Fire måter å komme seg økonomisk på etter sommerferiens kostnader

Fire mater a komme seg okonomisk pa etter sommerferiens kostnader_matchbanker

Hvem elsker vel ikke en lang og deilig sommerferie? Mens det står på er det for mange muligens den beste tiden på året. Den ferien de fleste av oss gleder oss mest til – krystallklart vann, knallblå himmel og late dager. Men så kommer du hjem igjen og begynner å analysere økonomien din, og den er ikke uten påkjenninger. Kontosaldoene er lave og lommeboken din er ikke så tykk som den var før ferien.

Når du er på ferie, er du avslappet og har fokus på å kose deg, noe som betyr at du bruker mer penger enn du ville hjemme – og nå sitter du igjen med de økonomiske ettervirkningene etter den dyre sommerferien. For å hjelpe deg med å komme deg ut av den økonomiske krisen, uten å måtte ta opp forskjellige typer av lån for å nedbetale feriekostnadene, har vi laget en liste med fire måter å hjelpe deg med å komme deg økonomisk etter ferien.

Kartlegg din økonomiske status 

Dette er et avgjørende skritt og den beste måten å starte din økonomiske gjenopprettingsreise på, selv om det krever litt mot og tid. Å ta seg tid til å gjennomgå økonomien i detalj etter ferien vil gi de beste resultatene til slutt. Før du gjør noe annet, prøv å vurder din generelle økonomiske situasjon. Dette inkluderer ditt månedlige budsjett, samt dine kortsiktige og langsiktige økonomiske mål. Lag en liste over all gjeld, forfallsdatoer for betaling, renter og så videre.

Å sjekke gjeldende gjeld, kontosaldo, budsjett, utgifter og annet er avgjørende for å forbedre økonomien din og vil spare deg fra å måtte låne penger for å komme deg ovenpå økonomisk. Når du har kartlagt disse aspektene helt, vil du ha et mye bedre utgangspunkt og en ide om hva du skal gjøre i det lange løp.

vurder din generelle okonomiske situasjon_matchbanker

Betal ned på kredittkortgjelden 

Selv om det kan virke som et stort utlegg å slette den store kredittkortsaldoen som har bygget seg opp i løpet av sommermånedene, vil du få gevinst i det lange løp. Dette er derfor et essensielt skritt for å få tilbake kontrollen over økonomien. På denne måten slipper du også med å ha gjeldsrenter hengende lenge. 

I tabellen nedenfor kan du se et eksempel på nedbetaling av en kredittkortgjeld på 12 000 kroner med 2 000 kroner i nedbetaling over 6 måneder. I eksempelet tillegges 5% i rente av restgjelden etter hver måned.

TerminRestgjeldRenteNedbetaling inklusive renter
112.0006002.600
210.0005002.500
38.0004002.400
46.0003002.300
54.0002002.200
62.0001002.100

Sett opp budsjett 

Når du har fått oversikt over din økonomiske situasjon, må du lage et budsjett. Å sette opp et detaljert budsjett er nok et viktig skritt på reisen mot å komme deg økonomisk. Dette er noe du ikke bør vente lenge med å få gjort. Faktisk bør du gjøre det rett etter at du har vurdert de økonomiske påkjenningene og kredittkortgjelden etter ferien. Å lage en økonomisk plan vil hjelpe deg med å ligge i forkant av alle dine regninger og utgifter, og vil forhåpentligvis hindre deg i å kjøpe ting på impuls.

Når du oppretter et budsjett, setter du faktisk økonomiske mål, og når du holder deg til budsjettet, er det mye mer sannsynlig at du oppnår disse målene. Målene skal gjelde dine utgifter, sparing, eiendeler, forventet inntekt osv.

Begynn å spare med en gang

Med et budsjett vil sparingen bli enklere og du vil kunne se hva du er i stand til å spare i løpet av en måned. I tillegg til de oppsparte pengene er det en god ide å legge inn et eget feriebudsjett, slik at man til neste ferie har innberegnet det man har råd til å bruke. På denne måten vil du unngå å komme i en ny økonomisk krise og sikre deg økonomisk trygghet i det kommende år.

Selv om det er viktig å spare, er investering av penger også en god ide for å få avkastning. Dette fordi det er en effektiv måte å øke sin økonomiske status på, ved å gi penger mulighet til å stige i verdi.
Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Fire måter å komme seg økonomisk på etter sommerferiens kostnader