Få hjelp med å håndtere gjelden med en gjeldsordning

Uansett om du skulle sitte i en vanskelig situasjon nå eller om du har alt på stell så kan det være lurt å vite hva du burde gjøre dersom gjelden tar overhånd i livet ditt.

Gjeldsordning

Vi viser deg hvordan du blir gjeldsfri

Har du en eller flere lån i dag? Du har kanskje et boliglån, studielån, forbrukslån eller noe avbetaling? Jo flere man har jo vanskelig kan de bli å håndtere. Spesielt i det tilfellet det skulle bli endringer i din livssituasjon.

Inntekter kan endre seg, du kan bli stående med utgifter du før har delt på eller uheldige omstendigheter kan forekomme hvor du får ekstra utgifter. Uansett er det viktig at man for kontroll på situasjonen og ikke ender med å være konstant på etterskudd.

Når gjelden tar overhånd kan det skape mye stress og mange vil sky unna alt som har med gjelden å gjøre og synes det er ubehagelig å be om hjelp. Det finnes ingen skam i å være i en vanskelig situasjon og det er heldigvis mange alternativer for hjelp der ute.

Hvordan komme seg ut av gjelden
Hvordan komme seg ut av gjelden

På denne siden får du råd om følgende:

  1. Hvordan får jeg hjelp med gjeld og finnes det gratis gjeldsrådgivning?
  2. Hvordan kan  jeg bli gjeldsfri?
  3. Hvordan unngår jeg å ende i en situasjon med gjeld som er vanskelig å håndtere?

Hvordan får jeg hjelp med gjeld og finnes det gratis gjeldsrådgivning?

Det finnes mange private aktører du kan finne på nett som hjelper deg med å håndtere gjeld. De tilbyr tjenester som rådgivning, se på mulighetene for gjeldsforhandlinger, kan ta forhandlinger direkte med långivere eller se på mulighetene for å komme under en offentlig gjeldsordning.

Dette kan være gode alternativer dersom du selv synes det er vanskelig å forstå seg på, ikke er i stand til å håndtere eller at det er ubehagelig å ta forhandlinger selv.

I tillegg til disse private aktørene har man også et offentlig alternativ. Du kan nemlig få gratis gjeldsrådgivning gjennom NAV.

NAV tilbyr forskjellige tjenester og er der for de som trenger bistand sosialt eller økonomisk.

NAV har allerede kjennskap til de fleste potensielle situasjonene man kan ende i og de er pålagt å hjelpe deg så langt de har mulighet.

Hvordan kan jeg bli gjeldsfri?

Mange blir gjeldsfri gjennom å følge nedbetalingsperioden på sine lån og betale lånet etter en forhåndsbestemt plan, men det er også mulig å innfri lånet før tiden.

Her 3 tips som kan hjelpe deg bli gjeldsfri:

  1. Refinansier lån for bedre betingelser og eventuelt samle flere mindre lån
  2. Snakk med långivere dersom det kan være behov for en gjeldsordning
  3. Prioriter nedbetaling av lån med høyest rente og gebyrer

Dersom du sitter i en situasjon hvor du føler muligheten for å bli gjeldsfri er langt unna så er det alternativer som kan gi deg bedre muligheter. Har du flere mindre lån kan det være lurt å prøve og få de samlet. Da kan det hende at du kan få en bedre samlet rente og du vil unngå individuelle gebyrer. Du vil samtidig også ha bedre oversikt over gjelden din.

Unngå at gjelden tar overhånd og til slutt ender med inkasso. Ta kontakt med de du skylder penge til og hør om muligheter for en avtale.

Dersom gjelden har tatt så overhånd at du ikke klarer å betale, slik at det har endt med inkasso så finnes det egne betalingsordninger. Først bør man hører med långiveren eller inkassoselskapet om det er muligheter for å samarbeid om en løsning slik at man kan få en frivillig gjeldsordning. Dersom man ikke kan samarbeide kan man eventuelt søke om en gjeldsordning gjennom namsmannen.

Gjeldsordning
Hjelp med gjeldsordning

Hvordan unngår jeg å ende i en situasjon med gjeld som er vanskelig å håndtere?

Dersom man ønsker å unngå en slik situasjon så er det noen preventive tiltak man kan gjøre. Hvis man sørger for å spare en del av sin inntekt når man har mulighet, vil man ha en buffer som kan hjelpe deg unngå små lån med høye renter i perioder hvor man har økonomiske utfordringer.  

Noe som er veldig viktig er å unngå ugunstige lån med høye renter og gebyrer. Slike lån kan koste deg mye og gjøre det enda vanskeligere å komme tilbake til null. I tillegg kan ugunstige lån gi deg en dårlig kredittscore hvis du søker på nye lån som kan føre til at du enten ikke får godkjent din søknad på lån eller fører til at du får dårlig renter på nye lån.

Dette kan bli en spiral som er vanskelig å komme seg ut av dersom man ikke har en stor inntekt.

Her har du eksempler på månedlig sparing:

Sparing per månedÅr spartTotalt spart
2000 nok1 år24.000 nok
1000 nok5 år60.000 nok
500 nok20 år120.000 nok

Ofte stilte spørsmål om gjeldsordning

Hvordan kan NAV hjelpe meg med min gjeld?

NAV kan hjelpe på flere områder i form av kompetanse og rådgivning. Du kan enten ringe de eller avtale et møte på deres kontor hvor de kan hjelpe deg å lage et budsjett, få en oversikt over gjelden din og se på mulighetene for en gjeldsordning. 

I tillegg kan gjelden komme av at man har mistet hele eller deler av inntekt. Da er det lurt å kontakte NAV og se om du har krav på kompensasjon for tapt inntekt.

Hva er en kredittscore?

En kredittscore er en poengsum som forteller noe om din evne til å håndtere et lån. Kredittscoren blir satt gjennom en kredittvurdering. Når du søker om et lån vil det alltid bli tatt en kredittvurdering av deg.

Hva betyr inkasso?

Når en långiver gir fullmakt til en tredjepart, gjerne i form av et inkassobyrå hvor de tar på seg ansvaret med å innhente gjelden, kalles det inkasso. Selv om man normalt vil kanskje få purringer på fakturaer så er de ikke pålagt å gi deg dette.

Derimot hvis långiver ønsker å sende saken til inkasso så er de lovpålagt å sende deg et inkassovarsel først.

Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Få hjelp med å håndtere gjelden med en gjeldsordning