8 tips til å spare penger på matbudsjettet

De fleste barnefamilier kan nok skrive under på at penger ikke vokser på trærne, og at det noen ganger er litt slunkent i pengekassa på slutten av måneden. Derfor har vi sett litt på innkjøpsvanene våre, og sett på hvilke steder vi kan spare litt penger. Nedenfor kan du lese 8 gode tips til hvordan du kan få matbudsjettet til å bli litt mindre, og dermed gjøre det litt lettere å komme gjennom måneden med begrensede midler.

1: Fastsett et ukentlig matbudsjett

Start med å finne ut hvor mye penger du bruker på innkjøp i en typisk uke. Bevar alle kvitteringene dine i en måned, og se deretter hva du har brukt. Vurder om dette beløpet er holdbart i forhold til resten av budsjettet. Hvis ikke bør du jobbe for å redusere matvarekostnadene . I følge Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO), har en familie på fire et månedlig matbudsjett på 8560 kr. Noen familier lever for mer og andre for mindre, det kommer også an på for eksempel hvor mye kjøtt du spiser eller om du kjøper mye økologisk, noe som vanligvis er litt dyrere.

Hvis du trenger litt hjelp til hvordan man lager seg et budsjett, får du gode tips og råd hos Matchbanker.

2: Se etter tilbud

Finn de beste tilbudene på de varene du bruker mye penger på som kjøtt, fisk, brød, ost og melk. Det lønner seg ofte ikke å måtte kjøre rundt til alle byens butikker for å få de beste tilbudene. Det du kanskje sparer kan fort føre til økte drivstoffutgifter. Ofte kan det likevel være noen tilbud som er mer aktuelle enn andre, og som passer akkurat med det du er ute etter. Man må bevege seg litt rundt, men med måte.

3: Lag en matplan

Bruk en dag i uken eller hver 14. dag på å lage en god matplan. Det kan være en god idé å lage matplanen basert på de gode tilbudene du har funnet, samt det du har i kjøleskap og fryser. Jo lenger periode matplanen din strekker seg over, jo mer penger er det å spare. Hvis du trenger hjelp og inspirasjon til å lage en matplan, har matprat.no laget en fin måltidsplanlegger. 

4: Kjøp inn stort en gang i uken

Eller enda bedre, hver 14. dag. Jo oftere du går i butikken og handler, jo oftere kjøper du ting du ikke trenger. Derfor er det best å bare kjøpe inn stort en gang i uken – eller hver 14. dag. Noen ting er lettere å bare kjøpe inn hver 14. dag, som for eksempel store mengder kjøtt og fisk. De små tingene som melk, frukt og grønnsaker er nok nødvendig å kjøpe en gang i uka.

5: Lag en handleliste

Lag en handleliste basert på matplanen din. Gjennomgå alle rettene og skriv ned ingrediensene. Hvis du blir nødt til å kjøpe mer enn du trenger til en rett, kan du tenke på om resten kan fryses, eller muligens brukes i en rett en annen ukedag.

6: Ikke kjøp mer enn du trenger

Skriv ned hvor mye du trenger å bruke på de forskjellige varene, og kjøp ikke nødvendigvis mer bare fordi det er mengderabatt. Det nytter ikke å kjøpe 10 tomater til 20 kr hvis 5 av tomatene uansett havner i søpla. Hvis du ser gode tilbud som «ta 3 betal for 2» eller «spar 50 %», bør du alltid vurdere om det er noe du får brukt i løpet av uken, eller om noe kan fryses ned til neste uke. 

7: Resirkuler eller spar restene dine

En ting nordmenn har vært veldig dårlige til, men tross alt bedre til, er å få brukt rester. Matsvinn er noe som bør begrenses, og det finnes som regel en mulighet for å få brukt det som er til overs. Ifølge Norsk Tidsskrift for Ernæring viser undersøkelser at 1/3 av all mat som produseres ikke blir spist. Dette er selvfølgelig et alvorlig miljøproblem, og det er derfor viktig å tenke seg om en ekstra gang før man kaster spiselige matrester.

8: Lag maten fra bunnen

Det er generelt dyrt å kjøpe ferdigmat, og noen ganger er det dessuten vanskelig å se hva maten inneholder. Du kan derfor spare mye penger ved å lage mest mulig fra bunnen selv. Lag din egen pastasaus av hakkede tomater med lekre krydderier og hvitløk i stedet for å kjøpe en ferdig blanding på glass. 
Det er mange muligheter for å spare penger på matbudsjettet. Når man først har innsett hvor lite som skal til, kan man finne andre steder man kan spare penger. Prøv for eksempel 5 enkle sparetips til hvordan man sparer penger i hverdagen, og se om du får bedre råd til de tingene du virkelig har lyst til å bruke penger på.

Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > 8 tips til å spare penger på matbudsjettet