Elbil, diesel- eller bensinbil?

Elbil, diesel- eller bensinbil_matchbanker

I dag har vi mange alternativ når det kommer til bil, og aldri før har det vært vanskeligere å vite hvilken biltype man burde velge. Det er derfor fort gjort å bli forvirret, og dermed en del spørsmål du burde stille deg selv før du avgjør hva du skal gå for.

For når det kommer til bil er det flere ting som er avgjørende:

  1. Hvor mye skal du bruke den?
  2. Hvor langt skal du kjøre?
  3. Hvor viktig er komfort for deg?
  4. Hvor mye penger ønsker du å bruke?

Vi tar et dypdykk i jungelen av biler.

Kartlegg bruket

Hva du skal bruke bilen til vil definitivt være med på å avgjøre hvilken type bil du burde velge. Skal du nesten utelukkende drive med bykjøring vil en elbil være det beste alternativet. Du slipper å betale bom, du kan bruke kollektivfeltet og dermed unngå kø, i tillegg til at du parkerer rimeligere.

Skal du derimot kjøre langt, vil det naturlige valget heller falle på en diesel- eller bensinbil. Selv om mange nymoderne elbiler har lang rekkevidde, er det mindre tidkrevende å bruke et par minutter på å fylle diesel- eller bensin, kontra det å skulle lade. 

Om du er avhengig av å trekke noe, som for eksempel en tilhenger eller en campingvogn, er en diesel-bil riktig for deg. Her har du flere valgmuligheter når det kommer til firehjulstrekk og automatgir, noe som er et viktig element når du skal frakte tungt. 

Ved utgangen av 2021 var 16 prosent av alle personbiler i Norge elbiler.

Det økonomiske aspektet

For de fleste vil økonomien ofte avgjøre hva slags bil de går for. Det er ingen hemmelighet at det å eie en bil er et pengesluk du nesten garantert vil tape penger på, og de aller fleste er avhengige av å ta opp et billån for å finansiere bilkjøpet. Det er heller ikke bare lånet som vil koste penger når du eier en bil, du vil også ha utgifter til reparasjoner, drivstoff, forsikringer etc. 

Når det gjelder forsikringer så er det store prisforskjeller ut ifra hvilken type bil du eier, og hva slags type forsikring du velger å ha. Her kan det være lurt å kartlegge litt før du bestemmer deg for hvilken bil du skal kjøpe. Når du har kartlagt dette kan det være lurt å sette opp et budsjett som viser hvor mye privatøkonomien din tillater deg å bruke på bil i løpet av en måned.

LånForsikringDrivstoffReparasjonerAnnet
2 0001 0001 500500500
Eier du en elbil_matchbanker

Eier du en elbil vil du slippe unna en del kostnader som du vil få med en fossilbil, men om budsjettet tilsier at du har nok penger til rådighet kan du med god samvittighet kjøpe deg en diesel- eller bensinbil.

Fordeler og ulemper 

Med en bensinbil får du en pålitelig bil, som er velprøvd og velkjent. Den passer bra for småkjøring, da den blir fort varm i forhold til en dieselbil. Med det økonomiske aspektet i bakhodet vil en bensinbil være dyr, da du betaler høye avgifter, bompenger og ikke minst dyrt drivstoff. 

Mye av det samme kan sies om en dieselbil. Det positive med en dieselbil er at den er bra på langkjøring, og den har et lavt forbruk i forhold slik at utgiftene til drivstoff blir lavere.En elbil gir som nevnt langt flere økonomiske fordeler enn en fossilbil, men har til gjengjeld en usikkerhet rundt fremtidig verditap. I tillegg er lade-infrastrukturen fortsatt dårlig mange steder, og har du da en modell med kort rekkevidde, kan dette bli en utfordring. Likevel utarbeides det stadig bedre batterikapasitet, og innen kort tid vil både batteriene og lade-infrastrukturen være betraktelig bedre.

Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Elbil, diesel- eller bensinbil?