4 faktorer der påvirker renten din [INFOGRAFIKK]

Har du noen gang lurt på hvorfor ikke alle lån har den samme renten? Det er faktisk slik at du og naboen kan søke om akkurat det samme lånet og likevel ende opp med ulik rente. Det er nemlig flere faktorer som påvirker rentenivået, så man ender opp med forskjellig rente.

Dersom du tar en titt i infografikken nedenunder, vil du se en enkel oversikt over faktorer som påvirker renten din. Videre i denne artikkelen vil vi gå nærmere inn på disse faktorene og dermed hvordan renten på lånet ditt blir bestemt.

Hva påvirker renten din?

Renter tilknyttet et lån

Først vil vi fortelle litt mer om hvilke renter som er tilknyttet et lån. Det finnes nemlig både nominell- og effektiv rente. Dette kan for mange virke forvirrende.

Den nominelle renten er rentesatsen på lånet, dermed den årlige renten du betaler.

Den effektiv renten er derimot den totale kostnaden for lånet. Derfor er den effektive renten den nominell renten pluss alle kostnader som følger med lånet. Det er denne renten som viser hva lånet egentlig vil koste deg.

Når du låner penger, kan det oppstå mange forskjellige kostnader. Både etableringsgebyr og termingebyr er veldig vanlige tilleggskostnader som kommer med et lån.

Renten regnes i prosent av lånebeløpet og bestemmes av långiver, gjerne etter en individuell vurdering av din personlige økonomi. Der vurderer de deres egen risiko for å låne bort penger til deg. Jo høyere risiko de vurderer deg til å være, desto høyere effektiv rente vil du bli tilbudt.

Din kredittverdighet påvirker renten

Når du sender inn en søknad om et lån på nettet, vil långiveren foreta en kredittvurdering av deg. Her sjekkes offentlige registre for å finne ut om du er en god betaler eller om du har en dårlig betalingshistorikk. 

Dersom du tidligere har tatt opp lån som du ikke har klart å betjene og derfor har pådratt deg betalingsanmerkning, vil du få avslag på søknaden din.

I henhold til krav fra myndighetene har långivere ikke lov til å låne ut penger til personer som beviselig ikke kan gjøre opp for seg.

Under kredittsjekken ser de også blant annet på din årlige inntekt, alder, arbeidssituasjon og om du stiller eiendeler til sikkerhet eller ikke.

Desto bedre betalingshistorikk du har, desto mer sannsynlig er det at du både får tilbud om å låne det beløpet du har bedt om og at du får en god rente.

Långiveren ønsker seg nemlig pålitelige kunder, slik at risikoen for å låne ut penger ikke blir større enn nødvendig.

Lånets løpetid

Lånets løpetid er også et element som påvirker rentenivået ditt. Et lån med kort nedbetalingstid gir lavere rente og høyere avdrag, mens det motsatte er tilfelle for et lån med lang nedbetalingstid.

Dersom løpetiden på lånet ditt er på minst ett år, pleier det ikke å være særlig stor forskjell på nominell og effektiv rente. Men med et lån med bare noen få måneders nedbetalingstid, kan forskjellen være stor.

Nominell rente på slike lån, regnes ut etter løpetiden til lånet. I motsetning, regnes den effektive renten alltid ut etter hele året.

Dermed kan derfor den effektive renten til og med overstige hundre prosent. Av den grunn, er det ikke alltid at den effektive renten vises på slike små lån. Da vises det i stedet bare hele beløpet som skal betales.

Ditt gjeld/inntektsforhold

Når banken skal finne den renten de vil tilby deg, ser de også på forholdet mellom gjeld du allerede har og inntekten din. I dette ligger det at de tar en titt på hvor mye du sitter igjen med hver måned etter at faste utgifter og avdrag på gjeld er betalt.

Desto mer du sitter igjen med, det vil si desto bedre økonomi du har, desto bedre rente får du tilbud om.

Påvirkninger fra markedet forøvrig

Det finnes også en rekke ytre faktorer som kan påvirke rentesatsen din. Dette handler om styringsrente fastsatt av sentralbanken samt tilbud og etterspørsel.

Noen ganger ønsker bankene at vi skal låne mer og dermed setter de ned renten, andre ganger tilsier landets økonomi at vi må spare.

Kort oppsummering

Dersom du lurer på hva som påvirker renten din, så kan dette kort oppsummeres med kredittverdigheten din, ditt gjeld/inntektsforhold, den valgte nedbetalingstiden og andre faktorer som bestemmes av markedet.

Søker du om lån vil de fleste betale så lite som mulig. Derfor er det lurt å sammenligne flere banker før du søker, så du kan finne et lån som passer best til din økonomi.

Dette kan du enkelt gjøre hos Matchbanker. Vi har nemlig laget en låneliste, så du kan sammenligne de forskjellige långivere ut i fra vilkår, fordeler og ulemper. På den måten kan du spare tid og samtidig finne det beste lånet for deg.

Husk å se på den effektive renten, da den viser hva lånet faktisk vil koste deg.

Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Låne penger > 4 faktorer der påvirker renten din [INFOGRAFIKK]

Siste nytt