Derfor bør du lære barna dine om penger

Ting som virker som en selvfølge for deg, er ikke nødvendigvis noen selvfølge for barna dine. Dette gjelder også penger. Det er viktig at barn har forståelse for økonomi, og nedenfor kan du lese om flere gode grunner til at du skal lære barna dine om økonomi.

Barn lever et digitalt liv. Det gjelder alt fra lekser, nettspill og sosiale medier. Det digitale endrer også pengeforståelsen og vanene våre. Flere studier viser at digitalisering skyver pengevanene våre i en retning hvor vi bruker mer penger. Hvis barna dine ikke lærer om økonomi og gode vaner, kan barnet derfor lettere miste oversikten over utgiftene og havne i et overforbruk.

En digitalisert hverdag

Penger er vanskelig å forholde seg til. Tidligere var penger noe vi ordnet i banken eller på postkontoret. De fleste er sjelden i banken i det hele tatt, og i dag behøver vi ikke en gang å møte en bankrådgiver når vi skal søke om lån. Det hele kan ordnes på nettet hvor vi enkelt kan sammenligne forskjellige lån, som for eksempel hos sammenligningstjenesten Matchbanker. Når vi betaler for en vare i dag, er det sjeldent vi finner fram store eller små sedler fra lommeboka. I stedet sveiper vi kortet gjennom magnetfeltet på kortleseren, eller vi vifter med mobilen foran de trådløse terminalene, og så forsvinner de digitale pengene fra den digitale kontoen. Derfor kan penger spesielt for barn være usynlige og vanskelig å forholde seg til.

Råd til å leve det livet du ønsker 

Gode pengevaner handler ikke om å bli rik – det handler om å ha penger til det livet du vil leve. Forskning viser at hvis du ikke har kontroll på økonomien, blir du lett stresset og ulykkelig, og det kan til og med gjøre fysisk vondt. Dette kan du blant annet lese om i en artikkel på Forskning.no. 

Med kontroll på økonomien har du penger til hverdagen og litt ekstra du kan legge til side, slik at det er ekstra penger på kontoen når kjøleskapet går i stykker eller hvis du mister jobben i en kortere periode. Den slags ting er viktig for barn og tenåringer å lære.

Hvis du gjerne vil ha litt inspirasjon til hvordan man kan spare penger, kan du lese denne artikkelen om 5 enkle sparetips i hverdagen

Gode pengevaner etableres tidlig 

Både gode og dårlige pengevaner dannes i en tidlig alder, og det er derfor en god ting å lære barna om penger tidlig. Barn får sin første forståelse av verdi fra de er tre år, og den forståelsen gjør det mulig for deg som forelder å hjelpe barnet ditt til gode pengevaner. Når barnet er syv år, blir den grunnleggende økonomiske forståelsen etablert, og fra rundt 11 år begynner det hele å falle på plass. 

Gode vaner med lommepenger er viktige 

Gode pengevaner handler også om å vokse opp og ha et sunt forhold til både å tjene penger, bruke penger, spare penger og gi til andre, enten det er gaver eller veldedighet. Lommepenger gir god innsikt i hvordan man forholder seg til penger, hvor man blant annet lærer om inntekt, sparing og forbruk.

Barn lærer av feilkjøp

Her må du huske på at øvelse gir mester, så de feilkjøpene barnet ditt uten tvil kommer til å gjøre, lærer barnet hvordan man best gjør tingene. Det kan for eksempel hende at barnet sparer opp til noe som det ikke får noe glede av allikevel.  Da kan du snakke med barnet ditt om verdien av kjøpet. Var det et kjøp som barnet virkelig ble glad for, eller står innkjøpet og samler støv borte i et hjørne? 

Feilene og de gode rådene dine gir barnet kunnskap og erfaringer som fører til gode pengevaner på sikt.

Ha tålmodighet 

Gode pengevaner handler også om å lære å kontrollere sine impulser. Barn styres mer av følelser og kan fort føle at de skal kjøpe nye ting. For å få litt kontroll på impulskjøp og dermed etablere gode vaner, kan det være en idé å foreslå at barnet gjerne kan kjøpe det han eller hun vil, men at det skal vente en dag eller en uke. Her kan du også lage et budsjett som viser hva som skal til for at barnet kan spare til det han eller hun ønsker seg, og hvor lang tid det tar.

Spar sammen med barna

Først og fremst bør barna dine lære om penger fordi det er morsomt å lære noe nytt med foreldrene sine. Du kan gjøre de gode pengevanene til et felles prosjekt, hvor dere for eksempel sparer til en ferie sammen. Det kan være mye moro og hygge i å ha felles prosjekter, og på VG sine hjemmesider kan du lese 8 tips for nettopp det å gjøre sparing med barn morsommere.

Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Derfor bør du lære barna dine om penger