Valg av låneutbyder – Hvordan gå frem?

Valg av låneutbyder–Hvordan gå frem_matchbanker

Det er et hav av ulike låneutbydere og det kan være en utfordring og finne den beste låneutbyderen. Å velge riktig låneleverandør kan være avgjørende for økonomien, da variasjoner i priser og gebyrer hos ulike låneutbydere kan utgjøre en stor forskjell. Det finnes heldigvis noen kriterier for hvordan du skal gå fram for å sikre at du finner det beste alternativet. Å finne en god långiver krever nøye undersøkelser og et grundig forarbeid. Heldigvis har vi gjort grovarbeidet for deg, og vil derfor i denne artikkelen hjelpe deg med hvilke kriterier du skal benytte deg av for å velge riktig låneleverandør, og unngå unødvendige kostnader. 

Kriterier for valg av låneleverandør

For å skape seg oversikt over de ulike låneleverandørene, kan det være en god idé å benytte seg av sammenligningstjenester for å få overblikk over lånemarkedet, uansett om du ønsker et forbrukslån, eller andre typer av lån. Ved å sammenligne låneutbydere så gjør vi det lettere for deg å velge riktig leverandør og få det beste tilbudet. Hva bør du så egentlig passe på, før du bestemmer deg for hvor du vil ta opp et lån? Her kommer vi nærmere innpå kriterier som du bør ha i bakhodet. 

Kartlegg rentepriser og gebyrer 

Ikke la deg lure av fengende overskrifter og tilbud som virker for gode til å være sanne. Det er viktig å huske at hver låneleverandør vil vurdere hver enkelt låner individuelt basert på vedkommendes særegne økonomi. Herunder vil det blant annet ses på både inntekt, kreditthistorie og gjeld. Derfor kan det lønne seg å investere godt med tid til å kartlegge priser. Hos Matchbanker har vi derfor sammenlignet mange typer av forskjellige lån, for å gjøre det lett for deg å vurdere både priser og gebyrer. Derfor er det viktig at man ser lånet i sammenheng med både gebyrer og renter. Leverandører som tilbyr lave renter, kan til gjengjeld ha høye gebyrer som utligner de eventuelle besparelsene. 

I nedenstående tabell kan du se et eksempel på hvordan høye gebyrer hos forskjellige utlånere kan påvirke lånets pris, selv om renten er lav. Her er et eksempel på den månedlige prisforskjellen på et lån som nedbetales over 12 måneder. 

ForbrukslånRente per årGebyrerSamlet betalingPrisforskjell for låneperioden
10.0002 %500 kr10.7101890 kr
10.0000,5 %2000 kr12.600
Eksempel på forskellige renter

Bestem deg for lånetype 

For å finne en hensiktsmessig låneleverandør er det nødvendig å ha bestemt seg for hva slags type lån du ønsker å ta opp for det finnes mange forskjellige å velge mellom. Ved å bestemme deg for lånetype, vil du lettere aktivt kunne finne en leverandør som tilbyr den typen lån som du ønsker, fordi forskjellige utbydere tilbyr forskjellige lånetjenester. Samtidig som låneprisene på det samme lånet kan variere. I tillegg vil lånestrukturen ha innvirkning på både kostnadene på lånet og rentene. 

Undersøk grundig

Undersøk de aktuelle låneutbyderene som finnes og forhør deg med det aktuelle selskapet. Det kan for eksempel være en god ide å ta kontakt med låneleverandøren og stille spørsmål omkring lånet som du ønsker å ta opp. Følgende spørsmål kan være aktuelle å få svar på: 

  • Kan du utdype mer omkring deres gebyrer? 
  • Hvordan fastsetter dere renten? 
  • Hvordan vil mitt låneprogram se ut? 
  • Hvor mye kan jeg låne? 
  • Hvilke fordeler tilbyr deres lånutbyder? 

Når du har fått svar på det ovenstående, vil det være lettere å velge. Kontakter du flere ulike låneutbydere, vil du selv kunne sammenligne hvilke fordeler den aktuelle långiveren har. 

hvilket lån som er best_matchbanker

Fokuser på dine egne behov 

Det viktigste når du skal velge en långiver, er at du har dine egne behov i fokus. Dette særlig når det omhandler din unike økonomiske situasjon. Det vil kunne hjelpe deg med å eliminere de långivere som ikke passer med din personlige økonomi. Derfor er det viktig å danne seg en oversikt over hvordan ens personlige inntekter er, men selvsagt også utgifter. 

Det er du som er kunden – altså har du lov til å være kritisk for å kunne bli fornøyd, og du har lov til å undersøke markedet. Be om tilbud fra flere forskjellige utbydere for å forsikre deg om at du har fått et tilbud som passer deg. 

Hva er en direkte lånegiver?
En direkte utlåner er enten en bank eller lånevirksomhet som tilbyr lån. Med en direkte långiver vil hele låneprosessen bli håndtert av en enhet fra start til slutt, og lånetakeren er kunde hos den aktuelle banken eller lånevirksomheten. 
Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Valg av låneutbyder – Hvordan gå frem?