Spar mer penger med en ryddig personlig økonomi

Med en ryddig personlig økonomi kan du raskt spare mye penger ved hjelp av lavere rente og bedre kredittscore. Det er gjerne lite som skal til å bedre din personlig økonomi, men allikevel er det svært mange som lar tilfeldigheter styre.

Personlig økonomi

Lær alt du trenger om person økonomi her

Personlig økonomi er gjerne et tema som de fleste har vært borti, men som svært få setter seg godt inn i. Som et samlebegrep omhandler personlig økonomi håndtering av egne midler. Dette kan være alt fra lån og sparepenger, til investeringer, kredittscore og budsjettering.

Til felles har de alle at det er din økonomi som privatperson eller husholdning det er snakk om. De fleste har vært borti personlig økonomi på et eller flere nivåer, men de færreste har en konkret plan med sin egen økonomi. Denne artikkelen tar derfor høyde for å vise fordeler og ulemper ved personlig økonomi, samt hvorfor du bør ha en økonomisk plan langsiktig.

Personlig økonomi omhandler hvordan du betjener din egen økonomi og penger. Det er viktig med god personlig økonomi da betalingsanmerkninger og dårlig betalingsevne raskt vil få langsiktige konsekvenser for din økonomi. Dette kan blant annet påvirke lånevilkårene dine og avgjøre om du får innvilget kreditt eller ei.

I denne artikkelen skal vi derfor gå nærmere inn på hva som påvirker din personlig økonomi og hvordan du kan skape en ryddig og langsiktig privatøkonomi. Ved å opprettholde en ryddig økonomi kan du spare mye penger takket være mer attraktive vilkår og betingelser på lån og finansiering.

9 tips for personlig økonomi på Matchbanker
9 tips for personlig økonomi

Vi vil blant annet gå gjennom:

  1. Hva personlig økonomi er
  2. Råd om personlig økonomi
  3. Hvorfor du bør vurdere å sette opp et budsjett

4 enkle personlig økonomi tips i hverdagen

Mange vegrer seg over å ta fatt på egen privatøkonomi, men det trenger absolutt ikke være komplisert. Derfor har vi samlet noen enkle personlig økonomi tips som du enkelt kan implementere i hverdagen for å spare litt penger, samt forbedre kredittscoren din langsiktig.

  1. Unngå impulskjøp på kreditt – Mange lar seg friste til å impulshandel noe de ønsker seg. Da benytter man gjerne kredittkort og penger man ikke har. Prøv derfor å bruke 24-timers regelen, vent 24 timer før du går til innkjøp. Har du fortsatt lyst på gjenstanden etter 24 timer, kan du vurdere innkjøpet på nytt. 
  2. Lag en ukemeny – Den største utgiftsposten hos mange husholdninger er mat, men samtidig kaster norske husholdninger mat verdt milliarder hvert år. Ved å planlegge matinnkjøpene vil du redusere matsvinn langsiktig og spare mer penger.
  3. Benytt et budsjett – Et svært undervurdert verktøy for god økonomi er bruken av et enkelt budsjett. Dessverre overkompliserer mange dette slik at det vil ha liten eller ingen effekt på hverdagen. Lag en enkel oversikt over inntekter og utgifter slik at du enkelt kan justere poster etter behov. 
  4. Bygg opp en bufferkonto – Ingen vet når uforutsette kostnader kan forekomme. Du bør derfor ha en bufferkonto med et romslig beløp slik at du kan betjene uforutsette kostnader på en forsvarlig måte. Begynn med et fast beløp som sette stil side hver måned frem til du når ønsket størrelse på bufferkontoen. 

Slik lager du et enkelt personlig økonomi budsjett

En feil mange gjør når de skal sette opp et personlig økonomi budsjett er at de lager det alt for komplisert. Det er flott med avanserte grafer og statistikker, men sjeldent nødvendig for at man skal klare holde styr på egen økonomi. Forsøk heller å sette opp et enkelt budsjett som gir god oversikt, men som også enkelt lar deg oppdatere tallene uten at det krever mye tid.

Det øyeblikket et budsjett blir tidkrevende å vedlikeholde opplever mange at de ikke lenger har nytte av det, eller at de ikke orker bruke tid på et budsjett lenger.

Ved å bruke et budsjett vil du raskt se hvor mye penger du kan spare hver måned, eller luke ut forbruksvaner som gir lav eller ingen nytte.

Et enkelt personlig budsjett trenger ikke inneholde mer enn:

  • Oversikt over inntekter (lønn, trygd, leieinntekter, etc)
  • Oversikt over faste utgifter (lån, forsikring, transport, etc)
  • Estimert oversikt over forbruk (mat, strøm, shopping, underholdning, etc)

Dette kan du enkelt sette opp i et regneark uten kompliserte figurer. Det viktigste er at du raskt får oversikt over pengene som går inn og ut av kontoen din. På denne måten kan du enkelt justere de aktuelle utgiftspostene dersom du ser at pengene inn, ikke lenger er tilstrekkelig til å dekke forbruket.

Et godt utgangspunkt til et personligt budsjett vil være kontoutskrifter for 2-3 måneders tid, da vil du raskt se hva som er faste kostnader og hvilke som er variabelt forbruk. 

Få råd om personlig økonomi

Det finnes flere muligheter for deg som ønsker råd om personlig økonomi. Først og fremst kan du benytte en økonomisk rådgiver, men dette er fort kostbart da dette er eksperter fra privat sektor.

Da kan det være godt å vite at alle har rett på økonomisk rådgivning fra det offentlige. Alle kommuner er nemlig pliktig til å tilby slik rådgivning, oftest er dette tilbudet stilt gjennom NAV. Du bør derfor ta kontakt med ditt lokale kommunestyre dersom du ønsker gratis rådgivning om økonomi. 

Spørsmål og svar om personlig økonomi

Hva er personlig økonomi?

Personlig økonomi er et samlebegrep som inkluderer håndtering av egen økonomi inkludert inntekter, lån, sparing og investering.

Hvorfor bør jeg bruke tid på egen økonomi?

Ved å ha god oversikt over personlig økonomi kan du planlegge langsiktig, samt oppnå gunstigere vilkår ved at du hele tiden vet hvor du står økonomisk.

Hvordan lager jeg et budsjett?

Skal du lage et enkelt budsjett finnes det en rekke praktiske maler på nett, inkludert Matchbankers budsjett guide. Det gjør det enkelt for deg å sette opp et budsjett.

Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Spar mer penger med en ryddig personlig økonomi