Hvordan sikre seg økonomisk trygghet i året som kommer?

personal finances

Vi vet alle at en god og oversiktlig økonomi er et optimalt mål for de fleste, men allikevel er det mange som vegrer seg for å titte innom bankkontoen fra tid til annen. Faste utgifter og lån hører til livets økonomiske historie, og hører til noe av det mest naturlige i våre liv. Men av en eller annen årsak kan det å skape en trygg og stabil økonomi som sikrer framtiden, allikevel føles som en litt skremmende og overskuelig oppgave. Derfor vil vi hjelpe deg med å få styr på økonomien, slik at du kan starte det nye året med blanke ark og et nyttårsforsett: skape økonomisk trygghet! Bestem deg for hvor du ønsker å være et år fra nå på det økonomiske plan og ta ansvar for din egen økonomi allerede i dag. Les mer nedenfor, for å finne den beste løsningen for en trygg og sikker økonomi.  

Tydelige mål er en forutsetning 

En av de viktigste tingene når du skal sikre deg økonomisk trygghet, er å lage deg tydelige mål. Hva er viktig for deg? Hva ønsker du å oppnå og hvor kan du spare? Er målene dine realistiske? Still deg selv alle de spørsmålene for å sitte igjen med en så realistisk slagplan som mulig. Sett opp en liste over sparingen din og hva du ønsker å oppnå med den. Hvor mange penger du ønsker å ha spart opp for å føle deg økonomisk sikker, uten at det går på bekostning av de hverdagslige gledene i livet. Et kortsiktig mål lan for eksempel være å nedbetale alle eksisterende utgifter og sette av et budsjett til mat. Et langsiktig mål kan være å spare 10 % av månedslønnen hver måned. Planlegg sparingen din, slik at det lar seg gjennomføre, og lag et månedlig budsjett for å få oversikt over utgifter og inntekter. Det finnes også andre smarte og effektive måter å spare penger på, og en god idé er også å få familien med på sparingen og bidra til økt bevissthet omkring økonomi. Se hvordan du kan snakke med barn om økonomi her. Nedenfor ser du også andre effektive måter å spare penger på: 

Ta smarte lån 

Lån finnes i mange ulike former med ulike formål og hører livet til. Det være seg til bolig, oppussing, bil eller andre forutsette eller uforutsette utgifter. Langt de færreste av oss vil kunne leve et liv uten å ta opp et lån, og vi er faktisk heldige som får ta opp lån – fordi det hjelper oss ikke bare med å kunne kartlegge og holde styr på økonomien, men vi får også mulighet til å konsolidere gjeld og gjøre kjøp som vi kanskje ellers ikke ville ha fått gjort. Det som derimot er viktig, er at denne økonomiske ressursen brukes ansvarlig – og ikke minst at vi undersøker grundig, slik at vi får de beste lånene for oss. Hos Matchbanker.no hjelper vi deg med å foreta smarte og økonomiske lånevalg når du skal låne penger, ved å la deg sammenligne alle de ulike lånene som finnes på markedet. Finn et trygt og økonomisk lån hos Matchbanker.no i dag, og sørg for å gjøre et godt og sikkert valg for din fremtidige økonomi.  

Budsjett 

Et budsjett er en utgiftsplan som baseres på inntekter og utgifter som man har. Et budsjett gir en oversikt over de faste utgiftene, samt hvor mange penger som kommer inn på konto og hvor mange penger man beregner vil brukes til utgifter hver måned, eller i en årsperiode. Et budsjett vil hjelpe deg å ha kontroll over pengene dine, og vil være et viktig verktøy for å hjelpe deg med å spare litt hver måned. I tabellen nedenfor kan du se et eksempel hvordan et månedsbudsjett kan settes opp: 

Månedlig bruttolønn37.000
Faste avgifter5000
Boliglån10.000
Mat/ drikke4500
Andre aktiviteter/handling2500
Forbrukslån3500
Penger til gode/ oppsparing11.500
Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Hvordan sikre seg økonomisk trygghet i året som kommer?