Hvordan velge riktig lån?

Hvordan-velge-riktig-lan

Lån er en naturlig del av økonomien til mange, og de fleste av oss vil derfor i løpet av livet befinne seg i en situasjon hvor det å ta opp ett, eller kanskje også flere, lån vil bli aktuelt. Å velge riktig lån som passer ens egen økonomi er derfor avgjørende for å kunne ivareta et godt økonomisk liv. Valg av riktig lån kan nemlig utgjøre en stor forskjell for din økonomi.

Det finnes et hav av forskjellige lån på markedet og det kan være vanskelig å finne ut av hvilket lån som passer best for dine behov. Hva du skal bruke lånet til kan avgjøre hvilket lån som vil være riktig, men det er også andre ting som bør tas med i overveielsene før man går inn i et lån. Følgende vil være lurt å overveie og ha i bakhodet når man skal ta opp et lån: 

 • Kartlegg økonomien og regn ut hvor mye du kan låne for basert på egen økonomi 
 • Sett opp et budsjett for å få oversikt over privatøkonomien
 • Kartlegg husstandens inntekt 
 • Pass på dyre lånegebyr 
 • Sammenlign flere långivere og tilbud for å finne det beste og billigste på markedet 

Når du har kartlagt ovenstående, så kan du begynne å vurdere de tilgjengelige alternativene som passer dine rammer og behov. Dette vil hjelpe deg til å velge riktig lån og til å kunne ta en beslutning som du vet vil passe inn i din privatøkonomi. Sitter du med flere lån, kan det lønne seg med refinansiering av lånene for å få enda bedre lånevilkår og forbedre din privatøkonomi. Les videre for å bli enda klokere og lær hva de mest brukte terminologiene innenfor låneverdenen betyr.

Hvilke lånetilbud finnes på markedet

Hvilke lånetilbud finnes på markedet

Markedet florerer av forskjellige låntyper og enkeltstående lånesummer, men for å kunne velge riktig er det viktig å gjøre seg kjent med de ulike lånene og hvilke fordeler og eventuelle ulemper som finnes for det aktuelle lånet. Det mest aktuelle å sette seg inn i er hvordan lånet skal nedbetales. Nedbetalingen vil avgjøres av låntypen, og hos Smarte Penger fremheves ulike former for forbrukslån som lånene kan inndeles i. Her fremheves blant annet 

 • Annuitetslån: En lånetype med faste renter og avdrag hver måned 
 • Serielån: Like avdrag hver betalingstermin 
 • Lån med restverdi: Lånet nedbetales til et spesifikt nivå under perioden for lånet 
 • Rammelån: En ramme fastsettes for kreditt, og det er ikke krav for avdrag 

Hvis du er ute etter å ta opp et lån til bolig, er det annuitetslån som er det vanligste. Dette skyldes at dette lånet nedbetales med faste avdrag hver måned, noe som gjør det svært forutsigbart for økonomien. Det kan være en god idé å regne ut hvor mye du kan ta opp i annuitetslån og deretter sette det opp i din egen privatøkonomi. Er det noe annet du ønsker å ta opp lån til, som for eksempel bil, båt eller oppussing, kan det være verdt å sette seg inn i hvilke lån som er velegnet for dette. 

Unngå disse feilene 

Som vi har sett på tidligere i denne artikkelen, kan lån være en velsignelse som både kan bidra til å forbedre din økonomiske situasjon, gi deg muligheter til å oppnå drømmer eller nedbetale uforutsigbare utgifter. Det hvis du klarer å holde oversikt over betalingene, vel å merke. Et lån kan fort snu til å bli en økonomisk byrde, hvis man ikke unngår noen basale lånefeil. Gjør man feil under låneprosessen, kan man i verste fall risikere å ødelegge sin egen økonomiske sikkerhet. 

Hovedmålet med et lån er at det skal være en økonomisk støtte som ikke går på negativ bekostning av ens egen privatøkonomi. Derfor er det noen feil som du under alle omstendigheter bør unngå. 

 1. Ikke lån penger som du ikke har økonomi til å tilbakebetale

Etter at du har satt opp et økonomisk budsjett vil du få oversikt over hva du vil ha råd til å låne. Derfor skal du være helt sikker på at du kan betale på det lånet som du tar opp. Ikke tenk at økonomien kommer til å løse seg med tiden, for det kan medføre økonomiske vanskeligheter. Har du ikke råd til å betale på de kostnadene lånet medfører når du tar det opp, da skal du heller ikke begi deg ut på det. 

 1. Ikke ta opp dyre lån med høye renter 

Høye lånerenter medfører dyre lån fordi mye av pengene går til renter. Dette kan bli dyrt i lengden og kan gjøre det vanskelig å nedbetale lånet. 

 1. Ikke ta opp lån hvis du ikke har helt styr på hva det enkelte lånet innebærer

Har du oversikt over hva det spesifikke lånet er egnet til? Vet du hvor mye det vil koste i måneden? Hvor mye har du råd til å betale ekstra hvis lånet skulle bli dyrere med tiden? Alle disse tingene er det viktig å ha oversikt over og overveie nøye før man går inn i et lån. 

Refinansiering av lån refererer til å ta opp et nytt lån for å betale ned på ett eller flere lån. Ved å ta opp ett lån for å dekke de lånene man har, vil man enten kunne få lavere renter og dermed redusere nedbetalingsbeløpet, eller så vil refinansieringen på en annen måte bidra til å redusere avdragsbeløpene. Dette vil bidra til å spare penger og forbedre privatøkonomien.
Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Hvordan velge riktig lån?