Gode råd om økonomi når du har fått ny jobb

De fleste skifter jobb opp til flere ganger i løpet av et langt arbeidsliv. Det blir færre og færre av oss som har den samme arbeidsplassen hele livet, og mange føler behov for å søke nye utfordringer med jevne mellomrom. Det er selvsagt ikke alltid man kan bestemme selv om man vil ha en ny jobb eller ikke, noe som kan være veldig utfordrende på mange måter. 

Uansett hva årsaken er til at du har fått ny jobb, så er det noen økonomiske aspekter man bør forholde seg til vedrørende jobbskiftet. Under her kan du få noen gode råd om hva du bør forholde deg til rent økonomisk ved et jobbskifte. 

Mer penger – hva skal jeg gjøre med dem? 

Får du høyere lønn kan pengene fort sitte litt ekstra løst i lomma. Kanskje har man noen drømmer man gjerne vil realisere i stedet for å se at pengene bare forsvinner på alle mulige hverdagslige ting. Det kan også hende en har gjeld man nå kan få tilbakebetalt litt raskere enn en først hadde regnet med. Hvis opparbeidet gjeld er på flere forskjellige steder, så kan det hende det lønner seg å søke om en refinansiering, slik at alle dyre smålån samles til ett større samlet lån. Matchbanker er en sammenligningstjeneste på nett hvor vi blant annet kan sammenligne flere forskjellige typer lån og se hvilke tilbud som passer best. I tillegg til å sammenligne lån, så kan man også sammenligne forskjellige tilbud på refinansiering, slik at muligheten til å slippe dyre gebyrer på mange forskjellige smålån kan bli en realitet.  Det er alltid smart å bli gjeldfri så fort som mulig, og slik kan man spare en god del penger på lang sikt. Selv om det ofte ikke er så dumt å ha litt gjeld, så er det tross alt en fantastisk følelse å vite at man ikke skylder penger til noen som helst. 

Hva med skatt i forhold til mer eller mindre i lønn? 

Husk å korrigere skattemeldingen din mtp. personfradrag osv., slik at du ikke betaler for lite eller for mye i skatt. Du kan gjøre dette via nettet på Skatteetaten sin side, og dessuten se nærmere på om det er andre ting som er verdt å huske på, som for eksempel reisefradraget man ofte kan ha krav på (se neste punkt).

Husk reisefradraget

Dette er viktig å huske på, siden det kan dreie som om mange penger til slutt. Sjekk også om du har krav på pendlerfradrag hvis du overnatter borte på grunn av jobb. Det finnes flere gode reisefradragskalkulatorer hos Skatteetaten, og vi anbefaler varmt at en eller flere av disse benyttes for å se om man har krav på mer eller mindre i forbindelse med den nye jobben man har fått.  

Sjekk pensjon og forsikring 

Husk å sjekke de nye pensjonsavtalene som gjerne følger med en ny jobb, og se om prosentsatsens er satt høyt nok til at du kan leve av pensjonen når den dagen kommer. 

Hva med dine forsikringer mot død eller tap av arbeidsevne – er de høye nok? Spesielt er forsikring mot tap av inntektsevne viktig og ofte oversett. Hvis du ikke har kontroll over slike ting, så kan det koste deg mange tapte millioner i løpet av et helt arbeidsliv. 

Snakk med en pensjonsrådgiver i f.eks. banken din. Der kan du høre litt nærmere rundt hva som kan lønne seg best for deg. Få satt opp en god pensjonsordning med tilhørende livsforsikring og forsikring mot tap av inntektsevne.

Det kan dessuten være en god idé å lage et budsjett i samme slengen. På den måten beholder man alltid oversikten og ser hva man har å rutte med. 

Ny fagforening? 

Hvis den nye jobben din er i en annen bransje, kan det være aktuelt for deg å bytte fagforening. En fagforening kan være en god støtte hvis noe går galt i den nye jobben din, men det krever at du er medlem. De er også med på å kjempe for dine rettigheter som arbeidstaker, som for eksempel gode arbeidsforhold og godt miljø, i tillegg til å forhandle lønn. Hvis du ikke er medlem av en fagforening allerede, så er det altså flere gode grunner til å bli medlem, noe du kan lese mer om hos blant annet Fellesforbundet.

Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Gode råd om økonomi når du har fått ny jobb