Hvordan snakke med barn om økonomi

snakke med barn om økonomi

Det å snakke med sine barn om alvorlige og viktige tema i livet er veldig viktig, og dermed enda viktigere å gjøre på en god og trygg måte. Det er avgjørende å få frem budskapet uten å gjøre dem redde for fremtiden. De skal få kjenne på et visst ansvar, samtidig som de naturligvis skal få lov til å være barn. Matchbanker kan hjelpe deg med privatøkonomien, om ting ikke går helt rundt som det skal.

Men det er jo spørsmål som alle foreldre stiller seg, hvordan snakke med barn om økonomi? Når skal man snakke med barn om økonomi. Er de for unge når de er 6 år? Er det for sent når de blir 15? Det er kanskje ikke noe entydig svar på det, og det er nok også relativt individuelt basert, avhengig på barnet, men også på de voksne. For det handler jo ikke om å kun prate om det, man må jo nødvendigvis vite hva man skal si, vite hva de riktige ordene er. Så er det også noen som unngår å snakke om det i det hele tatt, og lar på en måte barnet finne ut av det selv når de blir gamle nok. Det er nok heller risikofylt, og noe man sannsynligvis bør forsøke å unngå.

Noen gode tips

Det er mye man kan gjøre, og noe av det er også avhengig på ens egen situasjon for å kunne gjøre det så livnære som mulig når man kommer med eksempel. Men noen tips er:

  1. Ikke gi etter: Det vil si, om du har bestemt at barnet ikke får noe de har lyst på, så er det viktig at du holder fast på det. Gir du etter for impulsene kan det bli lettere for dem å gjøre det når de bli eldre, og bruke penger på ting de bør unngå.
  2. Fortell om pris: Det å opprettholde en husstand koster penger. Mat, klær, strøm, regninger, forsikringer og alt det som barn ikke tenker på, bør de vite om. De bør vite om at slike ting ikke er gratis, og det å snakke om det med barn kan gi dem en ansvarsfølelse, spesielt om du inkluderer dem i husholdningsøkonomien.
  3. Gi dem valg: Økonomi handler om å ta valg, om å kjøpe det man trenger mest. Gir du ditt barn en viss sum med penger så gir du dem et valg. Hva vil de kjøpe for pengene du har gitt. Pengene rekker bare til en ting, så de må velge det de vil ha, eller det de trenger. 
  4. Lommepenger og oppgaver: Vi alle har fått lommepenger da vi var barn. Noen har kanskje utført visse oppgaver hjemme, mens andre har fått en fast sum. En kombinasjon av disse to tingene kan være veldig utviklende for barnet. Det lærer dem at arbeid og penger hører sammen, i tillegg til at de må budsjettere sine egne penger om de vil kjøpe noe de virkelig har lyst på.

Vær ansvarsfull selv

Om du selv er ansvarsfull og ikke sløser med pengene er det ofte sånn at barnet tar etter deg. Du viser at penger må tas på alvor og ikke sløses med. Er du et godt eksempel for dine små, så kopierer de fort din oppførsel, og det er noe de tar med seg når de blir eldre og voksne.

Men å snakke med dem om det, det bør du virkelig gjøre!

Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Hvordan snakke med barn om økonomi