Ta opp ett lån til jul? Vi guider deg til fornuftig finansiering av julen! 

Ta opp ett lån til jul? Vi guider deg til fornuftig finansiering av julen! 

Julehøytiden kan for mange komme med mye økonomisk press. Med alt fra julebord og julemat til sosiale sammenkomster og gaver under treet, kan juleutgiftene bli merkbart store. Derfor kan det være at man vurderer å ta opp et lån for å dekke høytidens mange kostnader. I tillegg har økende levekostnader og inflasjon hatt negativ økonomisk innvirkning og vært en faktor som har bidratt til økonomisk press på privatøkonomien. 

De fleste långivere både markedsfører og tilbyr en rekke forskjellige typer av mindre lån, slik som blant annet smålån, mikrolån og SMS lån. Men det er viktig å huske på at slike smålån og hurtiglån kan ha en høy prislapp i form av høye gebyrer. I denne artikkelen får du presentert de viktigste ulempene som du bør vurdere før du tar opp et lån. Vi har også samlet noen løsninger som kan hjelpe deg til å få råd til julens mange utgifter, uten å måtte ta opp et lån. 

Ulemper ved å ta opp lån 

Som låntaker står man ofte tilbake med en viss risiko knyttet til å ta opp lånet, som både kan påvirke økonomien negativt og gjøre julen enda mer kostbar. Her er noen av ulempene du bør kjenne til før du vurderer å ta opp et lån: 

  • Gebyrer – Noen långivere krever en forskuddsbetaling i renter noe som kan bli en dyr affære. I tillegg har mange mindre lån svært høye gebyrer som gjør de svært kostbare.
  • Negativ innvirkning på privatøkonomien – Hvis du ikke kan betale tilbake på lånet ditt på grunn av høye renter eller korte nedbetalingsfrister, kan du ende opp med å gjøre din økonomiske situasjon værre.
  • Negativ innvirkning på kredittverdighet – Hvis du foretar en sen betaling eller bryter lånet ditt, kan det påvirke kredittscoren dine negativt. Kjenn til det estimerte tilbakebetalingsbeløpet slik at du vet at du har råd til nedbetalingene.
Infoboks: Sammenlign lån 
Hvis du først har besluttet å ta opp et lån til julen, er det viktig å sammenligne lån med medfølgende gebyrer, renter, månedlige betalinger og låntakerkrav hos ulike långivere. Sammenligning av långivere og ulike typer lån vil hjelpe deg med å finne de beste og billigste lånealternativene som er tilgjengelige for deg.

Smarte finansieringsalternativer til julen 

Ideelt sett er planlegging og budsjettering av juleutgiftene den beste måten å kunne finansiere julen på, og samtidig unngå en økonomi som har gått i minus når høytiden er over. Å lage et realistisk budsjett kan være en fin måte å få oversikt over dine faste utgifter på, og samtidig spore utgiftene dine.

Ulemper ved å ta opp lån 

Ved å lage et budsjett vil du på en enklere måte kunne se hvor mange penger du kan bruke på julen, og faktisk så er det utrolig enkelt å sette opp et privatbudsjett. Den beste løsningen er å tenke julen inn i budsjettet, og spare litt hver måned. Men hvis du ikke har gjort dette, finnes det andre finansieringsalternativer som man kan benytte seg av: 

  • Kjøp nå, betal senere – De fleste online butikker tilbyr «kjøp nå, betal senere». På denne måten kan du kjøpe de varene eller gavene du skal bruke til julen, og utsette betalingen. Denne muligheten kommer ofte uten renter, så lenge betalingene gjøres i tide. Benytter du deg av dette, bør du passe på å tenke det inn i neste måneds budsjett slik at du har nok penger til å kunne betale. 
  • Kredittkort – Når det brukes strategisk og med omhu, kan et kredittkort være verdt å vurdere. Husk at det er en god idé å kun kjøpe det du komfortabelt har råd til å betale tilbake i løpet av den rentefrie perioden, uansett hvor stor kredittgrense du har. 

Spar penger på en smart måte og handle på tilbud 

Julen kommer like sikkert hvert år, og derfor bør man prioritere å sette av en egen sparing til julehøytiden. Hvis man sparer litt i løpet av året, vil man ha julen medregnet i budsjettet og dermed vil privatøkonomien ikke bli påvirket av overforbruk. 

Det er i tillegg flere smarte måter man kan spare til julen på, slik at du unngår å vurdere å låne penger gjennom ulike typer av lett tilgjengelige smålån. Selv om det kan være fristende å ta opp et raskt lån, kan en rekke låntyper som man har rask tilgang til ende opp med å bli svært kostbare. De høye rentene kan fange deg inn i en ond sirkel hvor det blir vanskelig å nedbetale lånet, og derfor vil det være smartere å finansiere julen gjennom å spare. 

Sjansen er stor for at du har noen ting hjemme som du ikke bruker lenger og som kan selges. De ekstra pengene kan kompensere for julekostnadene dine. Tenk kreativt. Julegaver behøver ikke å være dyre, lag noe selv hjemme eller handle på tilbud. Noen ganger kan det være en god idé å kjøpe unna noen julegaver tidligere på året, når du finner noen gode tilbud. Juledekorasjoner kommer ofte på salg rett etter julen, så er det noe spesielt du ønsker å pynte huset med kan dette ofte kjøpes med stort avslag. 

Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Ta opp ett lån til jul? Vi guider deg til fornuftig finansiering av julen!