5 tips for å forbedre seg økonomisk for å komme inn på boligmarkedet 

5 tips for a forbedre seg okonomisk for a komme inn pa boligmarkedet-matchbanker

Å komme seg inn på boligmarkedet som førstegangskjøper være litt av en utfordring. Det er også et skritt som mange nøler med å ta, nettopp fordi det kan føles uoverskuelig og nærmest umulig å komme inn på markedet. Stadig stigende boligpriser, høye renter og en rekke økonomiske krav for å låne penger til å kjøpe bolig, gjør det ekstra vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet. Men med en god plan og med våre eksperttips for å forberede seg økonomisk på å komme seg inn på boligmarkedet, vil ikke boligdrømmen være særlig langt unna.

Sparing er nøkkelen

Før du skal inn på boligmarkedet er det viktig å begynne å forberede seg så tidlig som mulig. Selv om det er først når man er nyutdannet og får seg fast jobb at boligkjøpet som oftest blir aktuelt, er det likevel viktig å tenke sparing også mens man studerer og i tiden etter at man begynner i jobb. Et av de beste tipsene når det kommer til sparing er å spare i BSU (Boligsparing for Ungdom). Sparing i BSU lønner seg allerede fra den dagen man har en inntekt som det beskattes av. BSU-sparing er en enkel måte å spare penger på før man kjøper bolig, og er en vesentlig del av det å komme inn på boligmarkedet for førstegangskjøpere.

BSU tilbys av de fleste banker i Norge og er en ordning for unge under 34 år som både gir gunstig rente og en rekke skattefordeler.

Lag budsjett

I tillegg til sparing i BSU bør du kartlegge månedlige inntekter og utgifter og lage et budsjett. Budsjettet ditt bør vise hva utgiftene dine er i forhold til inntekten din, slik at du kan planlegge utgiftene dine og begrense overforbruk. På denne måten vil du bygge opp en egenkapital som vil være gunstig for å bygge opp økonomien.

Finn måter å kutte utgiftene på

Hvis du ikke kan spare så mye som du ønsker, kan det være på tide å kutte ned på utgifter og forbruk. Identifiser uvesentlige utgifter, for eksempel sosiale aktiviteter og det å spise ute, som du kan bruke mindre penger på. Se etter måter å spare på dine faste månedlige utgifter, for eksempel bilforsikring eller mobiltelefon. Har du ett eller flere lån fra før kan det være en god idé å refinansiere lånet for å få bedre lånebetingelser.

Andre tips til å kutte ned på utgiftene kan være:

  1. Se etter gratis aktiviteter

    Undersøk byen du bor i og se etter gratis arrangementer for å finne gratis eller rimelig underholdning.

  2. Gjennomgå unødvendige abonnementer

    Avbryt abonnementer og medlemskap som du ikke bruker – spesielt hvis de fornyes automatisk.

  3. Vent før du kjøper

    Når du blir fristet av et ikke planlagt kjøp, vent noen dager. Du innser kanskje at varen var noe du ønsket og ikke noe du faktisk trenger.

Sett opp faste sparingsoverførsler

Nesten alle banker tilbyr automatiserte overføringer mellom din bruks- og sparekonto. Du kan velge når, hvor mye og hvor du vil overføre penger eller til og med dele opp ditt direkte innskudd slik at en del av hver lønnsslipp går direkte inn på sparekontoen din. På denne måten slipper du selv å huske å overføre penger til sparekontoen.

planlegge utgiftene dine og begrense overforbruk_matchbanker

Sett sparemål

En av de beste måtene å spare penger på er å sette seg et mål. Begynn med å tenke på hva du kanskje vil spare til – både på kort sikt (ett til tre år) og på lang sikt (fire eller flere år). Anslå deretter hvor mye penger du trenger og hvor lang tid det kan ta deg å spare dem.

Kortsiktige mål kan rette seg mot å opprette et budsjett og redusere månedlige utgifter. Et langsiktig mål kan rette seg mot å et mål om å spare opp 20 % av det man ønsker å gi for en bolig.

Å sette kortsiktige og langsiktige økonomiske mål er et viktig skritt mot å bli økonomisk sikker. Hvis du ikke jobber mot noe spesifikt, vil du sannsynligvis bruke mer enn du burde.

Finn riktig låneutbyder

Når du er økonomisk klar og tiden er inne for å ta opp et lån for å kjøpe bolig, vil det være gunstig å overveie låneutbyder. Det er et hav av forskjellige låneutbydere/banker som tilbyr lån. Det kan være penger å spare på å velge riktig låneutbyder og gjøre en nøye vurdering av de forskjellige utbyderne på markedet. Se grundig på alle alternativene og vurder egenkapital, gebyrer og renter for å finne det mest gunstige lånet. 

Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > 5 tips for å forbedre seg økonomisk for å komme inn på boligmarkedet