Hvilke spørsmål bør du stille til en eiendomsmegler? Alt du trenger å vite!

De fleste av oss vil på et tidspunkt i livet stå i en situasjon hvor man skal kjøpe eller selge eiendom. I den forbindelsen vil det være relevant å vurdere riktig boliglån og ta opp et passende lån, eller til å forholde seg til nedbetaling av et lån etter at eiendommen er solgt. Å kjøpe eller selge bolig kan være skremmende. Faktisk kan det være en fulltidsjobb. For mange mennesker er det fornuftig å ansette en ekspert for å håndtere de tidkrevende oppgavene og de mange detaljene som det kan være omkring denne prosessen. 

Eiendomsmeglere kan ta arbeidet fra hendene dine og også hjelpe deg med å få en bedre avtale. Likevel er det noen ting man skal huske på når man er i et samarbeid med en eiendomsmegler. Eiendomsmegleren vil spille en sentral rolle når det kommer til kjøp og salg av bolig, og vil hjelpe deg gjennom forhandlingsfasen. Vi gir deg svar på hvilke spørsmål som er lure å stille en eiendomsmegler. 

Har du kjennskap til en god takstmann eller långiver? 

Når du kjøper ditt første hjem, stoler du på en rekke fagfolk gjennom hele prosessen. Fra å få et boliglån, til en boliginspeksjon, til en vurdering, trenger du pålitelige fagfolk. Eiendomsmegleren din er derfor en stor ressurs for å finne fagfolk av høy kvalitet som vil hjelpe deg gjennom hele prosessen ved både kjøp og salg av bolig. På den måten går hvert trinn i boligkjøpsprosessen problemfritt. I tillegg vil det i denne prosessen også lønne seg å anvende en lånekalkulator for å få oversikt over lånemulighetene.

Hvilke utgifter bør jeg forvente etter å ha kjøpt bolig?

Det er dyrt å kjøpe bolig, det vet vi. Etter å ha spart opp til en forskuddsbetaling, tror du kanskje at du er ferdig med boligkjøpskostnader. Dessverre er det ikke tilfelle. Sammen med forskuddsbetalingen din må du betale sluttkostnader, flytteutgifter og til og med kjøpe nye apparater eller møbler. I tillegg til boliglånet ditt og eventuelle andre former for innehavende lån som du har stående, må du betale eiendomsskatt, eventuell oppussing, huseierforsikring, muligens boliglånsforsikring og listen fortsetter. Selv om dette kan høres skummelt ut, er det mye enklere å administrere når du har tid til å spare opp til det. Andre ting som bør diskuteres med eiendomsmegleren innebærer blant annet:

  • Eventuelle etterkjøpskostnader slik at du vet hva du kan forvente av utgifter
  • Omtrentlig hvor mye koster vedlikehold av eiendommen 
  • Eiendommens salgshistorikk 
Kjøp og salg av eiendom_matchbanker

Hvordan vil prosessen foregå fra A–Å?

Både ved kjøp og salg av bolig er eiendomsmegleren sentral i hele prosessen, og derfor er det avgjørende å gjøre et veloverveid valg før man velger eiendomsmegler. Når man er ny i prosessen med kjøp og salg av eiendom er det hensiktsmessig å snakke om alle de tingene som man ikke vet kan oppstå. Det er derfor relevant å inngå i dialog med eiendomsmegleren om hva hele prosessen rent faktisk vil innebære. Følgende tema kan være aktuelle:

  • Hva er de sanne eierkostnadene
  • Hva skal jeg tenke på som selger/ kjøper
  • Hvilke rettigheter og ansvarsområder har jeg
En eiendomsmegler kan påta seg hele jobben omkring prosessen med kjøp og salg av bolig, men du kan også gjøre deler av jobben selv. Ønsker du en stor markedspakke får du det hele inkludert, men bestemmer du deg for å gjøre deler av jobben/forarbeidet og forundersøkelsene selv er det penger å spare.
Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Hvilke spørsmål bør du stille til en eiendomsmegler? Alt du trenger å vite!