Øke kredittscoren din

Skal du få innvilget et lån må du gjennom en kredittvurdering skal du oppfylle en drøm eller du få den hjelpen du trenger i en vanskelig periode. Vil du være avhengig av en tilstrekkelig kredittscore. Vi går gjennom hva det betyr og hvordan du kan forbedre din kredittscore.

Øke kredittscoren din

Alt du trenger å vite om kredittscore

Hver gang vi tar opp et lån eller søker om det, vil lånetilbyderen alltid ta en kredittvurdering av deg for å se hvor sikker din økonomi er og hvor pålitelig du er som låntaker. Heldigvis en del du selv kan gjøre for å påvirke din kredittscore. 

Vi skal her vise deg hvordan du vil kunne forbedre dine sjanser for å få innfridd et lån. Noe vil kanskje høres litt komplisert og teknisk ut, men hvis du leser videre så skal vi forsøke å gi deg de svarene du trenger.

Lån kan være nødvendig i dagens samfunn. For å kunne ha en trygg fremtid kan det være lurt å eie en bolig, noe som er vanskelig uten lån.

Skulle du har behov for en bil eller å pusse opp kan det være vanskelig å spare til, så lån ofte være det beste alternativet. For å få innvilget et lån er du avhengig av en god kredittscore. På denne siden går vi gjennom hva det betyr for deg.

slik evaluerer långivere din kredittverdighet
slik evaluerer långivere din kredittverdighet

Følgende vil du få svar på:

  1. Hva er kredittverdighet, og hva bestemmer den?
  2. Hvordan kan du øke din kredittscore?
  3. Er jeg avhengig av en høy kredittscore for å få et lån?

Hva er kredittverdighet og hva bestemmer den?

Kredittverdighet er et begrep som sier mye om din evne til å tilbakebetale et lån. Den forteller bankene og andre relevante aktører om din historikk og nåværende situasjon så de kan ta en god helhetlig vurdering før de eventuelt innvilger et lån.

Uten dette har et særdeles mangelfullt grunnlag til å kunne ta en vurdering og vil kunne ende i en situasjon hvor de ikke vil få tilbake det de har lånt eller hvor låntaker ikke er i stand til å betale tilbake.

Dersom du er kredittverdig vil kunne få innfridd et lån så lenge summen er forsvarlig i forhold til din inntekt. Ved et vanlige forbrukslån trenger man normalt ikke sikkerhet, men man vil være avhengig av tilstrekkelig inntekt og en historikk som sier at du bør være i stand til å håndtere ønsket lån.

Har du drømmer for framtiden så trengs gjerne penger. Derfor burde du tenke framover og starte sparing så snart du kan. Det vil gjøre det lettere å få lån og man kan eventuelt unngå mindre lån med høye renter ved å ha penger disponibelt.

Hvordan kan du øke din kredittscore?

Når det gjøres en kredittvurdering så vil du få en kredittscore, som brukes til å vurdere om du kan få lån, hvor stort lån og hvilke betingelser du kan få for lånet. Dersom du ønsker å forbedre din kredittverdighet så er det noen faktorer som enklere kan forbedres enn andre.

3 faktorer du bør prioritere for en bedre kredittscore:

  1. Unngå gjeld med høye renter
  2. Betal tilbake gjeld som har ført til betalingsanmerkninger
  3. Øk din inntekt og samtidig hold den stabil

Noe av det mest avgjørende er om du har betalingsanmerkninger eller inkassosaker. Så dette er noe av det første du bør få kontroll på. Dersom du har noe slikt er det viktig at det betales i sin helhet, hvor anmerkningene vil forsvinne.

Dersom du har andre former for eksisterende gjeld bør du gjøre det du kan for å betale ned og i vise at du kan betale ned gjeld uten problemer. I tillegg kan det være lurt å ha noe oppsparte midler, som kan gi både sikkerhet og vise at du er i stand til å spare. 

Stabilitet kan ha mye å si, hvor endringer i inntekt over de siste 3 årene normalt normalt er med i vurderingen. Så prøv å ikke ha lengre perioder med minket inntekt. I tillegg kan det virke negativt på din vurdering dersom du ofte skifter fast boplass.

Noen lån beregnes som ugunstige og kan ha en negativ påvirkning på din kredittscore.

Ugunstige lån kan for eksempel være kredittkort lån med høye renter. Se etter långivere med gode betingelser og bruk de til å refinansiere eventuelt lån du har med dårlige betingelser.

Kredittscore
Kredittscore

Er jeg avhengig av en høy kredittscore for å få et lån?

Lånetilbydere er lovpålagt til å ta en kredittvurdering av deg. De vil da se hvor risikabelt eller hvor trygt det er å låne til deg. Dersom kredittscoren din er særdeles lav vil de ikke ha noen grunn til å gi deg et lån. Dette er ikke bare for deres sikkerhet, men også for din. Det er viktig at lånetilbyderne ikke setter noen i en situasjon de vil ha vansker for å komme seg ut av.

Konvensjonelle banker kan ofte ha større begrensninger, men har samtidig kanskje muligheter for å gjøre individuelle vurdering og se på ting du kan bruke som sikkerhet. Når du tar et lån på nett hos andre typer långivere vil det normalt gis lån uten sikkerhet og de har ikke nødvendigvis ikke like store krav.

Kredittscoren vil være avgjørende for hvilken rente du vil få, så med en lav kredittscore vil du risikere å tape en del penger sammenlignet med en som har en høy score. Det finnes aktører som er villige til å ta en større risiko når de gir ut lån, hvor de kan som regel gjøre dette fordi de tjener godt på gebyrer og renter. Det finnes dessverre noen useriøse aktører der ut så du burde alltid tenke deg godt om før du tar en avgjørelse.

Ofte stilte spørsmål

Hvilke faktorer har mest å si når min kredittverdighet vurderes?

Det er mange faktorer som spiller inn og det vil ikke nødvendigvis være de samme som betyr mest hos forskjellige långivere. Normalt vil betalingsanmerkninger/inkasso, inntekt og gjeld has mest å si.

Hvordan ser en kredittscore ut?

En kredittscore kommer som regel som en poengsum hvor jo høyere du har jo mer kredittverdig er du. Hvilke poengsummer og hva de vil si kan variere mellom de som tar kredittvurderingen. Noen bruker poengsummer som 1-100, 1-1000 eller 1-5. I hovedsak vil disse gå ut på det samme.

Hvor kommer informasjonen fra som bestemmer min kredittscore?

I Norge har vi flere register som kredittselskapene bruker til å hente inn informasjon. Eksempler på disse registrene er Folkeregistret, Skattedirektoratet og Inkassoselskaper.

Er jeg avhengig av en kredittscore for å få et lån?

Siden lånetilbyderne er lovpålagt å ta en kredittvurdering før du eventuelt får innvilget et lån vil du samtidig være avhengig av kredittscoren som kommer fra vurderingen.

Hvordan kan jeg se min kredittscore?

Når det blir gjort en kredittvurdering av deg er dette noe du skal få tilsendt brev om, hvor kredittscoren normalt vil stå. Det finnes også alternativer på nett hvor du kan be om en kredittsjekk av deg selv.