Dette skal du vite før du møtes med banken

Bankens renter er til forhandling! Det kan sies så enkelt, men når man står i en forhandlingssituasjon med banken, så er det ofte fordi du er i ferd med å låne penger til din drømmeinvestering. Derfor har du kanskje ikke det store ønsket, eller kanskje motet, til å gamble med den godkjennelsen på lånet som du akkurat fikk. 

Nettopp dette kan være en av grunnene til at mange bankkunder ikke er kritiske til rentene og gebyrene de blir presentert for. I mange tilfeller kan man faktisk spare mye penger ved å forhandle om priser. De fleste rådgivere forventer til og med at du forhandler om renten, og har derfor satt prisen som tilbys tilsvarende. Derfor bør man alltid spørre kritisk vedrørende tilbudet man får.

Her er fem tips som hjelper deg med å forhandle med banken din.

1. Undersøk markedet og forbered deg før møtet

En god forhandling krever forberedelser, og du må alltid sørge for å ha argumentene dine klare før møtet.

Før du går til banken din, bør du derfor undersøke markedet for hva en realistisk pris er. Her kan du for eksempel bruke en sammenligningstjeneste som Matchbanker for å få en oversikt over prisnivået på forskjellige typer lån og refinansieringer.

2. Evaluer deg selv som kunde

Renter og gebyr i en bank avhenger mye av hvor stor risiko banken tar ved å låne ut penger og hvor mye de vil tjene på deg som kunde. Derfor bør du se på hvor mye du har samlet sett av innskudd og lån i banken din, og hvordan eiendelene dine er relatert til lånene dine.

Har du eiendeler som tilsvarer lånene dine, ser det bra ut. Hvis du har innskudd – som pensjoner og investeringsinnskudd, som banken kan tjene på, ser det også bra ut. 

Det finnes flere forskjellige typer bankkunder, og forskere ved Handelshøyskolen BI har funnet frem til 6 ulike kundetyper. Hvilken type er du?

3. Fokuser på de riktige rentene

Tenk på hvor mye du har stående på forskjellige kontoer eller hvor mye gjeld det er før du forhandler om renter. For eksempel bør lønnskontoen din eller en mulig kreditt på lønnskontoen din sjelden være førsteprioritet. Ofte er det derimot billån eller boliglån du skal bruke kreftene på. Igjen er det viktig å sammenligne forskjellige typer lån, slik at du kan se hva de forskjellige bankene og tilbyderne tar i renter. 

Kan du for eksempel få senket renten med 0,5 % på billånet ditt på 200 000 kr, så kan du spare 1 000 kr. Hvis du har forberedt deg godt, og du får skåret av en prosent av de tilbudte rentene på lån, og for eksempel har billån og boliglån på til sammen på 600 000 kr., kan du se frem til en månedlig besparelse på ca. 500 kr. 

4. Husk gebyrene

Det kan være mange gebyr i en bank, og derfor er det viktig å ta de med i betraktningen. De aller fleste har gebyr vi tar for gitt, som for eksempel gebyr på kredittkortet. Det kan være mye penger å spare ved å få lavere gebyr på kredittkortet, noe du kan lese mer om på Dine Sider

Ofte vil du kunne forhandle om f.eks. lån- og opprettelsesgebyrer, i tillegg til garantigebyret når du går etter prisavslag og et mer konkurransedyktig tilbud. Dette avhenger selvsagt av det spesifikke tilbudet.

5. Få hjelp og inspirasjon

Det er alltid lurt å få litt ekstra hjelp når man skal forberede seg til et møte med banken, og det er flere muligheter til å få hjelp og inspirasjon. Du bør for eksempel benytte deg av sammenligningstjenester på nettet, slik at du vet hvilke muligheter du har, uansett om det handler om refinansiering, lån eller noe helt annet.

Du er også en riktig god idé å fysisk møte opp hos forskjellige banker. Det er alltid tillatt å oppsøke en annen bank for å høre hva de kan tilby. Tross alt undersøker de fleste av oss også flere forskjellige bilforhandlere før vi kjøper en bil – hvorfor skal det være annerledes med et lån?

Det kan imidlertid ofte være vanskelig å finne ut hva som er den beste løsningen i den spesifikke situasjonen, akkurat som det i mange tilfeller er vanskelig å danne seg et overblikk over gebyr og totalpriser. Derfor kan det noen ganger være en god investering å få uavhengige råd. Når man får uavhengige øyne til å ta en nærmere titt på økonomien sin, så koster det penger på kort sikt – men i det lange løp kan det ofte lønne seg – og samtidig kan det gi deg sjelefred å vite at ens økonomi er fornuftig satt sammen.

Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Dette skal du vite før du møtes med banken