Våre beste tips for å låne smart

Våre beste tips for å låne smart

I den verden vi lever i i dag, vil det høyst sannsynlig oppstå situasjoner hvor du har bruk for å låne penger. Ikke alle er like heldig å ha en stor sum med penger oppspart eller har arvet de pengene som trengs for å finansiere et boligkjøp, en ny bil eller en annen investering. Hvordan man skal gå frem for å låne de pengene man har bruk for er ikke alltid like lett og det kan noen ganger virke som en uoverskuelig oppgave. Derfor ønsker vi å vise deg hvordan du kan forenkle låneprosessen, slik at det å låne penger ikke føles som en umulig oppgave.

Skap deg et overblikk over hva du skal vite og finne ut av

Og hva mener vi med det? Jo, å låne penger i dag kan være en langsom og omfattende prosess, hvor flere faktorer skal tas hensyn til og tenkes over. Først skal du finne ut av fra hvilken aktør du ønsker å låne penger av. Online-lån er i dag et kjempestort tilbud med mange forskjellige långivere, som kan gjøre det vanskelig å navigere i. Hvem skal du velge? For ikke å snakke om hvor mye som skal lånes, hvilken rente man kan ha råd til, hvor lang nedbetaling kan man få tilbudt osv. Å låne penger er noe de fleste kommer til å gjøre i løpet av livet, så i stedet for å frykte en tungvinn prosess, kan du i stedet gjøre noen små grep, som vil gjøre det hele mer motiverende og enklere. 

Snakk med en bankrådgiver 

Når du søker om å få et lån, så snakker du gjerne med en bankrådgiver. Denne personen vurderer deg ut i fra retningslinjer satt av Finanstilsynet og bankens eget regelverk for hvordan de ønsker å låne ut penger. Samtidig vil han eller henne vurdere deg ut i fra sitt eget ståsted og den informasjonen du kan tilby personen. Viser din tidligere økonomiske historikk at du er egnet til å få innvilget et lån, eller er det noe som tyder på at det å få tilbakebetalt pengene kan by på utfordringer. 

Våre beste tips for å låne smart

Alternativt ta kontakt med den lånegiveren du er interessert i

Velger du å søke om et online-lån, vil denne prosessen gå raskere fordi det er færre steg du skal igjennom. Dette er på ingen måte en dårligere vei å gå, for når du først har bestemt deg for å ta opp et lån, så har du mest sannsynlig tenkt på det lenge og har et relativt godt bilde av hva det innebærer. Oppsøk sider som tilbyr og gir en god oversikt over de online-lånene som finnes. Benytter du deg av en lånekalkulatoren, så vil du også enda raskere kunne utelukke de lånene som ikke er relevante for deg og stå igjen med de tilbudene som passer deg og dine behov aller best.

På Matchbanker listes markedets beste lån opp, slik at du lettere kan ta en god beslutning. Hensikten med Matchbanker er å gjøre lånemarkedet mer transparent, som gjør det enklere for kunder å finne et lån som samstemmer med deres behov og ønsker.

Når du skal beslutte deg for hvilket lån du skal velge

Når du vurderer lån, så er målet å finne et billigst og best mulig lån med lav rente. Husk å sjekke om renten som står oppgitt er nominell eller effektiv. Den nominelle renten inngår i den effektive renten, og det er den effektive renten som viser den faktiske prisen på lånet og alt av hva du skal tilbakebetale. Det er også den effektive renten du skal sammenligne, når du ser på forskjellige lån. Andre ting du skal huske å se på er å ikke låne mer enn det du kan tilbakebetale. Noen lån vil ha større nedbetalingssummer enn andre, så se nøye på din personlige økonomi før du velger å søke på et lån. Å låne penger krever at du tar på deg et relativt stort ansvar. Still deg selv følgende spørsmål innen du bestemmer deg for å låne penger:

  • Er det virkelig nødvendig? Mange velger i dag å låne penger, da det er enklere enn å skulle spare
  • Har du mulighet til å betale det tilbake?
  • Har du satt deg godt nok inn i hva det innebærer?

Er svaret ja på alle disse punktene, så skal du selvfølgelig ikke nøle med å låne de pengene som gjør at du kan virkeliggjøre drømmen din, prosjektet ditt eller hva annet du skulle ønske å investere penger i. Et godt lån, som passer godt for deg og dine behov, behøver ikke å være et problematisk tilskudd til din hverdag, men heller et tilskudd som muliggjør det du ønsker å muliggjøre. 

Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Våre beste tips for å låne smart