Slik forbedrer du din kredittverdighet – INFOGRAFIKK

Kredittverdighet blir også omtalt som kredittscore.  Det er resultatet av kredittvurderingen av deg, og som er helt avgjørende for din lånesøknad.

En høy kredittverdighet gir bedre tilbud i form av lavere rente og eventuelt høyere lånebeløp.

De fleste kredittopplysningsbyråer i Norge opererer med en poengskala. Desto høyere poengsum du oppnår, desto bedre kredittscore eller kredittverdighet har du. Skalaen går gjerne fra 0 til 100. Dersom resultatet ditt er mindre enn 10, vil du oppleve å få avslag på søknaden din.

Dersom du skal ut og søke lån, uansett formål, kan det være lurt å sjekke din egen kredittverdighet. Da får du et innblikk i om du vil kunne få et lån innvilget eller ikke.

Dersom du oppdager at kredittverdigheten din er lav, finnes det flere ting du kan gjøre for å forbedre den.

Infografikk – Slik forbedrer du din kredittverdighet

Vi har laget en infografikk som på en systematisk måte viser hvordan du kan forbedre kredittverdigheten din, og dermed bedre din sjangser for å få godkjent en lånesøknad.

Slik forbedrer du din kredittverdighet

Forhold som påvirker kredittverdigheten din

Alder

Statistikken sier at de som er mellom 18-25 år er de dårligste i landet til å betale regninger til tiden. Dette betyr igjen at din kredittverdighet er litt lavere så lenge du befinner deg i denne aldersgruppen.

Sivilstatus

Gifte personer har høyere kredittverdighet enn de som er enslige. Det skyldes den enkle grunn at det er to stykker som kan betjene lånebeløpet sammen. Dermed er det mer sannsynlig at banken får tilbake pengene sine.

Boforhold

Flytting er også et moment som påvirker din kredittverdighet. Desto oftere du flytter, desto lavere kredittscore får du spesielt om du tilhører aldersgruppen mellom 30 og 50 år. Her er det nemlig forventet at du har slått deg til ro og bor på et og samme sted over lengre tid.

Fast inntekt

Det neste du bør sørge for er å ha en stabil privatøkonomi. Dette kan innebære at du ikke bytter jobb for mange ganger. Store svingninger i inntekt vil nemlig slå negativt ut på din kredittverdighet.

Betal dine regninger til tiden

Å overtrekke kontoen til stadighet og alltid betale regninger etter forfall, er med på å gi deg dårlig kredittverdighet. Du bør derfor sørge for å betale regninger til tiden ved, for eksempel, å opprette avtalegiro for alle faste regninger.

Betal av gjeld

Dersom du har mye gjeld allerede, bør du prøve å betale så mye som mulig av denne. Høy gjeld, spesielt om dette er forbrukslån og kredittkort, fører nemlig til at långivere ser på deg som en større risiko.

Rydd opp i betalingsanmerkninger

Et av de aller viktigste grepene du kan gjøre for å forbedre din kredittverdighet er å rydde opp i eventuelle betalingsanmerkninger. Dersom du har betalingsanmerkninger vil du nemlig få avslag på en søknad om lån. Når du har betalt ut det beløpet som gjelden lyder på, skal betalingsanmerkningen slettes.

Det kan være lurt at du følger opp på om betalingsanmerkningen slettes, da noen selskaper bruker litt tid på akkurat dette.

Bedre kredittverdigheten og øk sjangsene

Det er ikke alle elementene du kan få gjort noe med, slik som alder, og andre elementer må du kanskje jobbe med over lengre tid.

Dersom du har behov for å låne penger, men vet at kredittverdigheten din fremdeles er litt lavere enn ønsket, kan det være smart å enten låne sammen med en partner eller redusere beløpet du ønsker å låne.

Det er også slik at bankene balanserer lav kredittscore med høyere rente. For å unngå å betale høyere rente enn ønskelig, bør du sammenligne banker og søke hos de som kan gi deg det beste tilbudet.

Den enkleste måten å gjøre dette på er, for eksempel, gjennom Matchbanker.no. Her er sammenligningen allerede gjort for deg.

Det betyr at du kan søke direkte hos de bankene som potensielt vil kunne gi deg det beste tilbudet. Innvilges lånet ditt, vil det faktum at du følger nedbetalingsplanen du har inngått med banken, bidra til å gi deg god kredittverdighet.

Andreas Linde
Skrevet av
Lånekspert, Andreas Linde, har jobbet i finansbransjen siden 2014. På Matchbanker skriver han om lån, refinansiering, renter og alt finansrelatert.
Matchbanker > Låne penger > Slik forbedrer du din kredittverdighet – INFOGRAFIKK

Siste nytt