Tre viktige råd før du starter eget firma

Tre viktige råd før du starter eget firma

Går du rundt med drømmer om å starte ditt eget firma, ja så har du sikkert også mange spørsmål om hvordan man går frem og hva man skal tenke over

Når man starter opp et eget firma er det en god idé å drøfte det med sine venner og familie innen man kaster seg ut i ukjente territorier. Kanskje har de noe gode råd og tanker som du ikke nødvendigvis har tatt stilling til. Har du for eksempel tatt stilling til følgende:

  1. Markedet
  2. Oppstart
  3. Finansiering

Hvordan er markedet?

Har du gjort grundig forarbeid og undersøkt om det er behov og betalingsvillige kunder for det du ønsker å starte opp med? Det er nemlig mange fallgruver ute i markedet, og det som noen ganger synes som en genial idé, gir kanskje ikke den inntekten du hadde forestilt deg. Det er derfor smart å analysere hva eventuelle konkurrenter gjør. Har du derimot en helt ny ide på tegnebrettet, bør du finne ut om markedet er modent for det du har i tankene.

Selve oppstarten

Det er viktig å finne ut hvilken selskapsform du skal starte opp under, før du starter opp et firma. Det er noen selskapsformer som krever en egenkapital, som for eksempel et AS. Har du ingen egenkapital, kan du for eksempel starte opp et såkalt NUF og eventuelt omregistrere deg til et AS når du har finansieringen på plass.

Eller skal du starte som et enkeltmannsforetak? Få styr på de forskjellige selskapsformene før du registrer deg. Dessuten er det viktig å registrere selskapet så tidlig som mulig i prosessen, da alle eventuelle utgifter forbundet med etableringen av selskapet vil medføre mindre skatt. Det viktigste av alt er nok å starte med et budsjett – da kan du ikke få de helt store overraskelsene, for uten budsjett og oversikt over økonomien, er det fort gjort å ende opp der man ikke ønsker.

Kanskje har du planer om å ansette noen allerede fra begynnelsen, eller er dere flere som starter opp sammen. Uansett, det er mange spørsmål som kommer til å dukke opp, både under selve oppstarten og underveis. 

Tre viktige råd før du starter eget firma

Har du finansene på plass?

Når du starter opp et firma, er det svært viktig at man har styr på det økonomiske aspektet. Det kan være en god ide å anskaffe seg en egen regnskapsfører dersom man ikke har kompetansen til det selv. Det kan både spare deg for tid og penger i det lange løp.

Hold dessuten bedriftens og den private økonomien adskilt, og i noen selskapsformer er dette faktisk et krav. Her kommer også en eventuell regnskapsfører inn i bildet, han/hun har plikt til å kjenne til lover og regler forbundet med dette, og kan hjelpe deg med å få alt det som har med regnskap å gjøre til å fungere som det skal. Det er imidlertid ditt eget ansvar å ha finansene på plass. Du har kanskje behov for å ut og låne penger for å kunne finansiere en oppstart av ditt nye firma? Det er ofte en jungel i muligheter og det kan derfor være vanskelig å vite hva man skal velge. Hos Matchmaker finner du en oversikt, og så kan du lett sammenligne de forskjellige tilbudene og søke hos banken med det laveste rentetilbudet. 

Det er som sagt mange ting man skal ta hensyn og tenke over innen man starter opp et firma – være seg enkeltmannsforetak, eller AS/NUF. Bruk tid på å forberede deg godt innen du kaster deg ut i ditt nye eventyr. Det er mye informasjon å hente på nettet, og det er helt sikkert vel investert tid å lese om og sette seg grundig inn i alt før man kaster seg ut i det nye og ukjente.

Har du bruk for et oppstartlån og hvilken lånetype du skal velge? Du har sannsynligvis mage spørsmål forbundet med dette. Du vet kanskje ikke om du kan få et oppstartlån i det hele tatt? Hva kan du f.eks. bruke et eventuelt oppstartlån til? Her har Innovasjon Norge samlet en hel del spørsmål og svar som kan være til god hjelp.
Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Tre viktige råd før du starter eget firma