Slik kan du spare penger og oppnå en mer fleksibel økonomi

Det å spare penger trenger ikke å være en komplisert oppgave, ved hjelp av enkle tiltak kan du få økt fleksibilitet og rom til å spare mer penger hver måned.

Sparetips til deg

Alle burde spare penger og vi lærer deg hvordan

Mange synes det er vanskelig å spare penger, men slik trenger det absolutt ikke være. Ved hjelp av enkle grep kan du raskt oppnå en langt mer fleksibel økonomi og begynne sparingen din i dag. Dette vil gi muligheten til å ha en mer forutsigbar økonomi, men også gjøre det mulig å bli gjeldsfri raskere.

Det å spare penger er gjerne et svært tabu tema mange velger å ikke snakke om, men det trenger absolutt ikke å være det. Ved hjelp av noen enkle grep kan du spare mer og oppnå gunstige vilkår på alt fra lån til kredittkort. Langsiktig vil dette gi den mer fleksibel økonomi og muligheten til å spare enda mer, eller realisere drømmer man tidligere har manglet midler til.

Slik sparer du penger
Slik sparer du penger

Problemstillingen mange møter er at de ikke vet hvor de skal begynne for å oppnå en bedre økonomi. Derfor skal vi ta en nærmere titt på hvordan du enkelt kan spare penger, men også i hvilken rekkefølge du bør gjennomføre forskjellige grep og hva du bør forsøke å oppnå.

Langsiktig vil dette gi deg en økonomisk fleksibilitet i hverdagen og gjøre det enklere å både spare penger og oppnå positiv avkastning på midlene dine. Alle grep foreslått i denne artikkelen er enkle å gjennomføre, samt krever liten eller ingen spesiell forkunnskap. Med andre ord kan du enkelt implementere disse grepene og raskt se en positiv effekt på din privatøkonomi. 

I denne artikkelen vil vi gå gjennom:

  1. Hvordan du kan spare mer penger i hverdagen 
  2. Beste måten å spare penger på 
  3. Grep du bør ta for å oppnå langsiktig effekt i privatøkonomien din

Hvordan sparer du penger effektivt

Selv om tanken bak hvordan du sparer penger er svært enkel, vil de fleste oppleve at det ikke er like enkelt å implementere i hverdagen. Vi opplever gjerne uforutsette kostnader, økt forbruk eller andre kostnadsposter som gjør at midler øremerket til sparing raskt får bein å gå på.

Derfor er det lurt å ha et effektivt system på plass som sikrer at du faktisk gjennomfører planlagt sparing hver måned. Det finnes en rekke enkle grep som kan brukes for at du skal oppnå spare målet ditt og potensielt realisere drømmen du sparer til.

Sparetips
Sparetips

Beste måten å spare penger på

For at du skal kunne spare penger på en ryddig og effektiv måte er det viktig at du har kontroll på egen økonomi. Den enkleste måten å ha dette på er ved å aktivt bruke et budsjett og budsjettere for alle kjente kostnader hver måned. Men selv om du har god oversikt over egen økonomi vil automatisering og dedikerte mål være avgjørende.

Derfor har vi samlet 4 punkter om den beste måten å spare penger på nedenfor.

  1. Automatisk trekk til sparing

Skal du være sikker på at sparingen blir gjennomført hver måned bør du benytte deg av automatisk trekk. Dette er en gratis funksjon de aller fleste banker har i nettbanken sin. Sett opp automatisk trekk til sparekontoen hver måned, samme dag eller dagen etter at du får lønning. På denne måten sikrer du at pengene går til sparekontoen.

  1. Sett pengene på egen konto

Dersom fristen skulle dukke opp er det fort gjort å ta litt av sparepengene dine. For å forhindre dette bør du opprette en egen konto øremerket for sparing, pengene på denne kontoen skal være ‘off-limits’ frem til det endelige målet er nådd. Det faktum at pengene står på egen konto vil gjøre det mindre sannsynlig at du faller for fristelsen, når de faktisk må overføres til en brukskonto. 

  1. Inkluder sparingen i budsjettet ditt

Et annet smart grep for å være sikker på at du har tilstrekkelig til sparing er å føre det som en fast kostnad i budsjettet ditt. Ved at budsjettet alltid har dekning for faste kostnader vil du også være garantert at sparing er ivaretatt hver måned. Ettersom variable utgifter blir redusert før de faste vil du også klare å opprettholde sparingen lenger selv om du skulle oppleve midlertidige finansielle utfordringer. 

  1. Sett opp mål for sparingen

For å spare penger på en effektiv måte vil det alltid lønne seg å ha noe å spare mot. Det trenger ikke være en reise, gjenstand eller lignende, men kan også være et bestemt beløp du ønsker å spare opp før en bestemt dato. Vi mennesker er skrudd sammen på den måten at milepæler og mål motiverer oss til å fortsette. Oppnådde mål vil på tilsvarende vis være en motivasjonsboost for videre sparing. Ha gjerne flere delmål slik at du ser utviklingen underveis.

Slik kommer du i gang med sparingen raskt og enkelt

Det er ingen grunn til å utsette sparingen, du kan raskt og enkelt komme i gang allerede i dag. Først og fremst vil du trenge en oversikt over økonomien din slik at du ser hvor mye du har muligheten til å spare hver måned.

Ved å gjennomgå økonomien din kan du få en oversikt over hvilke varer du kan spare på.

Sett opp et enkelt budsjett, deretter vil du se hvor mye penger du har til overs hver måned. Øremerk disse til sparing. Etterhvert som du blir kvitt gjeld eller reduserer faste utgifter bør du vurdere å øke beløpet som er øremerket til sparing.

Langsiktig er 10% regelen et godt utgangspunkt for sparingen din. Denne går ut på at du hver måned bør spare minimum 10% av inntekten din. Ved å ha en prosentsats fremfor et fast beløp er det også mer fleksibilitet knyttet til sparingen. Dersom inntektene dine blir redusert en måned, vil sparebeløpet bli redusert tilsvarende, men du vil fortsatt klare å spare de faste 10%. 

Netto inntekt per månedÅr spartTotalt spart med 10% sparing
30.000 nok1 år36.000 nok
30.000 nok5 år180.000 nok
30.000 nok10 år360.000 nok

FAQ

Hvordan kommer jeg i gang med sparing?

Mange lover seg selv at neste måned skal de komme i gang med sparingen, men det viser sjeldent resultater. Du bør derfor komme i gang med sparingen allerede i dag og sette deg klare mål for hva du skal spare til.

Hva bør jeg spare til?

Som et utgangspunkt bør de fleste spare opp en bufferkonto slik at de kan håndtere uforutsette kostnader på en ryddig måte.

Trenger jeg en egen sparekonto?

Ja, sparing bør alltid være gjort på en egen konto. Grunnen til dette er at en sparekonto gjerne har høyere rente, men også at pengene står på egen konto reduserer risikoen for at de blir brukt opp.

Hvor finner jeg den beste sparekontoen?

Finansportalen.no sammenligner en rekke banker og viser en praktisk oversikt over hva de forskjellige tilbyr i sparerente. Du kan enkelt opprette en sparekonto i annen bank enn der du har lønningskonto for å få bedre rente.

Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Slik kan du spare penger og oppnå en mer fleksibel økonomi