Gode råd til deg som skal kjøpe bolig for første gang

Å kjøpe sin aller første bolig kan være både nervepirrende og spennende. Det er mye å tenke på, både rent praktisk og økonomisk. Du skal finne ut hvilket område du ønsker å bo i, og du skal bestemme deg for hvilke fasiliteter du ønsker at boligen skal ha. Skal du bo i leilighet, blokk, enebolig, skal du ha stor tomt? I tillegg må du finne ut av hvor mye du har råd til å betale for en bolig. Det vil si at du må finne ut hvor mye bankene er villig til å gi deg i boliglån.

Første skritt er å finne ut hvor mye du kan betale for boligen

Det er liten nytte i å lete etter bolig dersom du ikke vet hvor mye du faktisk kan betale. Uten å ha et finansieringsbevis og et klart bilde over dine lånemuligheter, risikerer du å bruke mye tid på å sjekke ut boliger i feil prisklasse for deg. Dermed må du kontakte en eller flere banker, og finne ut hvordan du ligger an.

Norske myndigheter har bestemt at alle som kjøper bolig må kunne stille med minst 15 prosent av salgssummen i egenkapital. Egenkapital kan være oppsparte midler eller penger du har fått i arv. Dette vil i praksis si at dersom du vil kjøpe en bolig som koster 6 millioner kroner, må du kunne stille med en egenkapital på 600 000 kroner.

Det er også viktig å tenke på at du ikke kan låne mer enn 5 ganger din egen årsinntekt. I dette ligger det også eventuelle kredittkort, forbrukslån eller andre typer lån. Bankene vil sjekke opp hva du eventuelt har i usikret gjeld før de gir deg et tilbud.

Normalt er et finansieringsbevis gyldig i 3 måneder, og med dette i hånden vet du hvor mye du kan kjøpe bolig for. Det betyr at du også kan komme med bud dersom du finner drømmeboligen din.

Finn ut hvor du vil bo og hva som er viktig for deg

Det er viktig å finne ut hvor du vil bo, og for å finne ut av det må du vite hva som er viktig for deg. Her er noen av tingene du bør tenke over:

 • Ønsker du å bo sentralt med kort vei til alt eller mer landlig?
 • Vil du pusse opp selv eller skal boligen være innflytningsklar?
 • Vil du ha balkong/terrasse eller hage?
 • Ønsker du å bo nært skoler og barnehager?
 • Trenger du lagringsplass?
 • Trenger du carport eller garasje?
 • Vil du ha kort avstand til jobben?

Dokumentavgiften kommer i tillegg

Dersom du velger å kjøpe en brukt bolig, må du gjennom en budrunde. Da må du på forhånd vite hvor langt du kan strekke deg i kampen for å få drømmeboligen. Her er det viktig å huske på at du også må betale en dokumentavgift til staten. I denne artikkelen fra DNB kan du lære gode taktikker til bruk i budrunder.

Denne dokumentavgiften er på 2,5 % og regnes ut fra summen du betalte for boligen. 

Dersom du velger å kjøpe en bolig som ikke har blitt bygget enda, altså en helt ny bolig, vil dokumentavgiften fremdeles være på 2,5 %. Fordelen er at her regnes den ut fra summen utbygger betalte for tomten delt på antall boliger i prosjektet. Dermed må du ut med mindre penger.

Kjøper du en ny bolig til 4 millioner kroner kan dokumentavgiften komme ned i noen få tusenlapper. Kjøper du en brukt bolig til samme sum, vil dokumentavgiften komme på 100 000 kroner.

Vær forberedt når du går på visning

 • Det er viktig å være forberedt når du går på visning, slik at du får all den informasjonen du trenger for å foreta et godt valg.
 • Sjekk dekning for mobil og internett.
 • Boder og andre oppbevaringsmuligheter.
 • Borettslag – sjekk budsjett og avgjørelser som kan påvirke felleskostnadene.
 • Sjekk våtrom for fukt.
 • Sjekk vinduer.
 • Sjekk at sikringsskap møter dagens krav.
 • Sett deg inn i tilstandsrapporten til boligen.

Det kan ofte være lurt å ha med seg noen som har mer erfaring enn deg. Om du kjenner noen som er snekker eller rørlegger, kan det være lurt å be dem om å være med. Dette gjelder spesielt hvis du skal kjøpe en brukt bolig. Husk å stille spørsmål til megleren, og legg igjen din kontaktinformasjon dersom du er interessert i å gi bud. 

Føler du behov for en ekstra visning, er det ofte lett å få til dette. De fleste selgere er svært imøtekommende. Husk at alle bud du avgir er bindende, så det lønner seg å være helt sikker før du byr på boligen.

Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Gode råd til deg som skal kjøpe bolig for første gang