Har hjemmet ditt bruk for en oppgradering?

Har hjemmet ditt bruk for en oppgradering?

Har hjemmet ditt en utdatert energikilde og har bruk for et løft? Og ønsker du at dette løftet skal være grønt? Å endre husets kilde til energi kan være både tidkrevende og dyrt – men selv om det å skifte ut for eksempel den fossile energikilden med en miljøvennlig varmepumpe er en dyr utgift, vil du spare utrolig mye på det i det lange løp.

Du kan faktisk spare opptil 75 % av dine varmeutgifter velger du å gjøre dette skiftet.

Noen fordeler med å velge en grønn energikilde som varmepumpe i hjemmet er:

  • Lavere energiutgifter
  • Den er miljøvennlig
  • Den gjør det enkelt og effektivt å varme opp hjemmet
  • God komfort og godt inneklima
  • Den kan også brukes til effektiv kjøling

Det er altså en investering du fint kan argumentere for at er verdt å gjøre, til tross for at det vil koste dyrt med det samme det blir gjort. Du kan faktisk gjennom Enovatilskuddet, som er en statlig støtteordning for private hjem, søke om å få kompensasjon for å gjøre et grønt energiskifte i hjemmet. Dette krever at du engasjerer en energirådgiver, som kan rådføre deg om hvordan gjøre de beste energivalgene i hjemmet ditt. 

En annen ting er hvis du har et energisystem som ikke fungerer som det skal. Så handler det ikke så mye om hva som er lønnsomt, men om hva som er livsnødvendig. Har du en økonomi som per dags dato ikke tillater et slikt skifte eller forbedring, så finnes det flere muligheter som kan gjøre det mulig. 

Har hjemmet ditt bruk for en oppgradering?

Hvordan virkeliggjøre et grønt energiskifte i hjemmet ditt 

Da denne formen for oppgraderinger i hjemmet ofte er forbudet med et akutt behov, vil det å spare opp penger til en slik utgift mest sannsynlig ikke være mulig. Noen velger å låne penger fra venner eller familie, men dette kan for mange oppleves som ubehagelig eller grenseoverskridende. En annen mulighet vil være å søke om et lån. Flere långivere tilbyt lån med ekstra gunstige lånevilkår hvis du ønsker å investere i en energieffektiv bolig. Forsøk å skaff deg en oversikt over hvilke långivere som gir de beste vilkårene som passer dine grønne ambisjoner.

Å låne penger fra en ekstern aktør føles ofte bedre fordi man slipper å bekymre seg for personlige relasjoner og forventninger som kommer med lånte penger. Når du har funnet det lånet som virker mest passende for deg og dine behov, som i dette tilfellet er å oppgradere energikilden i hjemmet ditt til å bli mer miljøvennlig, så er det bare å søke om å få lånet innvilget. I lengden vil et slik skifte være rimerligere for deg, da en bolig som er energieffektivisert fremadrettet vil gi deg lavere strømutgifter. Dette vil i lengden gagne deg økonomisk.

En bolig som får energien sin fra en grønnere energikilde vil også være lettere å selge, skulle du i fremtiden ønske det. Over tid vil den eventuelle lånekostnaden utjevnes med det faktum at du har skiftet ut husets energikilde fra å være fossil, og derfor dyrere og mer miljøskadelig, til for eksempel en varmepumpe, som sørger for et lavere energiforbruk og derfor lavere strømregninger. 

Når lånet er godkjent

Når du har fått lånet innvilget, så vil det ikke ta alt for lang tid innen pengene er på konto og du kan begynne din oppussingsprosess. Ved å gjøre deg kjent med alle de mulighetene som finnes, sparer du både tid og penger og får jobben gjort raskere. Det er få som angrer på at de fikk oppgradert hjemmet sitt, da omgivelsene våre påvirker hvordan vi har det mer enn hva man nødvendigvis går og tenker over. Det er absolutt ingenting som taler i mot å ha en grønnere energikilde i boligen sin, spesielt økonomisk.

Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Har hjemmet ditt bruk for en oppgradering?