5 tips for å spare penger på matbudsjettet

Du kan enkelt spare penger på matbudsjettet hvis du tenker deg om før du legger de dyreste matvarene ned i kurven. Legg en matplan, kjøp varer på tilbud og kjøp aldri inn på tom mage. Dette er sparetips vi hører ofte, og de fleste av oss kjenner de ut og inn. Derfor har vi funnet en rekke andre tips som kan hjelpe deg med å balansere matbudsjettet.

Hvis du vil spare penger, så er matbudsjettet ofte et godt sted å starte. Dog finnes det sikkert flere områder hvor du kan spare litt ekstra. Hos Matchbanker kan du lese deg opp på 4 effektive tiltak for bedre økonomi

Kjøp inn til flere dager

Når du kjøper stort inn til mange dager av gangen, tvinger du deg selv til å planlegge hva som skal stå på menyen.  Det fører gjerne til en mer fornuftig og mindre lystbetont tilnærming til middagen. Det er lettere for dedikerte kjøttelskere å få plass til en kjøttfri dag hvis de vet at det er kjøtt på bordet igjen dagen etter! Det er også lettere å planlegge «resirkulering» av rester og ingredienser, slik at du ikke kjøper helt nye grønnsaker og krydderier til en enkelt rett hver eneste dag.

Bruk nettet

Det er så lett å legge litt ekstra i handlekurven når du står i butikken på ettermiddagen og er litt sulten. I følge Vi.no er matvarehandelen på nett fordoblet i løpet av det siste året, men det er fortsatt mange som ikke benytter seg av den virtuelle innkjøpskurven. De fleste av oss har ikke noe problem med å kjøpe reiser, klær og husholdningsartikler på nettet, men når det gjelder melk, epler og brød har vi tydeligvis behov for å se på varene selv først. Forskning viser imidlertid at det faktisk er penger å spare ved å handle via nettet kontra innkjøp i tradisjonelle butikker, fordi risikoen for å bli fristet av luksusvarer og tilbud er minimert. Vi kjøper rett og slett inn litt mer fornuftig når vi gjør det foran skjermen.

Unngå de kjente varemerkene

Det er fristende å kjøpe den samme osten hver gang fordi den smaker godt, ketchupen du alltid har kjøpt, eller varene du har sett reklame for på TV. Men ofte er det de kjente varene som er dyrest. Ta en nærmere titt på hyllene og se på varene som ikke står i øyenhøyde. Her finner du ofte butikkenes egne merker – de såkalte kjedemerkene – som ofte er mye billigere enn de kjente merkene og minst like gode.

Ofte er det bare gamle vaner som gjør at vi går etter et bestemt merke, men det kan altså være mange penger å spare ved å gå etter et billigere merke. På den måten kan du kanskje legge litt penger til side til ferie og andre ting du heller har lyst å bruke pengene til, og dessuten slippe å låne penger til forlystelser og eventuelle uforutsette utgifter. 

Billige retter

Supper uten kjøtt, men med mye fylde og smak, er gode og mettende middager som ikke koster mye penger. Noen kjøttfrie dager i uka gjør underverker for budsjettet, og er dessuten miljøvennlig. I et intervju i avisa Dagen, peker professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås, Birger Svihus, på hvor viktig det er med flere kjøttfrie dager i et bærekraftshensyn. Så lenge man smaker til suppen med gode krydderier og gjør den tykk og kremaktig, er de fleste glade og tilfredse. Hjemmelaget pizza er også en rett som ikke trenger å koste mye penger. Hvis du lager pizzadeigen selv og bruker det du har i grønnsaksskuffen til fyll, er det nesten bare osten du betaler for. 

Fersk mat i fryseren

Husk å bruke fryseren de dagene du har det travelt og det ikke er overskudd til innkjøp og matlaging. På den måten unngår du å bruke mye penger på ferdigmat, som ellers kan være enormt fristende når tiden er knapp. En god porsjon bolognese kan brukes til både pasta og ris, i en lasagne, på en pizza og trylles inn i chili con carne. Kokte poteter kan moses og brukes som base i en potetsuppe eller gratineres i ovnen som tilbehør. Ris kan kokes og fryses så man bare skal helle kokende vann over før den er klar. Det finnes sider på nettet hvor du kan få tips til hvordan du utnytter rester slik at du unngår matsvinn, som blant annet på matprat.no.

Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > 5 tips for å spare penger på matbudsjettet