4 effektive tiltak for bedre privatøkonomi

Det er alltid smart å ta en sjekk på økonomien og se hvordan du kan spare mer penger. Dersom du virkelig ønsker å spare penger for å ha egenkapital til bolig, kjøpe ny bil eller reise på ferie, er det selvfølgelig viktig å kutte ut alt av unødvendige utgifter. Her tenker vi på kjøp av pølser på bensinstasjonen og abonnement på tjenester du ikke bruker. Det finnes imidlertid noen andre punkter i budsjettet ditt der mulighetene for å spare er store. 

Sjekk avtalene bak dine faste utgifter

Hver eneste måned betaler du flere faste regninger. Dette dreier seg om forsikringer, strøm, telefon og husleie samt avdrag på lån. Du kan spare mange penger på å ta en nærmere sjekk på disse, og bytte til billigere avtaler.

Det finnes flere nettportaler som sammenligner de beste tilbudene for deg. Her kan du sjekke hva du betaler kontra hva du ville ha betalt med markedets beste tilbud. Dersom du finner ut at du betaler for mye, kan du bytte leverandør med noen få klikk.

1 – Spar store summer på boliglånet

Boliglånet er antagelig den største utgiften du har hver måned. Her finnes det 2 ulike ting du kan gjøre. Den første tingen handler om renten din. Selv om boligrenten i dag er veldig lav, kan noen prosentpoeng i forskjell gi deg noen tusenlapper mindre å betale per år.

Sjekk en sammenligningstjeneste for å se hva den billigste boligrenten ligger på. Deretter tar du kontakt med banken din og ber om å få denne. Du kan også innhente tilbud fra andre banker, og deretter flytte boliglånet til den banken som tilbyr deg den laveste renten.

Det er ikke vanskelig å gjøre dette, og heller ikke tidkrevende. Det aller meste fikser du med noen få klikk på nettet og en telefonsamtale.

Den andre måten du kan spare penger på er å betale ned lånet ditt raskere enn det som er avtalt. Det vil si at om du har økonomi til det kan du betale inn større avdrag. Dersom du ikke har råd til dette hver måned, vil det også hjelpe å betale inn ekstra hver gang du har penger til overs, som når du får feriepenger eller får igjen på skatten. Dette bidrar til at sluttsummen på lånet blir lavere.

2 – Spar penger på strømmen

Det finnes mange måter å spare på strømmen på. Du kan senke temperaturen i hvert rom, og slukke lysene i rom som ikke er i bruk. Du kan også sjekke strømavtalen din og finne ut om du virkelig har en billig en.

Det lønner seg å følge med og velge en strømavtale med en leverandør som har holdt lave priser over lengre tid. Det er også flere selskaper som tilbyr prismatch. Velger du en av disse, bør du kontakte dem en gang i måneden og sjekke at prisen du betaler fortsatt er den beste du kan få.

Det finnes flere portaler der du kan sjekke hvilken avtale som er best for deg der du bor. Her kan du faktisk spare flere hundre kroner hver eneste måned.

3 – Få mer igjen på sparekontoen din

I denne artikkelen kan du lese mer om hvorfor det er viktig å bygge opp en buffer i tilfelle noe skjer, og du trenger ekstra penger. Hvor mye du må ha i buffer vil avhenge av hvor stor husholdningen din er og hvor mye du har i månedlige utgifter. Når du skal velge sparekonto er det viktig å passe på hvilken konto du velger. Noen av disse kommer nemlig med en rekke begrensninger i forhold til antall uttak og så videre. Forskjellen i avkastning kan dreie seg om flere tusen kroner. Har du 400 000 kroner på en sparekonto og får en rente på 2,4 % vil du få omtrent 9 000 kroner mer i avkastning enn om du får 0,1 % i rente. Det lønner seg derfor å sjekke med flere banker. Husk også at det ikke er nødvendig å ha sparekontoen i samme bank som brukskontoen, dersom en annen bank tilbyr bedre rente.

4 – Kredittkort

De aller fleste norske husholdninger har ett eller flere kredittkort. Dette kan være greit så lenge du bruker dem riktig og ikke mister oversikten. Du skal imidlertid være klar over at kredittkort, selv der du ikke har benyttet deg av kreditten, også står oppført i gjeldsregisteret. Det vil si at de teller med i totalsummen når du skal søke om boliglån.

Kredittkort kan altså ikke bare koste deg muligheten til å ta opp boliglån i den størrelsen du ønsker, men de koster deg også penger i form av årsavgift. Det lønner seg derfor å si opp eventuelle kredittkort.

Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > 4 effektive tiltak for bedre privatøkonomi