Online lån vs. banklån: Hva bør jeg velge? [INFOGRAFIKK]

En eller flere ganger i livet kommer de fleste av oss i en situasjon der vi trenger å låne penger. Det kan være fordi vi skal kjøpe bil eller bolig, eller fordi vi skal pusse opp, kjøpe møbler eller reise på ferie.

Uansett hvorfor behovet har dukket opp, så må du bestemme deg for hvordan du skal låne pengene. I Norge kan du enten søke om lån på nettet eller ta en tur til banken.

Forskjell i søknadsprosess

Det er riktig nok ikke så mange banker lenger her til lands som har en fysisk filial, men noen har det fremdeles. Det vanlige er da at du bestiller en tid hos en kundebehandler.

Du trenger ikke å ha vært kunde i banken fra før, men ofte så teller dette positivt. Det er fordi banken da allerede har en kundehistorikk på deg og kan se om du er en som ofte trekker over kontoene dine eller om du har ordnede forhold.

Videre må du enten ta med deg papirene dine eller sende dem inn i etterkant. Det er også vanlig at du må oppgi hvorfor du søker om lån. Du må altså fortelle hva du skal bruke pengene til.

Infografikk – Online lån vs. banklån

Dersom du tar en titt i infografikken vår, vil du se at søknadsprosessen hos en online bank er en del enklere. Du både fyller ut søknaden og sender den inn via nettsiden til banken du har valgt.

De spør deg ikke om hva du skal bruke lånebeløpet til, og hele søknadsprosessen er automatisert. Det vil si at menneskelige faktorer, som det at du er en god kunde, ikke blir vurdert.

Online lån vs. banklån: Hva bør du velge?

Lån på nett gir lavere lånebeløp enn hos banken

Å låne penger på nett forbindes vanligvis med forbrukslån. Disse gis uten sikkerhet og ligger ofte på mellom 100 000 og 500 000 kr. Du kan også låne mindre beløp enn dette, såkalte smålån som ligger på mellom 5 000 og 70 000 kr.

Lavere lånebeløp gir også kortere nedbetalingstid. Online lån har vanligvis en løpetid på mellom ett og femten år, avhengig av beløpet du har lån.

Låner du penger i banken derimot, snakker vi gjerne om lån til bolig og dermed også langt større beløp. Dette betyr at lånet ditt får lengre nedbetalingstid, ofte opp mot 20 eller så mye som 35 år.

Ulikheter i krav og betingelser

Fordeler ved å låne penger på nett er at du i hovedsak kun skal oppfylle noen få grunnleggende krav. Disse kravene går ut på at du må minst ha fylt 18 år, altså være myndig, bosatt i Norge og ha et norsk telefonnummer.

Du kan heller ikke ha noen betalingsanmerkninger. Dine inntekter må stå i forhold til beløpet du ønsker å låne. Det vil si at etter faste utgifter og betaling av annen gjeld, så sitter du igjen med nok til å betale avdrag på et nytt online lån.

Når du låner i banken stilles det store krav til din kredittverdighet. Dersom du skal låne til bolig er det mange andre krav du må oppfylle, som det om egenkapital.

Du må også fortelle hva du skal låne penger til og du må som regel kunne stille sikkerhet for lånet.

Renter og svartid hos de to alternativene

Siden det ikke stilles krav om sikkerhet når du søker om lån i en online bank, er renten her noe høyere enn den er hos banken.

Det vil si at du må regne med alt mellom 4 og 30 %. Renten avgjøres hovedsakelig ut fra kredittvurderingen som blir gjort når du søker. Nedbetalingstid vil også virke inn.

Låner du penger i banken, vil renten være en god del lavere. Den er gjerne nede i 4 – 15 %.

Dette skyldes at lånet har lang nedbetalingstid, at banken har sikkerhet for lånet og at den kun låner ut til kunder med stor kredittverdighet.

Svartiden er et av elementene der det er størst forskjeller. Siden du søker om et online lån på nettet og alt foregår automatisk, vil du få svar på slike søknader raskere enn hva du vil få hos banken.

Fordeler og ulemper

Dersom du trenger å låne penger fordi kjøleskapet må byttes ut, er det ingen tvil om at online lån er den mest smidige løsningen.

Trenger du å låne penger til bolig, er banken mest sannsynlig det rette stedet da de låner ut større beløp.

Hvilken løsning du velger vil altså avhenge av hvorfor du trenger å låne penger. Ønsker du å låne penger online, har Matchbanker en flott oversikt der du enkelt finner de låntilbyderne med de beste vilkårene for deg.

Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Låne penger > Online lån vs. banklån: Hva bør jeg velge? [INFOGRAFIKK]

Siste nytt