5 ting du trenger å vite om obligasjonslån

5 ting du trenger å vite om obligasjonslån

For det første, så kan vi begynne med å si at det finnes flere forskjellige måter å låne penger på og en av metodene som eksisterer er obligasjonslån. Et obligasjonslån er og foregår på mange måter likt som en tradisjonell låneordning, men det er noen forskjeller. Et obligasjonslån består av flere enkeltlån og kan omsettes fritt på markedet. En annen måte å beskrive det på er at obligasjonslån er verdipapirer som brukes til finansiering. Med dette i bakhodet, så kommer vi til det andre det kan være lurt å vite om obligasjonslån, som er at rettighetene til lånebeløpet tilhører den som til enhver tid er i besittelse av og eier obligasjonen.

Det kan være ganske dyrt og upraktisk å kjøpe obligasjoner som privatperson. Så hvis dette er noe du er interessert i, så kan det lønne seg å i stedet kjøpe seg inn i et fond som investerer i slike verdipapirer.

Hva betyr egentlig dette? 

Med dette menes det at låntaker selger obligasjoner på obligasjonsmarkedet og de som kjøper dem binder seg til å være långiver. Det tredje du trenger å vite om obligasjonslån, er at også dette lånet kommer med renter. Långiver, altså kjøperen av en eller flere obligasjoner, låner ut penger til låntakeren, selgeren av kjøpte obligasjoner, som igjen binder seg til å tilbakebetale det lånte beløpet, som selvsagt skal skje med renter. På denne måten ligner ordningen veldig et tradisjonelt lån. Renten bestemmes ut fra den prisen låntaker får for obligasjonen(e). Jo høyere sum låntakeren får solgt dem for, jo lavere vil renten være. Låneforholdet ligner derfor hvilket som helst annet lån, da:

  • Låntaker låner penger fra långiver
  • Pengene skal tilbakebetales og gjerne i form av flere beløp, noe som ligner nedbetalingen på et lån i form av faste avdrag
  • Beløpet som skal tilbakebetales får tilhørende renter, som bestemmes ut i fra salgsprisen på obligasjonene
Obligasjonslån er en utbredt måte å låne penger på for private selskap, banker, staten og kommuner.
5 ting du trenger å vite om obligasjonslån

Fordeler med et obligasjonslån

En fjerde ting som kan være greit å vite, er at et obligasjonslån kan brukes som et alternativ til de tradisjonelle banklånene, men det kan også være et tillegg til et banklån og med det spre den eventuelle risikoen som kommer med banklånet. Det er altså et verdipapir med tilhørende renter som er omsettelig og som normalt tilbakebetales i sin helhet når forfallsfristen utgår. Hensikten med et obligasjonslån vs. et tradisjonelt lån, hvor du låner penger av banken, er å fordele gjelden på flere investorer og å skape et annenhåndsmarked for gjeldsbrev. 

Låne penger som privatperson

Den siste og femte tingen du skal være obs på, er at det som privatperson kan gi mer mening å låne penger fra banken, noe som også kan være vanskelig å navigere i. Spørsmål som “hvem skal du låne fra, hvilket lån kan du få, hvor mye skal du låne, hvilket lån ønsker du, hva har du råd til å låne?” vil være naturlig å stille seg, men ikke alltid lett å svare på. Vi i Matchbanker ønsker å gjøre det lettere for deg å navigere i jungelen av lånetilbud som finnes der ute. Vi har samlet de beste online lånene, slik at du lettere kan sammenligne de forskjellige tilbudene som finnes og få en bedre idé om hva det er du søker etter. Bruk blant annet vår lånekalkulator for lettere å se hvilke lån som kan være relevant for deg og dine behov. Å låne penger skal ikke behøve å være vanskelig så lenge du gjør et godt forarbeid og benytter deg av de hjelpemidlene som finnes der ute.

Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > 5 ting du trenger å vite om obligasjonslån