Hvordan fungerer overtrekk?

Dersom du belaster kontoen din mer enn innestående beløp, vil mange banker innvilge deg et overtrekk. I praksis er dette et minilån som banken mot betaling tilbyr sine kunder. Lær hvordan du kan unngå det i fremtiden her.

Overtrekk

Hva skjer når kontoen din går i minus?

De fleste av oss bruker en konto som har positiv saldo, dette betyr at vi har penger stående på konto og benytter oss av egne midler. Men noen ganger kan man komme borti at det ikke er tilstrekkelig dekning på kontoen, eller at to transaksjoner har gått over hverandre.

Da kan et overtrekk være aktuelt. Dette er et kortsiktig lån banken tilbyr sine kunder som gjør at du kan belaste en konto mer enn det som innestår på kontoen. Dette er gjerne knyttet til en brukskonto som ellers ikke har kreditt. Allikevel er det viktig å merke seg at en konto som allerede har overtrekk, ikke vil godta nye transaksjoner før kontoen er tilbake i null.

Overtrekk er et kortsiktig lån som bankene kan tilby kundene sine. I praksis betyr dette at en kunde kan belaste sin konto for mer enn innestående beløp opp til en forhåndsgodkjent grense. Hvordan dette fungerer i praksis og når det kan være gunstig å ha overtrekk skal vi se nærmere på i denne artikkelen.

For mange er overtrekk en ekstra sikkerhet som forhindrer at man får purringer og inkassovarsel på grunn av manglende dekning. Det kan derfor være gunstig for privatøkonomien å ha tilgang på overtrekk, særlig på regningskontoen.

Overtrekk på kontoen
Ofte stilte spørsmål om overtrekk

På denne siden skal vi derfor se nærmere på:

  1. Hvordan overtrekk fungerer
  2. Hva du må gjøre dersom du har en konto som er overtrukket 
  3. Hvorfor det kan være lurt å ha overtrekk tilgjengelig

Dette betyr overtrekk av konto

Mange har opplevd å få beskjed fra banken om at de har en eller flere kontoer med overtrekk, men hva betyr det egentlig? I praksis betyr dette at banken har godkjent en transaksjon til tross for at du egentlig ikke hadde tilstrekkelig midler på din konto.

Dermed har banken lånt deg differansen som et kortsiktig lån. Overtrekk av konto har litt samme funksjonen som et kredittkort, men er ofte langt mer kostbart å benytte seg av. Begge deler er en forhåndsgodkjent kredittramme, men et overtrekk betyr at du ikke har midler på konto, mens et kredittkort er en fri kredittramme du kan bruke slik du ønsker. 

Overtrekk sørger for at du unngår avslåtte betalinger i nettbanken din, men det er viktig å tilbakebetale det skyldige beløpet raskest mulig. Slik unngår du dyre gebyrer og omkostninger.

En konto som har blitt overtrukket vil gjerne bli belastet gebyrer, samt rente frem til kontoen er tilbake i null eller positiv saldo. Av denne grunnen er det gjerne kostbart å benytte seg av overtrekk, sammenlignet med kredittkort og annen kortsiktig finansiering. Fordelen med dette er at du kan betale en faktura selv om det delvis mangler dekning på kontoen.

På denne måten unngår du purring og inkasso, men kan heller betale tilbake banken i etterkant. 

Slik fungerer overtrekk i praksis

Når du overtrekker kontoen din er det i praksis banken som låner deg penger du egentlig ikke har, slik at en transaksjon kan gå gjennom som planlagt. I Norge er overtrekk svært lite brukt og det krever gjerne særavtale med banken for å få det innvilget. Unntaket er gjerne små beløp, eller dersom flere beløp har blitt reservert samtidig uten at kontoen har blitt belastet.

Da kan du oppleve at begge betalingene går gjennom, men at du deretter vil se en negativ saldo på kontoen din. 
De fleste banker vil raskt sende ut et varsel om at saldoen må tilbakeføres til null. Dersom dette ikke gjøres vil eieren av kontoen bli belastet både forsinkelsesrenter og gebyrer for benyttet kreditt.

Dette er en sikkerhetsfunksjon for forhandlere som gjør at bankene gjennomfører transaksjonen slik at de får betalt for sine varer, deretter vil banken kreve penge tilbake til deg som eier av kontoen.

Overtrekk er en svært kostbar form for kortsiktig kreditt og bør derfor kun benyttes når det er nødvendig. De påløpende gebyrene gjør at små beløp raskt kan bli kostbare.

Dette gjør du om en konto er overtrukket

Dersom du har mottatt varsel om overtrekk på en konto er det viktig å få denne i balanse raskest mulig. De fleste bankene vil nemlig sende ut et varsel om overtrekk, før de begynner å belaste gebyrer og rentekostnader på beløpet. Dette betyr at du i praksis kan omgå kostnadene dersom du raskt får kontoen tilbake i null.

Du kan gjenopprette balansen på en konto på flere måter, blant annet:

  1. Overføre penger fra en annen konto i samme banken. 
  2. Gjøre et innskudd fra konto i annen bank. 
  3. Bruk tilgjengelig kreditt til å nullføre den overtrukkede kontoen

Spørsmål og svar om overtrekk

Hva er overtrekk?

Overtrekk betyr at du har brukt mer enn det som var tilgjengelig på kontoen og dermed har pådratt deg negativ saldo. Dette betyr at du i praksis skylder banken penger.

Hvorfor har jeg blitt overtrukket?

Det vanligste er at to eller flere transaksjoner har vært reservert, men ikke belastet kontoen. Når de deretter blir bokført har det ikke vært tilstrekkelig på konto og du har overtrukket beløpet.

Hva skjer om jeg ikke betaler tilbake pengene?

Skal du lage et enkelt budsjett finnes det en rekke praktiske maler på nett, inkludert Matchbankers bOvertrekk fungerer i praksis som et kortsiktig lån, dette betyr at du er juridisk pliktig til å betale tilbake beløpet, men også at banken kan belaste deg renter og gebyrer dersom du ikke betaler i henhold til avtalen.

Hvor mye kan jeg overtrekke kontoen min med?

Dette er svært individuelt og opp til hver enkelt bank. De fleste norske banker har fastsatt i kontrakten du inngikk under etablering av kundeforholdet hvordan overtrekk av konto skal behandles.

Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Hvordan fungerer overtrekk?