Rekordlav boligrente – Dette bør du gjøre nå

boliglaan

Boliglånsrenten i Norge har alltid vært lav, men nå er den lavere enn noen gang. Det er et stort antall nordmenn som eier sin egen bolig, og som dermed også har boliglån. Når renten synker, slik den har gjort nå, blir det også mer å rutte med for de fleste. Hvordan kan du utnytte denne økonomiske fordelen på riktig måte? Det skal vi se litt på i denne artikkelen.

Skatten – Sørg for å unngå baksmell

En lavere boliglånsrente betyr at du i løpet av året får mindre gjeldsrenter å trekke fra på skatten. Da er det lurt å tilpasse skattekortet ditt etter dette, slik at du unngår baksmell. Dette gjør du digitalt på skatteetaten.no. Det tar gjerne noen få dager før den nye informasjonen er registrert, og du vil få e-post når det nye skattekortet er klart. Dette vil også bli sendt til arbeidsgiveren din.

Gjør dette umiddelbart. Det tar kun noen få minutter, og sikrer at du unngår skattesmell på flere tusen kroner.

Bygg bufferkonto

Mer penger i lommeboka kan helt klart føre til et høyere forbruk, og det vil i sin tur ikke gi deg noe som er av verdi for pengene. Her er det to ting som er lurt. Det ene er at du sørger for at du ikke betaler mer enn det du må for det du ønsker å kjøpe. Bruk sider og apper, som prisjakt.no, og finn den laveste prisen på det du ønsker å kjøpe.

Det andre er at du bør bygge opp en egen bufferkonto. En slik konto vil gi deg noe å gå på om den økonomiske situasjonen skulle endre seg. Hvor mye du bør ha på kontoen avhenger om du eier, leier, og hvor gammel boligen din er samt hvor gamle hvitevarer er, altså hvor sannsynlig det er at du snart må kjøpe nytt. Antall medlemmer i husholdningen og hvor store de faste utgiftene er vil også spille inn. Uansett, vil det alltid lønne seg å ha penger i bakhånd om noe skulle skje.

Betal ned ekstra på boliglånet

Dersom du vet at det vil bli vanskelig for deg å betale avdrag på boliglånet om renten skulle gå opp, bør du vurdere å betale inn ekstra på boliglånet ditt. Du kan gjøre dette ved å sette opp et fast trekk eller betale inn et ekstra beløp hver gang du har penger til overs. 

Det er kostnadsfritt å betale ekstra ned på lånet. I tillegg vil du redusere nedbetalingstiden din med flere år, noe som igjen vil spare deg for mange tusen kroner i renter og gebyrer. Det er med andre ord mange fordeler med å sørge for å redusere boliglånet sitt med så mye som mulig hver gang du har mulighet.

Betal ned eksisterende gjeld

Om du har båtlån eller forbrukslån, kan du også bruke de ekstra pengene du nå har til rådighet til å betale ned på dette. Du sparer mye penger når det kommer til renter og gebyrer på å kvitte deg med dyrere lån så fort som mulig. I tillegg vil det å ha færre lån å betale på gjøre det lettere for deg å takle uforutsette hendelser i fremtiden. 

Spar i aksjefond

Dersom du har kontroll på boliglånet, kan det være lurt å tenke litt på fremtiden. Sett opp en spareavtale i form av aksjefond. Klarer du å spare 2 400 kr hver måned i 25 år, vil du ha over 1,5 millioner som kan benyttes når du blir pensjonist. Dette gjelder selvfølgelig om avkastningen holder seg slik den er nå. Når du har sparing over en lang tidshorisont, vil det uansett bli penger av det.

Om 25 år vil du kunne sitte igjen med en nedbetalt bolig, penger i aksjefond og gode utsikter til å leve et godt liv som pensjonist.

Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Rekordlav boligrente – Dette bør du gjøre nå