Slik sikrer du deg den beste renten på ditt lån

Med høy konkurranse blant bankene er det ingen grunn å betale mer enn nødvendig i rentekostnader. Ved hjelp av noen enkle grep kan du raskt finne det beste tilbudet med den beste renten. Les mer nedenfor om hvordan du kan fortsette med det.

Beregn renter

Vi ser på hvordan du får den beste rente her

Skal du søke om forbrukslån eller annen finansiering, vil det være ønskelig å betale minst mulig i rentekostnader. Derfor kan det være nyttig å sammenligne flere lånetilbydere og tilbud, slik at du sikrer deg den beste rente på lån. Da slipper du betale mer enn nødvendig, noe som gir økonomisk fleksibilitet til å nedbetale lånet raskere.

Alt du slipper å bruke på høye rentekostnader kan heller benyttes til ekstra innbetalinger på gjenstående gjeld. Men i et marked med utallige aktører og mye markedsføring kan det være vanskelig å navigere.

Det vil alltid være økonomisk gunstig å ta opp lånet med beste rente. På denne siden har vi derfor sett nærmere på hvordan du kan finne det beste tilbudet, samt hva du bør huske på når du skal søke om lån. Blant annet vil det ha betydning om du søker forbrukslån, billån eller refinansiering.

Kredittverdighet vil også ha stor påvirkningskraft for din søknad om lån. Spar mer penger ved å ta deg tiden til å undersøke markedet og finn det mest kostnadseffektive lånet tilgjengelig for din økonomi.

Alt du bør vite om effektiv rente
Alt du bør vite om effektiv rente

Vi har samlet noen praktiske tips til hvordan du kan sikre deg best mulig rente på ditt lån. På denne siden vil vi blant annet gå gjennom:

 1. Hvordan sammenligne lån
 2. Finn beste rente på forbrukslån
 3. Oppnå beste rente på refinansiering

Spesielt når det gjelder usikret gjeld vil det alltid være gunstig å betale ned raskest mulig. Da vil lånet med beste rente gi deg bedre fleksibilitet i hverdagen. Lave faste avdrag gir rom for ekstra innbetaling og du kan dermed oppnå målet om gjeldsfrihet raskere.

Slik oppnår du beste lånerenter

Når du skal søke om lån er det viktig å huske at lånetilbyderne gjennomfører en omfattende kredittvurdering. I praksis betyr dette at lånetilbyderne gjør en risikovurdering, der de ser på risikoen for at lånet blir misligholdt.

For å oppnå de beste lånerenter tilgjengelig, vil det derfor være nødvendig å ha en svært robust privatøkonomi. Heldigvis er det en rekke grep du kan ta for å påvirke din egen kredittverdighet.

For å være i kundegruppen som oppnår de mest attraktive lånevilkårene kan du forbedre din kredittverdighet ved å:

 1. Øke inntekten din
 2. Redusere eksisterende gjeld
 3. Unngå betalingsanmerkninger og inkassosaker
 4. Ha en stabil inntekt og unngå hyppig skifte av jobb
Du kan når som helst gjennomføre en kredittvurdering av deg selv hos de store kredittopplysningsforetakene. Da vil du få presentert din nåværende vurdering og hva som skal til for å bedre den.

Unngå lån med høyeste renter

En feil mange gjør når de skal velge lån er at de fokuserer på hvor raskt pengene kommer på konto fremfor hvilke vilkår lånet har. Dette resulterer ofte i at man ender opp med de høyeste renter en aktør tilbud ved å ikke lese det i liten skrift.

Usikret gjeld med høy effektiv rente vil påvirke din kredittverdighet, som igjen påvirker dine muligheter for å oppnå beste rente i fremtiden. Med andre ord er det bedre å unngå de aller dyreste lånene og heller bruke tiden til å finne mer attraktive tilbud.

Renter
Unngå høye renter

Beste rente på forbrukslån

Det vil det være attraktivt å finne den beste rente på forbrukslån før du tar opp et forbrukslån. Noen av de tingene som gjør at forbrukslån er så kostbart er gebyrene som påløper slike lån.

Heldigvis finnes det noen lånetilbydere som tilbyr lavere gebyrer, samt lavere effektiv rente så lenge du har god kredittverdighet.

Vurderer du å ta opp et forbrukslån bør du derfor aktivt benytte deg av sammenligningstjenester, slik som Matchbanker. Da kan du innhente tilbud fra flere banker samtidig og finne frem til det tilbudet med best vilkår og beste rente.

Nedenfor har vi satt opp noen eksempler på hvor stor forskjell det kan være på tilbud om forbrukslån.

Långiver 150.000 nok i året i 5 årEffektiv rente på 10,06%Månedsavdrag på 1.053 nok
Långiver 250.000 nok i året i 5 årEffektiv rente på 13,17%Månedsavdrag på 1.123 nok
Långiver 350.000 nok i året i 5 årEffektiv rente på 21,16%Månedsavdrag på 1.307 nok
*Tallene er kun til illustrasjon

Oppnå beste rente med refinansiering

Dersom du sitter på flere dyre smålån eller har betydelig kredittkortgjeld vil det i de fleste tilfeller være lønnsomt å søke om refinansiering. Ved å samle de forskjellige lånene i et nytt refinansieringslån vil du oppnå bedre vilkår og en mer oversiktlig privatøkonomi. 

Fordelen med beste rente på refinansiering er at den ofte er langt lavere enn både forbrukslån og kredittkortgjeld. Du kan derfor spare flere tusen kroner bare ved å samle alt i ett nytt felles lån fremfor å betale ned på dem hver for seg. 

Noen av fordelen med refinansiering er:

 • Bedre oversikt over privatøkonomien
 • Lavere rentekostnader
 • Unngå kostbare gebyrer
 • Bli raskere kvitt gjelden din

FAQ

Hvordan velge forbrukslån med beste rente?

Når du skal velge forbrukslån med beste rente er det viktig at du tar utgangspunkt i effektiv rente, ikke nominell rente. Dette sikrer at du sammenligner lån på et likt grunnlag.

Hvor finner jeg beste rente på lån?

Lånemarkedet i Norge er svært konkurransepreget og det vil derfor nesten alltid lønne seg å benytte en sammenligningsside. På denne måten må lånetilbyderne slåss om deg, fremfor at du skal innhente individuelle tilbud fra hver lånetilbyder.

Hvordan får jeg beste rente på billån?

Ofte har finansieringsselskaper bedre vilkår enn de tradisjonelle bankene. Du bør derfor innhente tilbud fra flere forskjellige aktører og sammenligne de tilbudene du mottar.

Hvilke betingelser er der for den bedste forbrukslån rente?

Når lånetilbyderen avgjør renten på ditt forbrukslån er det med utgangspunkt i kredittscoren din. Skal du oppnå beste forbrukslån rente vil det derfor være nødvendig med en robust økonomi og lav eksisterende gjeld.

Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Slik sikrer du deg den beste renten på ditt lån