Har du de rette forsikringene? – Og har du en låneforsikring?

Noen forsikrer alt, mens andre bare holder seg til «pakke-dealen» de får gjennom fagforeningen eller jobben.

Fagforeninger har ofte veldig gode avtaler, så det kan godt hende dette er den billigste og beste løsningen, hvis du er en av dem.

Når det er sagt, så skader det aldri å ta en aldri så liten vårrengjøring i forsikringspapirene.

For de aller fleste utgjør forsikringer en nok så høy kostnad. Dermed kan du spare penger ved å ta en ekstra titt i papirene dine.

Det er lurt å sjekke ut om det er noen forsikringer du kan få billigere? Eller om du faktisk dekker alt du behøver med forsikringene dine?

Videre kan du lese mer om:

  • Hvilke forsikringer som er anbefalt å ha
  • Forsikringer ved opptagelse av lån

Hvor er du forsikret?

Først og fremst må du få oversikt over hvilke forsikringer du har, hvilke forsikringsselskap de er tegnet med, og hvor mye du betaler.

Mange forsikringsselskap tilbyr rabatter hvis du har flere forsikringer hos dem, så hvis du har alle spredt nå, kan det være penger å spare ved å samle de.

Hvis du har alle forsikringene på ett sted nå og du vet totalprisen, kan du enkelt kontakte andre forsikringsselskaper å høre om de kan gi deg en bedre pris for samme eller bedre produkt.

Hvilke forsikringer bør man ha?

Det er selvfølgelig ikke noe fasitsvar som passer for alle, men du bør alltid ta utgangspunkt i å forsikre de områdene som representerer de viktigste eiendelene dine.

Noen eksempler på viktige forsikringer man må ha er:

Husforsikring

Hvis du eier bolig, enten det er hus, rekkehus, fritidsbolig, selveier eller borettslag leilighet, må du tegne hus- og innboforsikring.

Hvis boligen er i et sameie (selveier, aksje eller borettslag) vil husforsikringen tegnes av styret på vegnet av alle andelshaverne. Din andel av forsikringspremien kommer av felleskostnadene. Det vil si at du ikke trenger å tegne husforsikring på egenhånd som andelshaver i et sameie.

Innboet må du derimot tegne egen forsikring for.

Innboforsikring

Med innbo menes innhold som løse og faste gjenstander. Hvis du kun har husforsikring vil du ha et stort økonomisk tap hvis en vannlekkasje ødelegger alt du eier.

En innboforsikring dekker skader eller tap, av dine personlige eiendeler, som kommer som en følge av brann, tyverier, vannlekkasjer, uhell og så videre.

Bilforsikring

Bilforsikringen vil sørge for at du har krav på erstatning fra forsikringsselskapet om du blir påført en skade.

Er du skyldig i å forvolde andres skade gjennom grov uaktsomhet, kan du derimot bli erstatningsansvarlig overfor selskapet.

Faktorer som påvirker prisen på forsikringen din er årlig kjørelengde, bonus, kasko, egenandel, sikkerhetsutstyr og lignende.

Ta en gjennomgang for å se hva som lønner seg for din bil.

Andre forsikringer

Andre forsikringer du kanskje trenger kan være reise-, båt-, uføre-, livsforsikring og flere andre.

Gjør deg opp en formening om hvilke forsikringer du ønsker til hvilken dekning før du kontakter de som vil selge deg polisene, så har du et bra utgangspunkt.

Forhør deg med forskjellige selskap og sørg for at du får den beste prisen.

Låneforsikring

Låneforsikring tilbys som et tilleggsprodukt av de fleste banker, låneinstitusjoner og forsikringsselskaper.

Det gir en ekstra trygghet for låntaker og familien hvis man skulle være uheldig å ikke klare å betale ned lånet grunnet endringer i livssituasjon.

Typiske livsendringer som endrer betalingsevnen er langvarig sykdom, arbeidsledighet eller arbeidsuførhet. Dette er ikke ønskelig for noen, og det er sjeldent lett å forutsi.

Det siste man trenger i en vanskelig situasjon er større økonomiske problemer enn nødvendig. En låneforsikring kan sørge for at lånet ditt fortsatt blir betalt selv om noe har skjedd.

Du burde derfor alltid vurdere muligheten for en låneforsikring, når du tar opp et forbrukslån.

Tegn låneforsikring når du tar opp lån

Det er alltid lurt å tegne forsikring med en gang du har fått innvilget et lån og pengene er på konto. Det er fort gjort å glemme det dersom man tenker at man skal gjøre det siden.

De fleste mennesker burde ha en forsikring som kan dekke dem dersom det uforutsette skjer. Selvom hverdagen er problemfri i dag, betyr det ikke at den er det i morgen.

Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Artikler > Har du de rette forsikringene? – Og har du en låneforsikring?

Siste nytt