Hvor mye kan jeg låne?

Noe man gjerne ønsker å vite når man skal ta opp et lån er hvor mye man kan låne. Når dette avgjøres kan det være mange faktorer som spiller inn. Vi går gjennom det du trenger å vite i forhold til størrelse, kostnad og hva du bør gjøre for best lån.

Hvor mye kan jeg låne?

Finn riktig lån for deg

Drømmer du om en ny bil, båt eller et nytt kjøkken? Kanskje du alltid har fantasert om å starte din egen food truck. Da kan det hende at et lån må til. Det er nok av aktører der ute som tilbyr lån. Det kan være store og små beløp med stor variasjon i renter og gebyrer. Før du finner ut hvor mye du kan låne, er det lurt å se på alternativene først og sørge for at man får de beste betingelsene man kan.

Dersom man skal kjøpe en bil, starte en bedrift eller pusse opp badet så vil de fleste være avhengige av et lån. På denne siden vil du lære om hvilket lån som kan være best for deg og hvordan få de gunstigste vilkårene.

Vi skal på denne siden gå gjennom følgende slik at du finner riktig lån for deg:

  1. Hvor mye kan jeg få i lån?
  2. Hva koster et lån?
  3. Hva kan jeg gjøre for å få best mulig lån?

Hvor mye kan jeg få i lån?

Det er mange faktorer som spiller inn i hvor mye du vil kunne få i lån. For et forbrukslån er det mange låneleverandører som gir det uten å trenge sikkerhet i eiendeler. Du har kanskje sett reklamer allerede om lån uten sikkerhet? Det kan for eksempel reklameres om lån uten sikkerhet mellom 5.000 – 600.000 nok. Det som trolig vil være mest avgjørende for hvor mye du får låne er din kredittscore.

Betydningen av ordet lån er en avtale mellom to parter. Her vil det være en part som låner ut (kreditor) til den andre parten (debitor).

Dersom du ønsker et forbrukslån vil det være flere begrensninger, blant annet hvor mye du kan låne i forhold til inntekt, eksisterende gjeld og faktorer som sier hvor forsvarlig det er å gi deg et lån i forhold til din nåværende situasjon og din historikk.

Kort sagt så vil hvor mye du kan få låne variere individuelt. Forskjellige långivere vil gjør forskjellige vurderinger, så dersom du får avslag hos en långiver for summen du ønsker deg så kan det hende at du kan få tilslag hos en annen bank. Det er alltid en fordel å se på flere alternativer.

Hvor mye kan jeg låne på Matchbanker
Hvor mye kan jeg låne

Hva koster lånet?

Mesteparten av kostnadene for et lån vil komme i renter. Det vil si at du betaler en andel av den lånte summen over tid. Når du får et lån vil du få en følgende rentesats som kommer i prosent.

Dersom du tar et forbrukslån på 50.000 nok med en rentesats på 10% vil det etter et år uten nedbetalinger koste totalt 55.000 nok. Når det betales ned underveis så vil lånesummen gå ned og renten vil beregnes av et mindre beløp.

Noe som kan være lurt å være bevisst på er at normalt med et forbrukslån så vil det følge med termingebyrer og etableringsgebyrer. Dette er kostnader du gjerne betaler ved oppstart og månedlig. Disse utgiftene kan varer en del og vil ha større påvirkning i forhold til det totale beløpet jo mindre lån du har.

Her har du eksempel på hvor mye lån vil koste i forhold til rente:

LånRentesatsTotal kostnad av lånet for 1 år
50.000 nok10%55.000 nok
50.000 nok20%60.000 nok
50.000 nok30%65.000 nok
Eksempel på renter

Hva kan jeg gjøre for å få best mulig lån?

For å få best mulig betingelser for ditt lån så er det forskjellige tiltak du selv kan iverksette. Det som vil ha størst påvirkning på betingelser, hva slags lån du kan få og din kredittscore.

Hver gang det søkes om et lån så vil det bli gjort en kredittvurdering av den som søker. Gjennom kredittvurderingen vil det bli satt en kredittscore. Kredittscoren forteller banken om din historikk, økonomi og evne til å håndtere lånet. Når det gjøres en kredittvurdering av deg så er det en rekke forhold som blir tatt med i betraktning:

  1. Din økonomi og inntekt er to viktigste faktorer hvor man ser på dine oppsparte midler, dine verdier, hva din inntekt sett mot dine faste utgifter. Så de kan se hvor mye du har til rådighet etter alle utgifter er betalt.
  2. Din livssituasjon, hvor man ser på om du er enslig, gift, har barn, din alder, bosituasjon og mer.
  3. Din historikk, hvor man ser på om du har betalingsanmerkninger, inkassosaker og om du har hatt variasjon i din inntekt.
Å få din kredittverdighet vurdert er en selvfølge for långivere for sikre at de får tilbakebetalt lånet.

En kredittsjekk er også noe alle profesjonelle långivere er pålagt å gjøre. Dette hjelper også deg som låntaker så du ikke ender men en gjeld du ikke vil være i stand å tilbakebetale. Mange faktorer kan være selvfølge, men det er noen man kanskje ikke tenker over.

Ofte stilte spørsmål om lån

Hva er en kausjonist?

En kausjonist som stiller som sikkerhet på dine vegne. Det vil si at de må vise at de er i stand til å dekke lånet dersom du ikke er i stand til det.

Hvem foretar en kredittvurdering?

Kun de som har en saklig grunn til å gjøre dette har lov i følge personopplysningsloven. Eksempler på de som normalt tar en kredittvurdering vil det si banker, abonnementstjenester hvor du etterbetaler for tjenesten og dersom du skal gjøre et kjøp på avbetaling.

Hvor kan jeg få et lån?

Nå er man ikke lenger avhengig av lokale eller større banker for å få innvilget mindre lån. Nå kan man enkelt søke og ta opp lån på nett gjennom andre långivere.

Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Hvor mye kan jeg låne?