Hva er et lån uten sikkerhet? [INFOGRAFIKK]

Lånemarkedet kan virke stort og dermed vanskelig å få oversikt over. Et av de begrepene du hører mest om er lån uten sikkerhet.

Men, hva er egentlig det?

Denne artikkelen vil, sammen med infografikken vår, gi deg en bedre forståelse av hva som ligger i lån uten sikkerhet.

Hva betyr det å stille sikkerhet for et lån

Du vet sikkert at dersom du skal låne til bolig eller bil, så låner du pengene av en långiver mot at denne får pant i boligen eller bilen din.

Det vil si at dersom du ikke klarer å betale lånet tilbake, har långiveren full rett til å selge gjenstanden den har pant i for å få pengene sine tilbake.

Hva betyr lån uten sikkerhet

Denne formen for lån er rett og slett det stikk motsatte: Du låner penger, men du stiller ingen sikkerhet eller pant for lånet.

Definisjonen på lån uten sikkerhet er altså at du låner penger uten å stille eiendom eller eiendeler til pant.

Det finansinstitusjonen gjør i stedet for er å dekke opp for den manglende sikkerheten i form av en høyere rente.

Infografikk: Hva er et lån uten sikkerhet

For å gjøre det hele litt mer oversiktlig for deg, har vi laget denne infografikken, som tar for seg de viktigste elementene rundt lån uten sikkerhet.

(Alt i infografikken står nøye forklart nedenunder)

Hva er lån uten sikkerhet?

Vanlige varianter av lån uten sikkerhet

Studielån

I Norge tar de fleste studenter opp studielån, og dette lånet er uten sikkerhet. Likevel skal det sies at statlige ordninger gjør studielånet til et mer fordelaktig lån enn andre lån uten sikkerhet.

Kredittkort

Kredittkort er også et typisk eksempel på lån uten sikkerhet, selv om mange ikke tenker på det på denne måten.Du må ikke stille sikkerhet for å få kredittkortet med et gitt beløp til rådighet. Til forskjell fra forbrukslån er pengene her først lånt i det du bruker kortet.

Forbrukslån

Forbrukslån eller privatlån er den aller vanligste formen for lån uten sikkerhet. Her kan du søke om å få låne alt fra 1 000 kr og helt opp til 500 000 kr. Siden det ikke stilles sikkerhet for lånet, kan du bruke pengene til hva du vil.

Det lønner seg dog ikke å søke om lån uten sikkerhet dersom du egentlig ikke har behov for pengene.

Renten er, som allerede nevnt, høyere enn for lån der banken har sikkerhet, og lånet skal betales tilbake.

Ikke så overraskende, så er de vanligste former for lån med sikkerhet lån til bolig, bil, båt eller campingvogn/bobil.

Fordeler og ulemper med lån uten sikkerhet

Lån uten sikkerhet fordeler og ulemper handler først og fremst om rentenivået. Det er en ulempe at dette kan bli relativt høyt. I tillegg kan nedbetalingstiden være kort, noen ganger helt ned i ett år.

Fordelene med lånet er at du kan søke fra dataskjermen din og at du ikke trenger å stille sikkerhet eller fortelle hva du har planlagt å gjøre med lånebeløpet.

Et lån uten sikkerhet krever, som alle andre lån, at du har disiplin og god oversikt over egen økonomi.

Slik søker du om et lån uten sikkerhet

Skulle du ha behov for et lån uten sikkerhet, vil du finne søknadsskjema på nettsiden til den eller de banker du ønsker å søke hos.

Bruker du Matchbanker vil du få opp en flott oversikt over aktuelle långivere som har den beste renten og de beste vilkårene for deg. Du sparer rett og slett tid, ettersom du slipper å lete etter långivere og sammenligne deres tilbud.

Når du har sendt inn din søknad vil långiveren sammenligne de opplysninger du har gitt med det som finnes om deg i offentlige registre. De ser blant annet på selvangivelsen din for å finne ut hva du har i gjeld fra før og hva du har i inntekt.

Kredittvurderingen långiveren foretar går også inn på din betalingshistorikk. Dersom det har vist seg at du tidligere har vært så dårlig betaler at du har fått en anmerkning, vil du få avslag på søknaden din.

Det er også nødvendig at du har inntekt som er stor nok til å betjene et nytt lån og de forpliktelser du har fra før.

Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Låne penger > Hva er et lån uten sikkerhet? [INFOGRAFIKK]

Siste nytt