3: Finn det beste lånet 

For de fleste av oss innebærer en del av den personlige økonomien å ta opp lån til å kunne finansiere bolig, bil eller andre prosjekter og nødvendigheter som man ikke alltid har oppsparte midler til. Det å velge riktig lån kan være med på å spare penger. For mange kan det være vanskelig å navigere rundt i ulike låntyper, og å sette seg inn i hva som faktisk lønner seg. Bruker man en sammenligningsside slik som Matchbanker.no vil man kunne få hjelp til å ta opp lån som passer ens egne økonomiske situasjon og med å finne de beste lånetilbudene på markedet. 

Steg 4: Eliminer unødvendige utgifter 

Du behøver ikke å gå på kompromiss med kosen selv om du er i gang med å få kontroll over økonomien, men allikevel finnes det penger å spare på å bruke penger bevisst. Enkle tiltak som å ha med egen lunsj på jobb, lage sin egen kaffe istedenfor å kjøpe, eller det å kutte ned på antallet ganger man spiser ute eller bestiller mat kan ha positiv effekt på økonomien. Ofte bruker man penger uten å tenke over det. Får du en bevissthet omkring hvor pengene forsvinner, vil det være lettere å se hvordan de mer skjulte kostnadene kan hope seg opp i løpet av et år. 

Eliminer unødvendige utgifter_matchbanker

Steg 5: Sett klare økonomiske mål 

Når du skal få kontroll på økonomien og komme i gang med sparingen, er det viktig å sette et mål for økonomien. Sparer du til noe eller ønsker du bare en sterkere økonomi? Ønsker du å bygge opp en sterk økonomi er det nødvendig at du setter opp både kortsiktige og langsiktige mål. Dette vil gjøre det lettere å nå de aktuelle målene som du har for din egen økonomiske situasjon. 

I tabellen nedenfor illustreres et eksempel på hvorfor oppsatte finansielle mål, i sammenheng med en økonomisk oversikt, er et viktig verktøy når det kommer til å få kontroll på økonomien. Har du en slik oversikt vil det være lettere å nå målene, samt se hvilket slingringsmonn du kan ha og stadig spare penger månedlig.

Månedlige inntekterMånedlige faste utgifterAndre utgifter/ ferie/ fritidMatbudsjettOppsparingsmål
33 00014 000 5 0004 00010 000
Øk personlige inntekter
Som en del av en god økonomi er det lurt å tenke på hvor man kan tjene litt ekstra penger. Selg gamle ting som du ikke bruker, tilby deg å hjelpe til med en tjeneste for en billig penge, eller lei ut boligen din når du selv er på tur eller bortreist for en periode.
author
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > 5 steg for å få kontroll over økonomien