Hvordan undersøke aksjer – for nybegynnere

Aksjer er noe alle har hørt om, men som også veldig få virkelig kjenner til hvordan fungerer og hvordan man kan tjene penger på det. Det er alltid risikabelt når det kommer til penger, og det investere i noe man kanskje ikke helt føler seg sikker på. Det er klart, du kan også låne penger for investering, noe du dog kun bør gjøre om du føler deg relativt sikker på at du kommer til å ha suksess.

Men det er jo noe av problemet, at man aldri er helt sikker på hvilke aksjer som vil lykkes, så spørsmålet er hva man bør investere i. Da lønner det seg å undersøke, å vite hvilke aksjer har størst sjanse til å lykkes.

Hva du bør vite

Det er en rekke faktorer osm avgjør hvilke aksjer du bør investere i. Blant annet:

  • Bestem deg for hva slags investor du er.
    Dette henger i stor grad sammen med hvor mye du vil investere i, eller rett og slett hvor mye penger du har. Du bør også ha det klart for deg hva slags resultater du er ute etter. Er det sånn at du er ute etter å tjene en formue, så må du naturlig nok regne med en større risiko også. 
  • Bli kjent med terminologien.
    I alt man driver med her i livet så er det greit å vite hva folk snakker om, for eksempel er det greit å vite hva forskjellene på et AS og ASA er. Men også når det gjelder terminologi spesifikt mot aksjer, som for eksempel fundamental analyse og teknisk analyse. Fundamental analyse handler om å undersøke de økonomiske detaljene i selskapet, og finne ut av om verdien på aksjene er realistiske. 
  • Invester i det du forstår.
    Om du har spesiell teknisk interesse, eller kanskje intereesse rundt grønn energi og det er et selskap du har mulighet til å kjøpe aksjer i som driver med det er det best at du gjør det. Om du for eksempel ikke helt forstår hva SpaceX driver med, og den store usikkerheten knyttet til det, så bør du bare unngå det helt. Vit hvordan et selskap tjener sine penger før du investerer i det, det er et naturlig tips å ta med seg videre.

Ta deg tiden du trenger

Uansett hva du gjør er det alltid greit å puste med magen, og være sikker på at du velger noe som du føler deg komfortabel med. Jo flere undersøkelser og jo nøyere du er, desto større sjanse har du for å lykkes. Det er mye å tenke på og vurdere, og det kan være greit å starte i det små for å få «feelingen» av aksjer og hvordan markedet opererer.

Desto mer erfaring du får, så inntar du mer kunnskap også. Da kan du kanskje begynne å bevege deg på litt mer risikable, eller usikre, selskap, som har en gedigen oppside. Det er dog viktig at man ikke investerer mer enn det man har råd til. Føler du deg sikker på suksess i et selskap, men ikke har nok kapital, så kan det være greit med et raskt lån som gir deg mulighetene til å kjøpe aksjene du behøver. 

Der finnes mer å tanke på, og som sagt, desto mer du leser om dette, desto større sjanse har du til å lykkes!

author
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.