Gode tips til en god studentøkonomi

For de aller fleste er studenttiden en tid for mye læring, nye bekjentskaper og elendig økonomi. Stipend og lån strekker ikke så altfor langt, og etter husleie og andre faste utgifter, som avdragene på kredittkortet ditt, kan det bli mange uker på nudler og annen billig mat. Det finnes imidlertid noen smarte ting du kan gjøre for å få pengene dine til å strekke litt lenger.

To ganger i året kommer det inn en større sum penger på kontoen, og disse kan det være fristende å bruke opp på nye klær og andre hyggelige innkjøp. Det er ikke spesielt lurt, for da blir det lite penger igjen resten av studieåret. Dersom dette skulle skje, finnes det mulighet for å ta opp lån på så lite som 5 000 kr.

Sett pengene inn på en sparekonto

Så snart du har fått stipendet inn på kontoen din, bør du flytte de pengene du ikke må bruke med en gang over på en sparekonto. Da kan du hente penger derfra litt etter litt hver gang du trenger ekstra penger. Det kan også være lurt å åpne en BSU-konto, og sette av noen penger der. Da har du begynt sparingen som kan hjelpe deg med å realisere boligdrømmen når du er ferdig som student.

Å flytte stipendet over til en sparekonto hjelper deg rett og slett med å beholde kontrollen over pengene, og ikke falle for fristelsen til å bruke alt opp med en gang.

Vær bevisst på pengebruk – Lag et budsjett

Du vet hva du får inn av stipend og lån hver måned. Deretter må du få oversikt over hva du trenger til husleie, transport, strøm, bøker, telefon og mat. Det finnes mange apper som kan hjelpe deg med å sette opp et budsjett og følge det. Det går også an å bruke et Excel-ark eller penn og papir om du foretrekker den gode, gamle metoden. Gjør det som er enkelt for deg, og som bidrar til at du beholder oversikt og kontroll. I denne artikkelen fra Lindorff får du flere gode tips.

Da sørger du for at du slipper å ikke ha penger til faste utgifter eller må spise nudler i ukesvis fordi du ikke har penger til mat.

Legg matplaner

Det er smart å legge matplaner, sjekke ut oppskrifter på rimelige retter, ta med matpakke og egen termoskopp med kaffe eller te. Vann fra springen er billigere enn vann kjøpt i butikk. Alle disse små tingene vil til sammen sørge for at du faktisk får pengene til å strekke til, og kanskje har penger til overs til ekstra hygge en gang iblant. Her kan du lese om hvordan studenten Karen sparer penger på mat.

Ekstrajobb

Du har kanskje allerede hatt sommerjobb og lagt til side penger til studietiden. Det kan også være lurt å skaffe seg en ekstrajobb, dersom du har mulighet til det. Da vil du få litt mer å rutte med hver måned, og dette gir deg flere muligheter til å spare, kanskje reise på ferie eller gjøre noe annet du synes er gøy og gir deg en god studietid.

Så lenge du tjener under en 55 000 kroner hvert år har du krav på frikort, og det betyr at du slipper å betale skatt av pengene du tjener.

Bruk studentbeviset ditt og kjøp brukt

Studentbeviset ditt er gull verdt. Med dette kortet får du en lang rekke rabatter som, for eksempel, på treningssentre og i kollektivtransporten. 

Pensumbøker kan være veldig dyre, og derfor er det lurt å sjekke om du kan kjøpe noen eller alle disse brukt. Har du ikke mulighet til det, er det lurt å ta et søkt på nettet slik at du handler i den bokhandelen som har de laveste prisene. Ikke glem å selge de bøkene du ikke vil beholde når semesteret er ferdig. Det er alltid studenter som kommer etter deg, og som ønsker å kjøpe bøkene dine. Ikke glem at du kan kjøpe og selge klær både på nett og via apper laget for formålet. Å handle brukt, enten vi snakker bøker, møbler eller klær, er godt både for lommeboken og miljøet.

Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Gode tips til en god studentøkonomi